Wildplukken, tips en regels

In de natuur is veel te vinden wat geschikt is om te eten. Officieel mag je in Nederland niet zomaar uit de natuur plukken, maar in de praktijk wordt het voor eigen gebruik wel toegestaan, mits je je houdt aan een aantal regels.

Foto door mali maeder op Pexels.com

Wildplukken is het in de natuur verzamelen van bijvoorbeeld paddenstoelen, kruiden, bloemen of vruchten. Als kind plukte ik bijvoorbeeld graag bramen in het bos, of ik verzamelde (tamme) kastanjes of beukennootjes. Al had ik toen geen idee dat dat een naam had natuurlijk.
Is dat nou nodig met supermarkten vol eten binnen bereik? Nou, nee, maar ik heb wel het idee dat het steeds populairder wordt. Persoonlijk vind ik het vooral leuk voor de ‘specialere’ dingen die je niet in de supermarkt vindt, zoals daslook of vlierbloesem. Die eerste groeit overigens helaas niet in de buurt voor zover ik weet, dus die wil ik nog een keer naar de tuin halen.
Paddenstoelen durf ik overigens niet in de natuur te plukken hoor, het schijnt dat iedere eetbare paddenstoel een giftige dubbelganger heeft, en om die te onderscheiden weet ik er echt niet genoeg van.

Plukken mag dus voor eigen gebruik, je mag geen kratten vol plukken om vervolgens te verkopen. De hoeveelheid die hiervoor aangehouden wordt is ongeveer 250 gram. (Veel) meer wordt gezien als diefstal, en daar kun je een boete voor krijgen. Daarnaast zijn er wel een aantal gedragsregels om rekening mee te houden als je gaat plukken.

Heb respect voor de natuur
Wat mij betreft hartstikke logisch. Beschadig niets als je plukt, laat genoeg staan voor de dieren. Verstoor de omgeving niet tijdens het plukken, pluk geen beschermde bloemen of planten en pluk nooit meer dan je wil gebruiken.

Weet wat je plukt
Veel dingen kun je leren door het gewoon te doen, maar bij wildplukken zou ik je dat niet aanraden. Alles is eetbaar, maar sommige dingen maar één keer. Paddenstoelen waag ik me sowieso niet aan, en als ik iets pluk dan zorg ik ervoor dat ik zeker weet wat het is. Bij twijfel pluk ik niet.
Zorg er dus voor dat je weet wat je plukt, en verdiep je in hetgeen je wil plukken. Sommige dingen zijn bijvoorbeeld eetbaar in de ene fase van de groei, maar giftig als je te laat bent. Eet nooit iets waarvan je niet zeker weet wat het is.

Pluk niet uit beschermde gebieden of andermans tuinen
Ook een hele logische regel lijkt me. Toch schijnt het vaak te gebeuren dat tuinen kaalgeplukt worden. Een reden dat ik alles wat eetbaar is lekker achter in de tuin houd. Ik vind het nogal asociaal om zomaar iets te plukken uit andermans tuin.

Zo ingewikkeld zijn de regels dus niet, en daarnaast kan wildplukken ook gewoon hartstikke leuk en interessant kan zijn. Zou je zelf willen plukken? Dan heb je misschien wat aan deze tips.

Gebruik apps om je te helpen
Zelf maak ik veel gebruik van de app ‘Wildplukwijzer’, hiermee kun je in de omgeving kijken wat je op welke plek zou kunnen plukken. Erg handig als je op zoek bent naar iets specifieks, of als je gewoon wil weten wat je in je buurt zou kunnen vinden. Een andere handige app is ‘PictureThis’, hiermee kun je een foto maken van een plant, en de app identificeert wat je voor je hebt. Er zijn meer van dit soort apps beschikbaar.

Weet waar je plukt
Pluk bijvoorbeeld niet langs wegen, daar zijn veel uitlaatgassen en dat is niet zo goed voor je. Pluk ook niet op plekken waar veel honden plassen, of maak wat je plukt op zijn minst goed schoon. Pluk indien mogelijk, bijvoorbeeld bij bramen of vlierbloesem, hoog, dan weet je zeker dat er geen hond overheen geplast heeft.

Verdiep je in wat je plukt
Bijvoorbeeld via groepen op Facebook, of door je inspiratie uit boeken te halen.

Eet jij wel eens iets uit de natuur?

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.