6x Groen doen op kantoor

De vakantie is weer voorbij en ik zit inmiddels al weer ruim een week op kantoor. Nu denk ik bij een kantoor niet meteen aan duurzaamheid, en ik moet zeggen dat ze er bij ons ook niet heel erg mee bezig zijn. Toch kun je ook op een niet-zo-duurzaam kantoor best een steentje bijdragen aan een beter milieu. En dat hoeft niet eens zo groots te zijn.

blank business composition computer

Foto door Pixabay op Pexels.com

1. Gebruik een keepcup of een mok voor je koffie en thee
Het eerste waar ik aan denk is de koffieautomaat met al die wegwerpbekertjes. Wij hebben kartonnen bekertjes, maar wel plastic roerstaafjes, en er wordt wat afgedronken door de dag heen. Door een mok of een keepcup te gebruiken bespaar je al veel onnodig afval. Zelf geef ik de voorkeur aan de keepcup, daarin blijft mijn thee tot wel twee uur lekker warm. Bonuspunten als je een theelepeltje gebruikt in plaats van een wegwerp roerstaafje

2. Gebruik een duurzame waterfles
In het verlengde daarvan, ik drink ontzettend veel water op kantoor. Afgelopen jaar hebben we als Sinterklaascadeautje allemaal een Dopper gekregen, een duurzame, afwasbare waterfles. Maar er zijn nog veel meer merken die duurzame waterflessen aanbieden. Veel beter dan de plastic wegwerpflesjes uit de supermarkt.

3. Gebruik een uitwisbaar notebook
Ik weet niet hoe dat met jullie zit, maar ik schrijf nogal veel. Meestal zijn het maar losse krabbeltjes waar ik verder niks aan heb, maar het helpt me om me te concentreren. Extra zonde dus om daarvoor papier te gebruiken, en daarom gebruik ik een Greenbook, een notebook waarin je je krabbels gewoon weer weg kunt poetsen. Ideaal, het scheelt stapels onnodig oud papier.

4. Neem een lunchbox mee
Ik zie vaak dat mensen hun boterhammen in plastic zakjes meenemen, die daarna in de prullenbak verdwijnen, en daar heb ik mij zelf ook een tijdje schuldig aan gemaakt. Inmiddels heb ik een mooie luxe lunchbox aangeschaft, en daar ben ik nog altijd erg blij mee. Ik kan hem flexibel indelen, en hij kan zelfs in de magnetron.

5. Bespaar op de printerinkt
Onderaan onze e-mails staat standaard een reminder om niet iedere e-mail te printen. En dat is natuurlijk de meest logische manier om te besparen op de inkt, niet onnodig printen. Maar soms kom je er niet onderuit, en dan is Ecofont een mooie optie. Ecofont maakt voor het oog onzichtbare gaatjes in de letters, hiermee bespaar je inkt zonder op kwaliteit van de print in te leveren. Voor de software die met verschillende bestaande lettertypes werkt betaal je een kleine bijdrage, maar via verschillende sites kun je Ecofont ook als losstaand lettertype downloaden. Tot slot scheelt het papier als je waar mogelijk dubbelzijdig print.

6. Zet elektrische apparaten uit als je weg gaat
Ja, ook de beeldschermen. Die vergeet ik zelf nog wel eens, die van ons hebben namelijk geen lichtje om aan te geven dat ze nog aan staan. Maar ook de computer niet op standby, eventuele tv schermen uit, en natuurlijk het licht achter je uit doen als je weggaat. Kleine moeite, maar het scheelt zo veel.

Wat zijn jouw groene tips voor op kantoor?

 

3 gedachtes over “6x Groen doen op kantoor

 1. Ik zit te denken, en ik heb werkelijk waar in mijn werkend leven nog nooit op kantoor gewerkt, hahahahaha en waar wel… ach, dat was toen, lang geleden, en was eigenlijk al super groen als ik erover na ga denken.

  Lunch, voor een klein bedrag per maand werd dat elke dag verzorgd in de kantine, lees, de tafel werd gewoon gedekt! Met vleeswaren en zoetigheden, melk, thee en koffie… slechts sommigen namen zelf lunch mee maar toen al in boxen.. ik heb het over midden jaren ’80… later werkte ik in de supermarkt en ik geloof dat er maar weinigen zijn die daar werken die dan lunch mee nemen omdat je het zo uit het schap kunt pakken, vers brood, vers beleg en op tijd je drinken en dan in de kantine in de koelkast of de grote koeling…. waar de melk etc. in staat, hahahaha

  Nee, heb nooit op een kantoor gezeten, ik denk ook dat ik daar ongeschikt voor ben, altijd al geweest… denk ik…

  X

  Like

 2. Wat een handig lijstje. Ik gebruik zelf zoveel mogelijk een mok en een fles voor mijn water, bij de koffiemachine op school ontkom ik er alleen niet aan om een papieren bekertje te gebruiken. Maar deze worden weer gerecycled.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.