Gelezen: The Hate U Give van Angie Thomas

The hate u giveStarr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

Alweer een boek met een politiek thema? Ja, alweer een boek met een politiek thema. Nergens om eigenlijk, ik heb gewoon van alle boeken die nog op mijn to-readlijst stonden gaan kijken of ik ze met Kobo Plus kan lezen, en deze stond er ook tussen. Ik had hoge verwachtingen van dit boek, omdat ik er zo veel positiefs over heb gehoord, en ik ben niet teleurgesteld.
The Hate U Give is zo’n belangrijk en actueel boek, wat mij betreft zou iedereen dit moeten lezen. Echt een terechte winnaar van ‘Het Beste Boek Voor Jongeren 2018’. Het verhaal liet me moeilijk los toen ik het uit had.
Het boek vertelt het indrukwekkende en heftige verhaal van Starr, die voor haar ogen haar beste vriend doodgeschoten ziet worden door de politie. Angie Thomas weet het verhaal ontzettend goed over te brengen. Je leest vanuit het perspectief van Starr, en dat heeft ze zo goed gedaan dat het tijdens het lezen lijkt alsof je door haar ogen meekijkt. Je zit als lezer middenin het verhaal en je kunt het bijna meebeleven. En de schrijfster gaat hierbij niets  uit de weg, alles waar Starr mee te maken krijgt wordt levendig beschreven.
De schrijfstijl van het boek vond ik erg prettig. Het boek is vooral gericht op jongeren, maar ook voor volwassenen leest het lekker vlot, en ondanks de heftige onderwerpen wordt het nooit zwaar om te lezen.
Situaties die beschreven worden bereiken ons via het nieuws en blijven een beetje ver van ons bed, maar dit boek brengt je er middenin. Het boek schudt je wakker en kaart racisme aan, maar zonder verwijten of opgeheven vingertje, in een verhaal wat voor iedereen toegankelijk is.
Ik raad dit boek aan iedereen aan.

De link in deze post is een affiliate link. Zie mijn disclaimer voor meer info.

3 gedachtes over “Gelezen: The Hate U Give van Angie Thomas

  1. Het onderwerp spreekt me wat minder aan. Maar het klinkt wel als een heel goed boek. Ik heb trouwens mijn Kobo eReader herontdekt. Nu gebruik ik hem best vaak. Toch wel handig!

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.