Gelezen | De sekte trilogie van Mariette Lindstein

sekteOp een klein eiland aan de Zweedse kust heeft zich een newagebeweging gesetteld. De charismatische leider, Franz Oswald, heeft de doctrine ViaTerra ontwikkeld, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op beroemdheden en vooraanstaande politici.
Sofia Bauman, net afgestudeerd aan de universiteit, raakt gefascineerd door de leer van ViaTerra en het inspirerende levensverhaal van Oswald. Ze weet nog niet goed wat ze met haar leven wil, maar is gecharmeerd van Oswald en accepteert de baan die hij haar aanbiedt.

In ‘De Sekte‘ lezen we hoe Sofia langzaam maar zeker steeds meer in de greep van ViaTerra komt. Voorafgaand aan ieder hoofdstuk lezen we een stukje uit het leven van de jonge Fredrik, maar pas aan het eind wordt duidelijk wat dit met de sekte te maken heeft.
Het boek komt wat traag op gang, maar dat past eigenlijk ook heel goed bij het leven op het eiland zoals het in het begin van het boek nog is. Juist het trage zorgt ervoor dat je de sfeer heel goed oppakt.
In het vervolg, ‘De Sekte Herrijst‘, probeert Sofia haar leven weer op te pakken. Maar Franz, de sekteleider, laat haar niet met rust. De schrijfster heeft het verhaal zo goed neergezet dat je als lezer meevoelt met de hoofdpersoon, en zelfs boos wordt van alles wat er gebeurt.
Het derde deel, ‘Kinderen Van De Sekte‘, is een mooie afsluiter van de serie. Bij de eerste hoofdstukken vond ik het nog een beetje een overbodige toevoeging aan de serie. Het speelt vijftien jaar later, en het verhaal had met het tweede deel ook wel af kunnen zijn. Maar ik veranderde al snel van mening, want ook dit deel is weer steengoed, en nu is het verhaal écht helemaal af. Het derde deel hoort er absoluut bij.
De sfeer in de boeken wordt ontzettend goed weergegeven. Het beklemmende gevoel, de angst van de personages, je voelt met iedereen mee. En ik heb hardop tegen het boek geschreeuwd. “Nee, doe het niet, trap er niet in!” Soms heb je als lezer dingen eerder door dan de personages, maar gek genoeg maakt dat het juist extra spannend.
Je kunt merken dat de schrijfster zelf ervaring heeft met het leven in en vluchten uit een sekte. Dat maakt dat ze een ontzettend goed en spannend verhaal heeft neergezet. Ik heb de boeken achter elkaar uitgelezen en ik had moeite om ze weg te leggen.
Een aanrader, voor iedereen die van psychologische thrillers houdt, of nieuwsgierig is naar het leven in een sekte.

De links in deze post zijn affiliate links. Zie mijn disclaimer voor meer info.

Een gedachte over “Gelezen | De sekte trilogie van Mariette Lindstein

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.