Mijn tips om meer te lezen

“Hoe lees jij zo veel?” wordt me wel eens gevraagd. Vorig jaar las ik 105 boeken, en voor dit jaar zit ik al op de 24. Nou helpt het wel dat ik gewoon hartstikke blij word van lezen en dat ik vrij snel kan lezen. Maar als je niet zo veel en snel leest, en wel meer zou willen lezen, dan heb je misschien iets aan deze tips.

blurred book book pages literature
Foto door Caio Resende op Pexels.com

Zet uiterlijk een half uur voor het slapen gaan je schermen uit en pak een boek
Wat mij betreft de beste tip, en één die ik zelf ook best vaker zou mogen opvolgen, hij heeft namelijk twee voordelen. Allereerst heb je natuurlijk een half uur om te lezen. Maar daarnaast krijg je er ook gewoon energie van. Het zogenaamde ‘blauwe licht’ van de schermen van je laptop, tv of telefoon bederft je slaapkwaliteit. En ik spreek uit ervaring. Als ik een half uur of langer voor het slapengaan niet meer op een scherm tuur slaap ik beter en word ik uitgeruster wakker. Win-win. Een e-reader heeft trouwens geen blauw licht, dus dat kan ook gewoon!

Leg een boek weg als het je niet ligt
Je bent niet verplicht om ieder boek wat je pakt leuk te vinden, en je tegen heug en meug door een boek worstelen werkt natuurlijk niet motiverend. Vind je een boek niks? Leg het dan gewoon weg en pak een ander boek. En dat kan ook tijdelijk zijn hoor. Ik heb wel eens een iets ‘taaier’ boek een tijdje weggelegd omdat ik er de aandacht niet goed genoeg bij kon houden. Maar op een rustiger moment heb ik het alsnog uitgelezen.

Sleep je boek mee
Doe je boek in je tas en neem het mee, dan kun je overal lezen. In het openbaar vervoer, in de wachtkamer, op de bushalte of in je pauze. Als ik alleen pauze heb pak ik altijd mijn boek erbij. Even een momentje ontspannen.

Kies bewust voor je boek in plaats van voor, bijvoorbeeld, je telefoon
Wat doe je liever als je ’s avonds op de bank zit? Zappen, doelloos op Facebook scrollen of lekker lezen? Niet dat er iets mis is met het eerste, dat doe ik natuurlijk ook wel eens. Of ik besteed een avond aan Candy Crush. Als dat is wat je op dat moment het liefste doet, prima. Maar ik betrap mezelf er wel eens op dat ik me eigenlijk maar een beetje zit te vervelen op internet, voor mij is dat het moment om de computer uit te zetten en iets anders te gaan doen. Lezen bijvoorbeeld.

Lees iedere dag
Maak er een gewoonte van om iedere dag te lezen. Al zijn het maar drie bladzijden, je komt iedere dag toch weer een stukje verder.

En is lezen gewoon niet jouw ding? Dat kan natuurlijk ook en dat is helemaal prima. Forceer jezelf niet omdat je denkt dat het moet. Er is niks mis met je als je niet van lezen houdt!

 

5 gedachtes over “Mijn tips om meer te lezen

  1. Nog een tip: zet af en toe een luisterboek aan. Luisteren is net zo goed voor je hersenen als lezen is. En soms is het makkelijker om een verhaal te luisteren dan om een boek te lezen, is mijn ervaring.

    Like

  2. Wat een fijn artikel. Voor mij helpt het inderdaad heel erg om alle schermen weg te doen en lekker in mijn boek te duiken. En ik heb ‘m vaak mee voor de zekerheid als ik onderweg naar school in de trein niks anders qua werk te doen heb.

    Like

  3. Fijne tips! Ik probeer nu ’s middags een halfuur te lezen en voor het slapen gaan. Ik heb wel altijd het gevoel alsof ik een boek MOET uitlezen, want misschien wordt het nog wel beter of leuker. Maar daardoor wil ik alleen maar minder lezen haha. Ik moet het boek dus inderdaad maar gewoon wegleggen als het me niet ligt.

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.