Jenn goes (opnieuw) suikerbewust

suikerEen paar jaar geleden stuitte ik op de (toen nog gratis) cursus ‘Suikervrij in twaalf dagen’. Ik heb deze online cursus toen gevolgd, niet om helemaal suikervrij te gaan eten, maar wel om me bewust te worden van verborgen suikers, en natuurlijk om daar vervolgens ook op te gaan letten. En dat ging een hele tijd goed.

De cursus was erg interessant en het is echt bizar om te ontdekken waar allemaal suiker in gestopt wordt. Ik heb een tijd heel erg opgelet en alternatieven gebruikt, maar langzaam maar zeker slopen oude gewoontes er weer in. Tijd voor een opfriscursus vond ik.
De laatste tijd hoorde ik weer verschillende mensen over suikervrij eten. Zodoende dacht ik opeens aan mijn oude cursusmateriaal, en ik besloot om het weer eens op te zoeken om de cursus opnieuw door te nemen.
Nog altijd niet om volledig suikervrij te gaan eten. Die behoefte had ik toen niet, en die heb ik nog steeds niet. Ik ben geen zoetekauw (oke, op chocola na) en frisdrank drink ik ook zelden, dus wat dat betreft valt er ook niet veel winst te behalen. Waar het mij om gaat is dat ik me weer bewust wil worden van de suikers die overal in zitten. Niet die overduidelijke in het zoete snoepgoed, maar de verborgen suikers in bijvoorbeeld een pakje vleeswaar of brood, of andere dingen die niet per se zoet smaken.
Ik ga dat niet per se doen om af te vallen, daarvoor lette ik al op mijn eten en beweging. Ik ga het doen omdat ik meer energie wil hebben, me fitter wil voelen, juist nu de winter er aan komt, en om me gewoon algeheel gezonder te voelen. Als ik er ook nog extra van afval is dat alleen maar mooi meegenomen.
Dus vanaf nu weer etiketten lezen en bewuste keuzes maken. De cursus is trouwens nog steeds te volgen op http://www.ikeetsuikervrij.nl, hij is alleen niet meer gratis.

Hou jij je bezig met suiker?
9974

19 gedachtes over “Jenn goes (opnieuw) suikerbewust

 1. Ik ben er niet zo mee bezig. Zou het wel willen ( en dit klinkt heel fout ik weet het) maar ik vind etiketten lezen vermoeiend. Moet dat ook al doen bij huidverzorging omdat ik bepaalde ingrediënten wil mijden en dat kost al veel tijd en energie. Zou het liefst gewoon willen dat het in koeieletters op de verpakking stond aan de voorkant en niet verstopt in 1000 moeilijke benamingen achterop de verpakking en dan nog steeds niet leesbaar.

  Like

 2. Wat een interessant iets zeg maar om te volgen, ik zelf probeer suiker zo veel mogelijk uit m’n leven te bannen. Ik doe enkel een klein lepeltje in m’n thee en snoep eigenlijk amper. Behalve cola drinken dan, ja dat is iets waar ik niet echt mee kan of wil stoppen, ook al weet ik goed dat het ongezond is!

  Like

 3. Ja ik hou mij daar ook sinds enige tijd weer mee bezig. Hoewel ik nu even een “dipje” heb. Zoveel mogelijk terug naar de basis. Het gekke is dat je heel snel went aan minderen met suiker. Zo vielen vd week bijna mijn tanden uit mijn mond toen vriendlief per ongelijk suiker in mijn koffie had gedaan 😆 en mijn tong maakte een salto toen ik een slokje AA nam. Voorheen klokte ik dit zo achterover. Nu draait mijn maag zich om.
  Succes!!

  Like

  1. Haha, suiker in mijn koffie vind ik denk ik al vijftien jaar niet meer lekker! Ooit gewooon zomaar mee gestopt toen de suiker een keer op was, en zo kwam ik er achter dat koffie zonder suiker veel lekkerder is 😛 Daarna heb ik nooit meer suiker in mijn drinken gedaan, alleen heel af en toe in mijn thee als ik me niet lekker voelde.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja inderdaad in mijn thee. Daar doe ik ook nog wel eens suiker in wanneer de honing op is. Overigens ben ik overgestapt op de kruidenthee van Zonnatura en dat is al zoet genoeg.

    Like

 4. Succes ! Ik ben erg benieuwd hoe het je gaat bevallen, wat de effecten zijn, hoeveel extra tijd/moeite het je kost om suiker te strippen, en of je afkick-verschijnselen krijgt. Houd je ons op de hoogte ?

  Like

 5. Wat goed! Ik doe dat al een tijdje, ik werd aangestoken voor een collega en vond het dan wel een kik om daar aan mee te doen. Ik lees altijd al de etiketten maar niet vanwege suiker. Nu dus wel, het zit echt overal in! Lekkere alternatieven zijn helemaal niet moeilijk he, inderdaad kwestie van nadenken. Leuk blog! Liefs Josine

  Like

 6. Ik eet 100% suikervrij. Als prediabeet is dat de enige manier, anders gaat mijn bloedsuiker schommelen. Maar okee, daar heeft de gemiddelde mens niet mee te maken.

  Het lijkt me voor gezond eten en vooral voor afvallen (waar nodig) dat het verstandig is om gewoon niet in je dagelijkse eten suiker te hebben. Dus niet elke dag koekjes bij de thee, en suiker in de toetjes na het eten. En al helemaal niet in het gewone eten, zoals instant ontbijtgranen en gekleurde yoghurtjes en zo.

  Als je het niet routinematig eet (en drinkt), dan denk ik dat het niet nodig is om helemaal suikervrij te gaan. Maar ik moet wel zeggen dat ik er hard van ben afgevallen, dus als je veel wilt afvallen, dan helpt het natuurlijk wel extra mee.

  Succes!

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.