DIY | de pootafdrukken van je huisdier op papier

Al een tijdje was ik van plan om de pootafdrukjes van Nina en Macho op papier te zetten. Ik dacht eerst, dat doe ik wel even, maar dat bleek toch even een stuk lastiger dan het klinkt. Dus voor iedereen die het ook wil proberen deel ik hier mijn tips.

Wat heb je nodig?
♥ verf
♥ een huisdier
♥ iets om de afdruk op te maken
♥ eventueel een kwast
♥ een tissue
♥ een natte doek

Allereerst: gebruik een product wat niet giftig is en wat je makkelijk kunt schoonmaken. Vingerverf, kinderverf op waterbasis, als het geschikt is voor kinderen die alles in de mond steken dan kan een dierenpootje er ook wel tegen. Er zijn mensen die zeggen dat je het pootje gewoon op een inktkussen kunt duwen, en daarna op papier, maar ik durfde dat niet. Inkt is een stuk moeilijker te verwijderen, stel je voor dat het wel schadelijk is. Ik gebruikte zelf de plakaatverf op waterbasis die bij de Action tussen de kinderspullen lag. Deze is op zo natuurlijk mogelijke basis, en geschikt voor kleine kinderen. En je krijgt het inderdaad verrassend snel weer van het pootje af.

Dan het afdrukken zelf. Leg allereerst de spullen klaar. De verf op een schoteltje of in een dekseltje, de kwast erbij, het papier op een harde en vlakke ondergrond, de tissue klaar om te pakken. Dan ben je klaar om te beginnen.

img_1427

 1. Hou je huisdier goed vast. Het helpt als je met z’n tweeën bent, dan kan de één vasthouden en de ander afdrukken. Pak het pootje in een hand.
 2. Nina en Macho hebben allebei nogal wat haren tussen de tenen, dus ik heb ervoor gekozen om de voetzooltjes met een kwast in te smeren met de verf. Breng een royale laag aan. Geen dikke klodders, maar ook zeker niet te dun.
  Als je een huisdier hebt met minder haar op de pootjes werkt het waarschijnlijk ook wel om het pootje in de verf te dompelen.
 3. ‘Stempel’ het pootje voorzichtig op het papier. Niet te hard duwen natuurlijk!
 4. Veeg de ergste verf van het pootje met de tissue. Maak het pootje daarna verder schoon met de natte doek.
 5. Geef je huisdier een knuffel of een snoepje, of allebei!
 6. Herhaal indien nodig met het volgende huisdier.

Nina en Macho vonden het allebei niet erg. Macho was vooral erg nieuwsgierig naar wat er gebeurde, en het schoonmaken vond hij vervelender dan het maken van de afdruk. Hij wilde graag weer spelen en rennen, maar ik vond het geen goed idee om hem met een zwarte poot over onze witte tegels te laten rennen. Sorry Macho! Nina houdt er na een vervelende ervaring met nagels knippen niet zo van als je aan haar pootjes zit, maar zodra ze doorhad dat het geen knippen ging worden vond ze het ook prima.

Heb jij al eens geprobeerd om de pootafdrukjes van je huisdier te nemen?

10 gedachtes over “DIY | de pootafdrukken van je huisdier op papier

 1. Wat een schattig resultaat! Lijkt me ook wel leuk om zoiets van onze katten te hebben, maar ik vrees dat Paco en Lily daar net iets anders over denken, haha. Ze vinden het al niet fijn om opgetild te worden, dus ik ben bang dat pootafdrukken stempelen een te lastige opgave zou worden 😉

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.