DIY | Strikjes maken van kunstleer

Ik wilde een keer iets nieuws proberen, en ergens online zag ik leuke handgemaakte strikjes van kunstleer voorbij komen. Ik wilde wel een poging wagen, en het resultaat is best leuk geworden.

Ik maakte een paar strikjes in kerstsfeer, en een paar andere. Je kan de strikjes bevestigen op een haarknip, maar met elastieken band kun je er ook een haarbandje van maken, of een halsbandje voor je huisdier.
Om de strikjes te maken heb je een mal nodig. Ik heb mijn mallen gemaakt door ze met de snijplotter uit stevig papier te snijden, maar bij gebrek aan een snijplotter kun je ze natuurlijk ook knippen. (Bestanden van) mallen zijn online te koop, maar ook te vinden op bijvoorbeeld Pinterest. Of je ontwerpt je eigen mallen, dat kan natuurlijk ook. Om mee te beginnen heb ik echter voorbeelden op Pinterest gezocht. Ik gebruikte een standaard mal, en één voor een zeemeerminstaart.

  1. Teken aan de hand van de mal de vormen op de achterkant van het kunstleer. Ik gebruikte het kunstleer van de Action, maar online is er ook van alles te koop.
  2. Knip de vormen uit het kunstleer. In theorie kun je hier ook de snijplotter voor gebruiken, maar het snijden van het kunstleer schijnt niet zo goed voor je mesje te zijn, dus ik koos ervoor om ze zelf te knippen.
  3. Met textiellijm kun je nu de strik in elkaar zetten. Begin met de lussen. Druk de gelijmde stukken even stevig aan volgens de instructies op de verpakking van je lijm. Je kan hiervoor ook een wasknijper gebruiken, dat is vooral handig als je niet zoveel kracht kunt zetten of als je je handen vrij wil hebben.
  4. Als de lussen van de strik stevig vast zitten kun je de lussen op het ‘lint’ plakken. Tot slot rol je het reepje om het midden om het geheel af te maken.
  5. Je strik is klaar! Je kan hem nog extra leuk maken door er iets op te plakken, ik heb bijvoorbeeld een rendier op de kerststrik toegevoegd.
  6. Tot slot kun je de strik bevestigen op de knip of de band.
  7. Klaar!

2 gedachtes over “DIY | Strikjes maken van kunstleer

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.