Gelezen: Concept M van Aafke Romeijn

Concept MIn het jaar 2020, in een Nederland dat sterk lijkt op het onze, leeft Hava, een vijfentwintigjarige vrouw. Haar haren zijn grijs, haar huid is doorschijnend, haar ogen zijn diepzwart. Ze lijdt aan de mysterieuze ziekte kleurloosheid die de maatschappij steeds verder ontwricht: medicatie is onbetaalbaar voor particulieren en de overheid kan de kosten nauwelijks nog dragen.
Hava raakt bevriend met een groep radicalen die voorspellen dat kleurlozen binnen een paar jaar in de meerderheid zijn – het einde van de Westerse wereld. Ze begint te twijfelen aan haar eigen bestaansrecht en besluit dat het tijd is voor actie.

Door de wisselende verhalen die ik erover las werd ik erg nieuwsgierig naar het debuut van Aafke Romeijn, dus toen ik zag dat ik hem via mijn Kobo+ proefabonnement kon lezen zette ik hem meteen op mijn lijst.
Vooral in het begin had ik eigenlijk een beetje moeite om er in te komen. Ik vond het verhaal interessant genoeg om door te willen lezen, maar het greep me nog niet echt. Er waren wat kleine details die niet helemaal leken te kloppen, en af en toe vond ik het wat langdradig. Maar hoe verder ik las, hoe meer het verhaal me pakte.
Wat ik wel heel sterk vond was dat je echt een band opbouwde met de hoofdpersoon. Het boek is vanuit haar geschreven, en doordat je zo veel tijd doorbrengt in haar hoofd leer je haar goed kennen. Ik denk dat dat ook de belangrijkste reden was om door te willen lezen, natuurlijk wilde ik graag weten hoe het af zou lopen. Wat ik dan wel weer jammer vond was dat de andere personages iets minder uitgebreid uitgewerkt waren.
Concept M is een dystopische roman met een politiek tintje.  Er komen herkenbare, actuele thema’s voorbij en het verhaal zet je aan het denken. Ondanks de wat slechtere start raad ik hem wel aan als je van dystopische verhalen of politiek getinte verhalen houdt.
Het einde is verrassend, en een beetje abrupt. Ik begreep dat er een vervolg komt, die wil ik zeker gaan lezen.

De link in deze post is een affiliate link. Zie mijn disclaimer voor meer info.

2 gedachtes over “Gelezen: Concept M van Aafke Romeijn

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.