Bloggen | Vroeger en nu

Deze titel staat al jaren in mijn concepten, en toen ik daar laatst eens doorheen bladerde dacht ik terug aan mijn allereerste blog. Want ja, mijn huidige blog bestond in december alweer 13 jaar, maar daarvoor had ik ook al een blog.

Foto door Pixabay op Pexels.com

Ik heb eerlijk gezegd geen idee meer wanneer ik ben begonnen met bloggen. Ik weet nog wel dat ik onder andere schreef over mijn stage, en dat is in 2005 of 2006 geweest. Ik weet nog wel waarom ik ben begonnen: in een tijdschrift, ik denk de Yes, stond een stukje van iemand die een eigen site bijhield op web-log.nl. Dat wilde ik ook! Ik schreef al wel eens stukjes op hyves en msn (spaces heette dat toch?), maar ik wilde wel een eigen website. En zo begon ooit mijn blogavontuur.
Ik begon mijn blog dan ook op web-log.nl, en het bloggen was toen heel anders dan nu. Sowieso was internetten heel anders. Niet alles online gooien? Daar hadden we toen nog nooit van gehoord. En ik was destijds een stuk ‘digiwijzer’ dan mijn ouders, dus die konden me er ook niet voor waarschuwen. Alles ging dus online. Waar ik woonde, waar ik naar school ging, waar ik werkte, andere dingen die ik nu toch echt privé zou houden. Gelukkig gold ‘wat eenmaal op het internet staat blijft op het internet staan’ toen blijkbaar ook nog niet, want er is niks van terug te vinden. Zelfs Google en Waybackmachine vinden er geen letter meer van terug.
Vooral in het begin was ik een fanatieke blogger. Lezers kreeg ik door volop te reageren op andere blogs. Web-log.nl had toen nog de functie waarmee ze de nieuwste blogs in een lijstje plaatsten. Als je geluk had stond je na het plaatsen van een nieuwe post dus een paar minuten bovenaan. Zo leerde ik actieve blogs kennen, en zo vonden mensen mij ook. Die functie verdween helaas later. Ik zou het best leuk vinden als zo’n lijst nog ergens zou bestaan.
Destijds had je ook ‘loggersclubs’. Ik weet niet zo goed meer wat die clubs inhielden, maar als je lid werd dan kwamen de meeste leden even langs om je welkom te heten, en zo had je opeens honderd reacties op een blogpost. Erg goed voor mijn puberego moet ik zeggen. Ook kon je je blog laten beoordelen. Je kreeg dan van een ‘panel’ een cijfer, en tips om je blog te verbeteren. Voor zover ik weet worden dit soort dingen nu niet meer gedaan, en ik mis het ook niet. Het zou nu toch een beetje nep voelen om honderd nietszeggende reacties te krijgen van mensen die je welkom heten bij een clubje.
Wat inmiddels ook al tijden niet meer bestaat is web-log.nl. In 2008 stopte ik met mijn oude blog en begon ik met figments.web-log.nl, dat was het eerste adres van mijn huidige blog. Web-log.nl kreeg wat problemen, en net op tijd voordat alles instortte verhuisde ik naar WordPress. En daar zit ik nog steeds, inmiddels met een volwassen blog en een eigen domein.
Er is in de jaren veel veranderd. Privacy is belangrijker geworden en veel meer mensen hebben blogs ontdekt, zowel als lezer als als schrijver. Voor sommige mensen is bloggen echt een bron van inkomsten geworden, het is dan ook veel commerciëler geworden. Zelf neem ik af en toe wel een samenwerking aan, als die bij mij, en dus bij mijn blog, past. Maar ik heb geen behoefte om mijn werk te maken van mijn blog. Ik vind het juist leuk als hobby, het moet voor mij geen verplichting worden.
In al die jaren bloggen heb ik veel geleerd, leuke dingen meegemaakt en ik heb er zelfs een goede vriendin (die zelf al heel lang niet meer blogt) aan overgehouden. Ik ben benieuwd wat de toekomst nog gaat brengen, want stoppen ben ik nog lang niet van plan.

Blog jij al lang? Herken je nog dingen van vroeger?

4 gedachtes over “Bloggen | Vroeger en nu

 1. Heel herkenbaar ja. Ik had hiervoor een niet anonieme blog, waarin ik ook gewoon open en bloot alles online gooide. Op gegeven moment moest ik echter gaan solliciteren en leek het me ineens niet zo handig dat dat allemaal onder mijn eigen naam online stond. Nu dus bewuster aan het bloggen, maar voor de zekerheid (met oog op mijn werk) toch ook nog anoniem.

  Like

 2. hahaha ja geweldig. Hoe het ooit begon!! Hier begonnen op hyves. Een keer per maand een blogje of verhaaltje. Volgens mij zijn de “loggersclub’s” er nog wel. Ze beoordelen dan je blog maar nu moet je er gewoon voor betalen hoor hahaha.
  Veel geleerd in die tussentijd. Leuk om dat terug te zien. Enne voorlopig net als jij nog niet klaar met bloggen.

  Like

 3. Ik ben al heel lang actief op internet en mijn eerste website maakte ik al voor het jaar 2000. Bloggen, zoals het nu gedefinieerd wordt, dat doe ik nog niet zo lang. Maar ‘stukjes schrijven op internet’ dus wel. Ik weet ook niet of wat ik doe echt bloggen is. Het is zo random. En de bloggerswereld heb ik nooit echt interessant gevonden.
  Ik maak nu websites voor anderen, dus ik vermaak me wel. En ik weet dat regelmatig iets plaatsen op een website over een onderwerp dat gerelateerd is aan de dienst of het product dat je verkoopt heel goed is voor commerciele websites. Ik raad het dus wel vaak aan. Maar dat is ook niet echt bloggen, denk ik.
  … ik maak nu dus al ruim 22 jaar websites. Omg.

  Like

 4. Och het is ZO ontzettend veranderd. Ooit ook begonnen op web-log.nl en blog al sinds 2008… Nog steeds met veel plezier maar heb nog maar weinig (persoonlijke) blogs van die tijd die ik volg. Alles is inderdaad commercieel geworden helaas.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.