Tips voor hardlopen in het donker

foto(75)Ik schrijf deze tips een beetje als hardloper, maar nog meer als automobilist. Want als je wil hardlopen dan ontkom je er deze dagen bijna niet meer aan om dat in het donker te doen, maar zorg alsjeblieft dat je goed zichtbaar bent. Want echt, ik kom ze regelmatig tegen, hardlopers die bijna niet te zien zijn.

  1. Ga voor het ‘kerstboom effect’. Echt, je kan nooit te veel verlichting dragen. Nee, het ziet er niet altijd even charmant uit. Maar dat doen een lading verband en een aantal bloederige wonden na een aanrijding ook niet. En in het donker ziet echt niemand hoe leuk je er uit ziet hoor. In het donker willen mensen je gewoon kunnen zien. En verlichting hoeft niet duur te zijn, bij de Action heb je al twee rood verlichte armbanden voor ik dacht € 2,99. Er zijn ook verlichte hesjes, veters met licht, hoofdlampjes, de keuze is reuze, en te veel bestaat niet in dit geval. Lekker combineren.
  2. Draag reflecterende kleding. Als toevoeging aan al die verlichting kun je nog reflecterende sportkleding dragen. Ik vind het er ook nog eens erg leuk uit zien.
  3. Blijf zoveel mogelijk op de stoep. Of het fietspad als het niet anders kan, maar blijf zo veel mogelijk weg van de autoweg, automobilisten zijn immers het ‘gevaarlijkst’. Als hardloper ben je hartstikke kwetsbaar, en een auto tegen je lijf moet je echt niet willen. De stoep is bedoeld voor voetgangers, dus de kans dat je daar van je schoenen gereden wordt is klein. Bovendien, als er stoep is betekent dat meestal dat je in de bewoonde wereld zit, ook wel zo prettig in het donker.

Maar de allerbelangrijkste vind ik toch wel de eerste, zorg alsjeblieft dat je gezien wordt. Ik geloof oprecht dat mensen er niet expres onzichtbaar bij gaan lopen hoor, maar juist daarom vind ik het zo belangrijk om het onder de aandacht te brengen. Ik moet regelmatig vol in de ankers omdat ik op het laatste moment uit mijn ooghoeken iets zie bewegen. Of omdat de reflectie van mijn koplampen zie in de ogen van een hond. Kijk uit. Ik zit er niet op te wachten om iemand aan te rijden, en ik neem aan dat er niemand op zit te wachten om aangereden te worden. Show yourself!

Lieve groetjes! Een automobilist die zelf ook hardloopt. Oh, en waar ‘hardloper’ staat kun je ook prima ‘wandelaar’, ‘voetganger’ of zelfs ‘fietser’ lezen hoor.

9974

6 gedachtes over “Tips voor hardlopen in het donker

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.