Groen doen: Zoekmachine Ecosia

moteur-de-recherche-ecologique-ecosiaAl jarenlang gebruik ik, zoals volgens mij bijna iedereen, Google om iets op het internet op te zoeken. Tot ik Ecosia tegenkwam. Ik weet niet meer waar ik het zag, maar volgens mij kwam hij voorbij op Twitter of Facebook, en sindsdien gebruik ik deze groene  zoekmachine.

En wat heeft dat nou met ‘groen doen’ te maken? Ecosia plant bomen met de inkomsten uit advertenties. Tachtig procent van alle winst uit de advertenties gaat naar diverse projecten in heel de wereld.
Bomen absorberen CO2, één van de grootste oorzaken van klimaatverandering. En ze zorgen juist voor zuurstof, zodat wij kunnen ademen. Ook beschermen ze de bodem tegen bodemerosie en zorgen ze voor vruchtbare grond. Maar bomen zijn goed voor nog veel meer dingen. Reden genoeg dus om er in te investeren.
Ecosia combineert de positieve impact van bomen met onderzoek. Er lopen verschillende projecten in de wereld, en ieder project heeft zijn eigen benadering. Door deze verschillende benaderingen te onderzoeken hoopt Ecosia ’s werelds toonaangevende expert op het gebied van bomen planten te worden.
Hoe werkt dat nou? Bij een zoekopdracht worden advertenties getoond. Dat is bij Google niet anders. Die advertenties leveren inkomsten op. Tachtig procent van die inkomsten steekt Ecosia in het bomenproject. Met een simpele zoekopdracht kun je dus het milieu helpen. Hoe mooi is dat?
Er wordt ook bijgehouden hoeveel zoekopdrachten je hebt uitgevoerd en hoeveel bomen je al hebt geplant. Erg leuk, zo krijg je dus ook inzicht in wat jouw bijdrage is. Voor één boom zijn ongeveer zestig zoekopdrachten nodig. Ecosia hecht ook veel waarde aan transparantie. Niet alleen jouw bijdrage is inzichtelijk, maandelijks worden alle financiële verslagen en boomplantkwitanties geplaatst, zodat iedereen die daar behoefte aan heeft ze kan bekijken.
Ecosia lijkt in het gebruik erg op Google. Je hoeft dus niet echt te wennen aan iets heel anders. Het is makkelijk in gebruik. Je kunt hem eenvoudig instellen als standaard zoekmachine, en er is ook een mobiele app die je kunt gebruiken. Gebruik is natuurlijk helemaal gratis.
Ik word niet betaald om hier over te schrijven, ik vind het gewoon een heel mooi idee dat je op zo’n eenvoudige en gratis manier de wereld een stukje groener kunt maken. Daarom deel ik het graag!

Kende jij Ecosia al? En ga je het gebruiken?

9974

5 gedachtes over “Groen doen: Zoekmachine Ecosia

 1. Nog nooit van gehoord, maar wie kent er nu duckduck geloof ik, weet niet eens zeker meer, een zoekmachine die niets opslaat en jij echt anoniem kunt surfen over het net…

  En ik gebruik adblock, dus ze hebben weinig aan mij ben ik bang, hahaha

  Oh ja, het blog over de orchideeën staat nu bij mij 😉

  x

  Like

   1. Dat is ook een zoekmachine dus… 😉 maar eentje die niet op ads in kan gaan omdat het geen vingerafdruk achterlaat waar je op gezocht hebt etc, zeggen ze 😉

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.