Spelletjes die we vroeger buiten deden

 

elastiek20springen
sclera.be

Ik zat vanavond bij de kapper, en opeens ging het gesprek over kinderen en buitenspelen, en de vele spelletjes die wij vroeger speelden. Ik was vroeger echt een buitenkind, dus de meeste spelletjes herkende ik wel.

Elastieken
Erin, eruit, erin, erop, eroverheen, twister smal, twister wijd, grote twister, spekkie! Ik weet niet of iedereen deze volgorde aanhield, maar zo ging hij bij ons, en het begin werd in ieder geval herkend. Als je een rondje had gehaald dan ging het elastiek wijder, of hoger, of smaller.

Touwtje springen
En dan niet met een normaal springtouw, maar met zo’n groot, zwaar touw. Twee mensen die aan het eind stonden draaiden en de rest sprong, op het ritme van een liedje. Bij voorkeur eindigend met een vraag over verliefd zijn of zoenen, om vervolgens heel snel draaiend het alfabet af te gaan. De letter waarbij je mis sprong dat was de beginletter van de naam van de jongen die je leuk vond.

Stoepranden
Ik weet niet echt meer hoe dit spel ging, maar het was iets met een bal en de stoeprand, waarbij je de bal op de hoge stoeprand moest laten ketsen. Het was een heel simpel spel, maar ik heb er veel plezier aan beleeft.

Knikkeren
Volgens mij waren de regels overal anders, maar wij hadden ‘opzetters’, ‘bonken’ en ‘mikkers’. De opzetters werden opgezet, en met de mikkers moest je proberen om ze te raken. Iedere opzetter had zijn eigen waarde, en die waarde moest je in stoeptegels bij de knikker vandaan zitten. Hoe hoger de waarde, hoe moeilijker het dus werd om hem te raken.

Stand in de mand
‘Stand in de mand en de bal is voor…’, en dan noemde je de naam van één van de andere spelers. Vervolgens liet je de bal zo hoog mogelijk stuiteren en rende iedereen, behalve degene wiens naam genoemd was, zo ver mogelijk weg. Als je naam genoemd was moest je proberen de bal te vangen en als dat gelukt was riep je ‘stop’. Dan mocht de rest niet meer verder rennen en moest je met de benen wijd gaan staan. Als vanger moest je vervolgens proberen om de bal tussen de benen van de andere spelers door te rollen.

Wat speelde jij vroeger?

 

13 gedachtes over “Spelletjes die we vroeger buiten deden

 1. Jeugdsentiment haha. Springtouwen deden wij ook en elastieken maar ik weet niet meer hoe precies. De rest van de spellen deed ik ook. En natuurlijk ook knikkeren en lummelen volgens mij. Waarbij je de bal overgooide met z’n 3en en degene die in het midden stond de bal moest proberen te vangen.

  Like

 2. Oh ja, dat zijn ook zulke typische Nederlandse spelletjes. Ik denk dat ieder kind ze wel heeft gespeeld. Ik in ieder geval ook. Maar speelden ook verstoppertje met een bal. Dan schopte iemand de bal weg en één ging daar achter aan. Zolang die de bal nog niet had, mocht iedereen weg rennen en zich verstoppen. Als hij de bal had, moest je stil staan en mocht hij/zij gaan zoeken. Dus je moest zorgen dat je heel snel een plek je had gevonden. De zoeker moest dan de bal wel eerst terug leggen op het start punt, voordat die begint met zoeken. En dan was het ook de bedoeling dat degene die verstopt zat, naar de bal rende zonder gezien te worden. Als je dan eerder de bal raakte dan de zoeker, had je jouw onderdeel gewonnen. Super leuk.

  Like

 3. Nostalgie!
  Op stoepranden na heb ik al die spelletjes ook wel gespeeld, net als verstoppertje spelen, flippo’s gooien, lummelen, enzovoorts. Wij waren trouwens wel meer van het sport-spelen. Slagballen en voetballen, vooral. Heel wat uurtjes mee zoet geweest 🙂

  Like

 4. haha stand in de mand, deden wij ook. Net als overlopertje en Hollandse leeuwen. Knikkeren, rolschaatsen en skateboarden. Spoorzoekertje was ook favoriet. Behalve in de winter, wanneer alles nat was en stoepkrijt niet werkte haha.

  Like

 5. O hahah allemaal zo herkenbaar! Stand in de mand was ik al helemaal weer vergeten 😀 Wij deden knikkeren gewoon in een potje (een gaatje in de stoeptegel), je speelde dan om een bonkie ofzo (zo een mega knikker) en wie het eerst alle knikkers erin had had gewonnnen

  Like

 6. Jeugdsentiment! Wij hadden een touwtje dat we rond onze vingers deden en dan op allerlei manieren van elkaar moesten overnemen om zo figuren te maken. Geen idee hoe het heet! En handjeklap met liedjes erbij. Waar is de tijd ☺️.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.