Wat is er nou zo leuk aan zo’n nieuwjaarsduik?

Een paar jaar geleden was het nog een vaag puntje op mijn bucketlist, een keer meedoen met de nieuwjaarsduik. Waarom? Geen idee. Ik wilde dat graag een keer gedaan hebben. Dit jaar deed ik alweer voor de derde keer mee, maar wat is er nou eigenlijk zo leuk aan?

80370694_2704605589630163_1386166193311711232_o

♥ De kick. Ik hou wel van een uitdaging. Grenzen verleggen, dingen doen waarvoor anderen je voor gek verklaren, ik doe ze. Het voelt wel stoer om dat koude water in te rennen terwijl je weet dat er zo veel mensen zijn die het niet durven. Toevallig was het ook iedere keer een beetje kouder, zo koud als dit jaar heb ik hem nog niet meegemaakt. Steeds die grens een beetje opschuiven. En het schijnt zelfs bewezen te zijn: de kou vraagt veel van je lichaam, daardoor maakt het veel endorfine aan. En van endorfine ga je je gelukkig voelen. Wat is er nou lekkerder dan het jaar beginnen met een shotje geluksgevoel?

♥ De saamhorigheid. Ook wel ‘groepsdruk’ genoemd. Je staat daar aan de kant van het water, met een groep mensen waarvan je het overgrote deel niet kent. Iedereen vraagt zich, al dan niet hardop, af ‘waarom doen we dit?’, maar toch gaat iedereen dat water in. Hoe erg je ook twijfelt van tevoren, niemand blijft aan de kant staan. En iemand die dat toch overweegt wordt wel overgehaald door de anderen.

♥ De lol. Het is ook gewoon hartstikke gezellig en grappig natuurlijk.

♥ Uit die comfortzone! Ja, het is ongemakkelijk, alles tintelt na afloop en je voelt je tenen niet meer. Maar als je het eenmaal gedaan hebt voelt het zo goed.

♥ Na afloop krijg je erwtensoep. Ze hadden zelfs aan de vegetariërs gedacht, heerlijk.

♥ Daarna opwarmen is zo lekker. Ik heb tot nu toe alleen meegedoken in het meer bij de Veluwse Bron. En na afloop van zo’n duik zijn de warme baden en de sauna’s extra lekker.

Heb jij al eens een nieuwjaarsduik gedaan?

 

5 gedachtes over “Wat is er nou zo leuk aan zo’n nieuwjaarsduik?

  1. Ik denk ook altijd: “wat is daar nou zo leuk aan?”, maar als ik dit lijstje zie dan snap ik het wat beter. Ik weet niet of ik ooit mee zou doen, maar het klinkt wel heel gezellig! Tof dat je het durft 🙂 Lijkt me ijskoud!!

    Like

  2. Nog nooit gedaan… en ik denk dat ik het bij Laaxum hou, later dit jaar, maar goed, we zijn er gek genoeg voor, hahaha Liefste zeker wel!

    Leuk dat jij het eindelijk hebt kunnen doen!

    X

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.