Gelezen | Emma wil leven van Josha Zwaan

Emma wil leven“Emma wil leven’, gebaseerd op de gelijknamige documentaire, is een hartverscheurend verhaal over anorexia, samengesteld door Josha Zwaan die vele uren filmmateriaal keek en intensief met de ouders van Emma, artsen en andere ervaringsdeskundigen heeft gesproken. De documentaire “Emma wil leven’ van Jessica Villerius, over een meisje dat de strijd tegen de ziekte anorexia verloor, maakte veel reacties los. Dit gelijknamige boek diept het verhaal van Emma uit, en plaatst haar gevecht in een breder perspectief. De geschiedenis van Emma geeft ouders, familieleden en hulpverleners een indringend beeld van de impact van deze ziekte, en de hiaten in en verbeterpunten voor de hulpverlening.

Eigenlijk is er geen speciale reden dat ik dit boek wilde lezen. Ik ben geen hulpverlener, geen ervaringsdeskundige, en ik heb ook niemand in mijn omgeving die op dit moment met anorexia te maken heeft. Gelukkig, zou ik zeggen. En toch trok dit boek mij aan, zodra ik begin dit jaar hoorde dat het er was, wist ik dat ik het wilde lezen.
Emma Wil Leven is absoluut geen luchtig boek. Het is heftig, hartverscheurend noemde ik het op Goodreads. Ik heb gehuild, meerdere keren, en nu, terwijl ik dit typ, merk ik dat het me nog niet losgelaten heeft.
Het boek bevat dagboekfragmenten van Emma zelf, en is verder geschreven vanuit het perspectief van familie, vrienden en hulpverleners van Emma. Samen vormt het een heftig en ontroerend geheel.
Dit boek geeft een verhelderende inkijk in het leven van iemand met anorexia, en in de strijd die dit voor haar en haar naasten oplevert. Het is toegankelijk voor iedereen, vlot geschreven en nergens moeilijk om te begrijpen.
Aanrader voor, ja, voor wie eigenlijk? Voor iedereen die zich om wat voor reden dan ook aangetrokken voelt tot dit boek. En zeker voor iedereen die met anorexia te maken heeft.

3 gedachtes over “Gelezen | Emma wil leven van Josha Zwaan

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.