Plant in de spotlight | Tradescantia Zebrina

Sinds ik ook binnen met planten aan de slag ben gegaan is mijn verzameling behoorlijk uitgebreid, en ik vond het een leuk idee om regelmatig één van mijn planten in de spotlight te zetten. Ik begin met de Tradescantia Zebrina, ook wel de Dwalende Jood genoemd.

img_3829Dit is één van de nieuwere planten in mijn collectie. Ik kwam hem tegen in de supermarkt, en ik was er eigenlijk meteen verliefd op. De paars met groene bladeren met een zilverachtige gloed trokken meteen mijn aandacht. Serieus, als je van glitter houdt moet je deze plant hebben.
Oorspronkelijk komt de Tradescantia uit de tropische gebieden in Amerika, hier in Nederland is hij vooral bekend als kamerplant. Het is een hangplant die snel groeit, maar als je hem graag iets kleiner wil houden kun je hem snoeien.

Verzorging
Ik vind dit een vrij makkelijke plant tot nu toe. Ongeveer eens per week heeft hij een beetje water nodig, en als hij te droog wordt geeft hij dat subtiel aan doordat de bladeren een beetje slap gaan hangen. Als hij water krijgt herstelt dit ook weer. Hier moet je natuurlijk geen gewoonte van maken, maar dat lijkt me logisch. Giet het water niet over de bladeren maar echt in de aarde, als de bladeren te nat worden kunnen ze gaan rotten.
De Tradescantia Zebrina staat graag op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht. Ik heb hem op de keukentafel staan, daar is het volop licht, maar de zon schijnt er niet rechtstreeks op. Hij doet het erg goed, dus volgens mij is hij daar wel tevreden. Ik heb me laten vertellen dat het blad verkleurd als hij te licht staat, dat is een teken dat hij naar een donkerder plekje moet.

Stekken
Het stekken van de Tradescantia Zebrina is hartstikke makkelijk: de stengels hebben ‘verbuigingen’, die in het wild contact maken met de grond en wortel schieten. Als je een takje net onder zo’n hoekje afknipt en vervolgens in de grond of in een glas met water zet zullen er wortels gaan groeien. Zorg ervoor dat de stengel onder de wortel niet te lang is, en dat er bovenin het stekje bladeren zitten.

Stekje hebben?
Ik kan inderdaad al meerdere stekjes van de plant afhalen. Zou je een stekje willen hebben? Als je een postzegelcode voor me koopt kan ik er ééntje naar je toe sturen. Laat het dan even weten in de reacties.

2 gedachtes over “Plant in de spotlight | Tradescantia Zebrina

 1. Een postzegelcode… weer wat nieuws, of ik word echt oud, hahahaha

  Ja, dit plantje ken ik wel, uit de seventies, toen hadden wij dat ook in onze jungle staan, zo leuk.. vergeten groenten komen terug, maar de stam planten ook 😀 De vergeten planten… 😉

  Oh ja… lol… ik had laatst munt gehaald op de markt, ik denk, ik zet het even op water zodat het fris blijft, nu 3 weken verder, en 1 tak is gaan wortelen, whahahaha zal ik? 😉

  x

  Like

 2. Dag,

  Ik heb deze plant ook maar bij mij zit er geen zilverglans op, weet jij mss hoe dit komt? En hoe ik deze wel kan krijgen?
  Mvg,
  Annelies.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.