8x Tips om het sporten weer op te pakken

Het plan was eigenlijk om dit jaar weer fanatiek aan de slag te gaan, maar ja, soms lopen dingen anders dan gepland. In september begon het gekwakkel, ik was ziek, of druk, of allebei. Deze week was ik voor het eerst sinds eind augustus weer terug in de sportschool. Want waarom wachten tot januari?

Foto door William Choquette op Pexels.com

Allereerst even een update. Qua conditie kan ik helaas weer helemaal opnieuw beginnen. Ik was best weer lekker aan het opbouwen na de heupoperatie, maar toen kwam er opeens allerlei andere ellende. Wondroos: zo min mogelijk bewegen. Galblaasoperatie: vier weken niet tillen. En de tijd tussen die twee was ik constant ziek. Dat doet wel wat met je conditie. En natuurlijk baal ik er wel van, maar ik weet dat het een duidelijke oorzaak heeft, en ik kan accepteren dat ik rustig weer conditie moet opbouwen. Mijn lijf heeft nogal wat te verduren gehad het afgelopen jaar.
De heup was een stuk positiever dan de conditie: ondanks het gebrek aan gerichte training was die sterker dan tijdens mijn laatste bezoekje. Ik heb wanneer dat kon en mocht wel gewandeld en mijn thuisoefeningen gedaan, en dat heeft dus toch zijn vruchten afgeworpen.
Goed en slecht nieuws dus, maar één ding is duidelijk: hoog tijd om weer regelmatig lekker te gaan fitnessen. Maar hoe begin je daar nou opnieuw mee?

Ga niet te snel
Als je een tijdje niet hebt gesport verlies je conditie en spierkracht, dus denk vooral niet dat je iedere oefening weer kunt oppakken waar je gebleven was. Focus op het goed uitvoeren van de oefening in plaats van op het gewicht, de snelheid of de duur. Geef je lichaam de tijd om weer te wennen aan de beweging en het gewicht, dat is fijner voor je lijf, maar ook voor je hoofd. Want hoe teleurstellend is het als je een oefening halverwege moet afbreken omdat het toch niet gaat?

Plan tijd in om te gaan
Als je weer wil gaan sporten is het belangrijk om hiervoor tijd te reserveren. Zet het desnoods in je agenda, en zie het als een afspraak met jezelf. En die is net zo belangrijk als een afspraak met iemand anders. Wat natuurlijk ook kan helpen om daadwerkelijk te gaan is afspreken met een sportbuddy.

Werp eens een kritische blik op je doelen
Misschien had je voor je onderbreking doelen gesteld, kijk daar dan nog eens kritisch naar. Zijn ze op dit moment nog haalbaar? Zo niet, verander het doel. Stel bijvoorbeeld de datum uit waarop je het doel wilde bereiken, of maak er een iets lager tussendoel van. Gewoon omdat doelen afstrepen motiverend werkt, en doelen niet behalen juist frustreert.

Bedenk waarom je weer wil sporten
Fitter en sterker worden, afvallen, lekker in je vel zitten, stoom afblazen, het maakt niet uit wát je reden is om te gaan sporten, maar het helpt wel als je zelf weet wat je reden is. En als je even gedemotiveerd bent, denk dan aan die reden.

Luister naar je lichaam
Voelt een beweging of oefening niet goed? Negeer de signalen van je lichaam niet en doe het rustiger aan. Of nog beter, vraag advies aan een deskundige.

Neem je rust, en slaap voldoende
Rust is ook belangrijk, je hoeft niet iedere dag intensief te sporten. Rust helpt bij het herstel van je spieren en zo voorkom je blessures. Als je weer gaat sporten ga je meer energie gebruiken. Tijdens je slaap herstel je en vult je lichaam de energie weer aan.

Eet gezond en drink genoeg
Gezond eten zorgt ervoor dat je lichaam sneller herstelt na een sportsessie. Kies voor voeding die je helpt om te bereiken wat je wil, en vraag indien nodig advies aan een deskundige. Vergeet ook niet om voldoende te drinken. Tijdens het sporten verlies je natuurlijk vocht, het is belangrijk om dit goed aan te vullen.

Geniet!
Doe iets wat je leuk vindt, anders hou je het sowieso niet lang vol. Focus je op waar je nu staat en waar je naartoe wil, niet op wat je in het verleden kon. Houd je voortgang bij, en beloon jezelf als je een doel behaald hebt. En vooral: geniet van het sporten, van het fijne gevoel dat het je geeft en van de tijd voor jezelf.

Tot slot: raadpleeg bij twijfel altijd een deskundige. Het internet staat vol met tips, maar niet alles past misschien bij jou en je lichaam. Forceer niet, en wees niet te streng voor jezelf.

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.