5x Belangrijke levenslessen voor hooggevoelige mensen

Ik hoor en lees vaak dat mensen hooggevoeligheid als een probleem ervaren, terwijl het juist ook zoveel positieve kanten heeft. Daarom vijf levenslessen voor hooggevoelige mensen, waar je wellicht ook wel wat aan hebt als je niet hooggevoelig bent.

Foto door Nguyu1ec5n Thanh Ngu1ecdc op Pexels.com

1. Accepteer eerst jezelf, dan maakt het niet meer uit wat anderen van je vinden
Maak je je altijd druk om wat anderen van je vinden? Wanneer je jezelf en je gevoeligheid volledig accepteert maakt het niet meer uit. Ik heb er zelf lang moeite mee gehad dat ik zo makkelijk huil. Vooral wanneer anderen daar iets over zeiden of dachten dat ik het ‘inzette’ om mijn zin te krijgen, dan voelde ik me extra ongemakkelijk. Sinds ik heb geaccepteerd dat dat nou eenmaal bij me hoort raken zulke opmerkingen me niet meer. Ik weet wel beter.

2. Tijd voor jezelf is belangrijk!
Vergeet jezelf niet. Vind je het leuk om naar een feestje te gaan, maar ben je daarna hartstikke overprikkeld en moe en heb je tijd voor jezelf nodig? Neem die tijd. Zelfzorg is minstens zo belangrijk als het zorgen voor anderen. Neem regelmatig een momentje om te aarden, jezelf te verwennen, te ontprikkelen of waar je op dat moment maar behoefte aan hebt. Plan de tijd voor jezelf desnoods in in je agenda als je er moeite mee hebt om dat voor jezelf op te eisen.

3. Stel grenzen
In navolging op het vorige puntje, want grenzen stellen is natuurlijk ook een vorm van selfcare. Wees daarin eerlijk, naar de ander maar ook naar jezelf. ‘Nee’ zeggen tegen een ander is vaak ‘ja’ zeggen tegen jezelf. En hoewel dat wel zo kan voelen ben je helemaal niemand verantwoording schuldig. Grenzen stellen getuigt van zelfrespect, en als je jezelf respecteert zullen anderen dat ook sneller doen.

4. Je intuïtie is een krachtige eigenschap, vertrouw op jezelf
Iedereen heeft intuïtie, maar bij hooggevoelige mensen is die meestal nog net iets meer ontwikkeld. En dat gevoel is er niet voor niets: het kan heel goed uitpakken om ernaar te luisteren. Vertrouw op jezelf en volg je gevoel.

5. Het vermogen om andermans pijn te voelen maakt je niet verantwoordelijk om het op te lossen
Een hele belangrijke wat mij betreft, je kunt niet het leed van heel de wereld oplossen. Natuurlijk kun je als je om iemand geeft proberen te helpen waar mogelijk, maar je bent niet verantwoordelijk voor de pijn en emoties van een ander. Filter wat ‘van jou’ is, help wie je lief is en probeer de rest zo goed mogelijk los te laten.

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.