Mijn tips voor meer vogels in de tuin

Mijn ouders hebben altijd ontzettend veel vogels in de tuin, en daar kan ik zo van genieten. Ik vermaak me prima met uit het raam kijken. Nou wonen zij buitenaf en wij in de bebouwde kom, dat scheelt enorm in de hoeveelheid vogels, maar toch komen er bij ons ook steeds meer. Ik deel graag mijn tips voor een tuin vol vogels.

Foto door Pixabay op Pexels.com

♥ Voedsel
Vroeger hadden we wel eens van die vetbollen in een netje, maar dat doen we al een paar jaar niet meer, eigenlijk sinds ik een keer hoorde dat ze daar met de pootjes in verstrikt kunnen raken en zo een pijnlijke dood sterven. Dus dat is mijn eerste tip, dingen in netjes worden niet aangeraden.
Wat kun je dan wel geven? Bij het tuincentrum kochten we een tijdje terug een paar potten met vogelpindakaas. De pindakaas die wij eten is veel te zout en niet geschikt voor vogels, maar deze zijn daar juist speciaal voor gemaakt. Er zijn ook verschillende zaden doorheen gemixt. We hadden al jaren een soort huisje wat voor deze potten gemaakt is, en die heeft een mooi nieuw plekje in de tuin gekregen.
Daarnaast kocht ik bij de Action een soort buisje waar zaden in kunnen, met een stokje waar aan beide kanten een vogeltje op kan zitten om te eten. Er wordt inmiddels volop gebruik van gemaakt, als ze eenmaal weten dat er iets te eten valt dan komen ze meestal wel terug.

Water
Vooral tijdens de zomer kan het erg droog zijn, dan zoeken de vogels ook naar drinkwater. We hebben twee vogelbadjes in de tuin waar ze zich kunnen wassen en waar ze uit kunnen drinken. Zorg natuurlijk wel dat er voldoende water in zit, en ververs het regelmatig.

Nestkastje
Een tijdje terug kocht ik een nestkastje. Het is de eerste keer dat ik daar iets mee doe, dus ik heb echt nog geen idee of er bewoners gaan komen, maar dat hoop ik wel natuurlijk. Voor het zoeken van een plekje voor het nestkastje maakte ik gebruik van deze tips.

Moestuin
Op een moestuin komen ook veel vogels af. Moet je dat wel willen? Ja en nee. Sommige dingen kun je maar beter wel beschermen tegen vogels. Jaren geleden zag ik twee eksters wegvliegen met een courgette uit de tuin. De eerste kreeg hem alleen niet de lucht in, maar met hulp van nummer twee ging het wel. Jammer van de courgette, maar het was wel een mooi gezicht en een leuk verhaal. Maar vogels in de moestuin kunnen ook heel positief werken. Zo heb ik vorig jaar nauwelijks last gehad van rupsen die mijn kool opaten, want de vogeltjes maken daar korte metten mee. Ook trekt groente en fruit insecten aan, en die lusten ze ook graag.

Katten
Hoe goed je ook je best doet, als er veel katten in de tuin zitten dan blijven de vogels waarschijnlijk weg. Gelukkig hebben wij hier nooit veel last van katten. In de voortuin lopen ze wel eens, maar in de achtertuin nooit. Ik vermoed dat het ook door de hondjes komt, de zeldzame keer dat er een kat zich op het dak van de schuur waagt wordt die heel snel weer weggejaagd.

Ik heb me laten vertellen dat de vogeltjes regelmatig terugkomen als ze je tuin eenmaal gevonden hebben, en ik heb inderdaad het idee dat we een paar vaste bezoekers hebben. En er komen er steeds meer bij, ook zo leuk. Het voedsel en één van de vogelbadjes hebben we zo opgehangen dat ze vanaf de bank en vanaf mijn werkplek zichtbaar zijn, dus als ik nu thuis naar buiten kijk zie ik vaak ook vogeltjes, heel gezellig.

Heb jij veel vogels in je tuin?

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.