Een crisis brengt het slechtste en het beste in mensen naar boven

Ik was eigenlijk niet van plan om er iets over te schrijven, maar ik doe het toch. De coronacrisis. Als  het je ontgaan is dan moet je wel echt onder een grote steen leven, dus wat voor nieuws kan ik hier nog over vertellen? Niks natuurlijk, maar aangezien mijn blog mijn uitlaatklep is gebruik ik hem ook precies daarvoor: mijn hart luchten.

ground group growth hands

Foto door Pixabay op Pexels.com | Ik ergerde me al aan het vele gehamster, mensen maken elkaar gek. Ik snap oprecht de angst die mensen kunnen hebben in zo’n crisissituatie, maar het merendeel van de hamsteraars zijn gewoon egoïsten.
Gisteren werd ik voor het eerst boos van Twitter en Facebook. Ik las berichten over mensen die elkaar de hersens inslaan om een pak wc-papier (wat mij betreft overigens sowieso het meest onlogische product om te hamsteren, maar wie ben ik?). Ik las berichten over voedselbanken die zonder eten dreigen te komen. Over mensen die afhankelijk zijn van bezorgdiensten maar tot het eind van deze maand geen eten meer kunnen bestellen omdat alles vol zit. Berichten van mensen die overdag keihard gewerkt hebben, bijvoorbeeld in de zorg, en ’s avonds geen eten meer konden kopen omdat alle schappen leeg waren. Doe normaal en denk ook even aan een ander!
Zorgt corona dan alleen voor lelijkheid? Nee, gelukkig niet. Zoals ik in de titel al aangeef, het brengt ook mooie dingen naar boven. Van alle kanten zie ik initiatieven ontstaan om elkaar te helpen. Boodschappen doen, oppassen zodat mensen kunnen blijven werken, de hond uitlaten of gewoon een praatje maken. Fantastisch. En daar word ik dan toch wel weer blij van.

5 gedachtes over “Een crisis brengt het slechtste en het beste in mensen naar boven

 1. Zo raar he? Bij ons in de supermarkten is echt nog gewoon voldoende eten te halen, de hele week. Dus ik vraag me af welke mensen, waar, en wat wilden ze dan eten dat ze geen alternatief konden kopen? Ja, ik greep mis bij het knackerbrod van mijn keuze. Gebeurt wel eens. Dus ik pakte een ander pak. Opgelost.
  Dat van die vechtpartij is overigens voornamelijk fake news. Er was een woordenwisseling waarbij iemand werd aangesproken op hamstergedrag. Er is niemand op zijn bek getimmerd.
  Ik erger me zelf aan mensen die kost wat kost met hun snotneus in de bus gaan zitten. Die weglopen uit de toiletruimtes zonder hun handen te wassen. Die denken dat ze, omdat ze onder de 70 zijn, het toch wel niet zullen krijgen en daarom niet van plan zijn binnen te blijven met lichte verkoudheidsverschijnselen. Er ligt iemand van 16 op de IC met beademing vanwege het covid-virus. Iedereen kan dit krijgen. Hou dan ook een beetje rekening met elkaar en doe je best om het niet te verspreiden.
  Beetje belangrijker dan een rol toiletpapier meer of minder.

  Like

 2. Zo erg is het hier gelukkig niet, maar ook hier (Zwitserland) is gehamsterd, en ook hier is WC papier favoriet. Nu heb ik gezorgd dat we een aantal weken vooruit kunnen, maar meer niet. Ook vandaag was er meer dan genoeg in de winkels, en behoorlijk rustig ook nog. Hier is vooral pasta en tomatensauce gekocht. En stel je eens voor hoe lang die mensen dat moeten eten…. maar misschien kunnen ze niets anders koken. Wel vraag ik me of naderhand niet heel veel voedsel weggegooid wordt.
  Wat mij hier opvalt, en vooral op de sociale media, er is een behoorlijke haat en nijd tussen de mensen ontstaan. Een schuldtoewijzing over gebrekkige soziale verantwoordelijkheid en solidariteit. En dat vind ik heel jammer. Maar zo zijn de mensen.
  Ook vraag ik me af, hoe lang zulke maatregels onder controlle gehouden kunnen worden, en wanneer bv. de jeugd gaat rebelleren. Dan zijn we verder van huis.
  Ik heb de aankomende weken genoeg te doen, maar hoop wel dat het mogelijk blijft elke dag een stukje te gaan lopen, zeker met het mooie weer nu. Anders is het niet meer zo leuk, en word ook ik depressief. Veel sterke aan alle!!!

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.