Bijbaantjes die ik vroeger had

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZestien jaar geleden begon ik als dertienjarige met mijn eerste vakantiebaantje. En in de loop der jaren heb ik verschillende (bij)baantjes gehad. Vandaag gaan we terug in de tijd en kijk ik terug op mijn baantjes van vroeger, voordat ik een echte fulltime grotemensenbaan kreeg.

 • Aardappels rooien – Geen idee hoe het nu zit, maar vroeger mocht je pas een vakantiebaantje vanaf je dertiende. Zodra het kon zat ik dan ook met mijn neus in de advertenties en begon ik aan mijn eerste baantje. Het werd aardappels rooien. Ze werden door de machine uit de grond gehaald en wij moesten ze oprapen. De hele dag op je knieën in de volle zon, achteraf was het best rotwerk. Maar he, in die tijd vond ik het hartstikke leuk, en het was altijd gezellig. Ik heb dit drie zomers lang gedaan.
 • Recreatiemedewerker – Dit was vrijwilligerswerk, maar daarom niet minder leuk. Op die leeftijd hoefde ik het toch niet voor het geld te doen. Ik werkte twee weken op een vakantiepark/camping, en in die twee weken hadden we daar ook ons eigen ‘huisje’ om te verblijven. Vijf jongeren van zestien tot ongeveer twintig jaar, en met elkaar waren wij verantwoordelijk voor het complete recreatieprogramma die twee weken. Hartstikke leuk om te doen.
 • Verkoopster – Toen ik zeventien was mocht ik wat meer qua baantjes en zat ik niet meer ‘vast’ aan de aardappelen of soortgelijke dingen. Ik solliciteerde bij een speelgoedwinkel en daar werd ik aangenomen als verkoopster. Daar heb ik een klein jaar gewerkt, daarna was er geen plek meer voor mij.
 • Oppassen – Niet echt een baantje, maar tussendoor heb ik nog verschillende keren opgepast.
 • Bijles geven – Toen ik ging studeren gaf ik bijles aan middelbare scholieren. Dat heb ik twee jaar gedaan, het ene moment had ik het wat drukker dan het andere, net hoeveel tijd ik had en hoeveel matches er op dat moment waren.

 

15 gedachtes over “Bijbaantjes die ik vroeger had

 1. Leuk om te lezen! Best veel heb je gedaan. Ik was op mijn 14e bezig met folders bezorgen en later tijdschriften. Op mijn 15e of 16e werkte ik een jaar bij de AH. Dat vond ik zo verschrikkelijk dat ik bedacht dat ik liever iets met mensen wilde doen. Ik liep het dichtsbijzijnde bejaardetehuis in en een week later werkte ik daar. Acht jaar lang totdat ik afgestudeerd was.

  Like

 2. Dat aardappels rooien, dat was nog luxe dan, dat ze eruit gehaald werden met de machine, ik heb het met de riek moeten leren steken en zelf uitschudden op de riek en dan plukken maar, whahahahaha samen met mijn opa, moestuin en ja die was groot, heel veel aardappels, lol. En voor niets he! 😉

  Toen ik zo jong was heb ik eigenlijk nooit bijbaantjes gehad, ik ging vanaf mijn 12de jaar toen het nog niet mocht, in mijn tijd mocht dat pas met 15 zelfs pas, dat is later veranderd. En ging ik met mijn moeder graag mee in elke vakantie bijna naar haar werk, zij was cheffin, dat woord bestaat al niet meer zelfs, in een babybedrijf, toen een dochterbedrijf van Prénatal, dus uhm…. ik was voorzien en dat was heel handig zelfs! Dat heb ik gedaan tot ik van school kwam en ging werken.

  X

  Like

 3. Recreatie medewerker. Dat is super leuk! Dat heb ik een paar keer gedaan als stageplek. Ik deed namelijk een toeristische opleiding. Echt super leuk om met kinderen te werken tijdens hun vakantie toen ik nog jong was. Nu als volwassene zou ik het niets meer aan vinden om te doen als (FT) baan. Maar toen… wat een gezelligheid!

  Like

 4. Wat een leuk artikel! En wat een leuke verschillende baantjes heb je gehad, heel divers. Dat recreatiewerk lijkt mij erg leuk. Ik heb folders gelopen en vanaf mijn 16e bij de Appie gewerkt tot mijn 1e echte grote mensen baan.

  Like

 5. ik was wel onder de indruk van dat aardappels rooien. Ik ging vroeg wel eens kersen plukken, maar dat was dan altijd alleen in het seizoen. Grappig hé als je terug kijkt dat je zoveel verschillende bijbaantjes hebt gehad en wat je dan nu doet!

  Like

 6. Oppassen deed ik ook met veel plezier en ik had toen een behoorlijk groot netwerk 😉 Aardappels rooien lijkt mij een sport joh!

  Like

 7. haha super om dit te lezen… ik heb ook al wat bijbaantjes gehad… ik heb woonconcept rondgebracht, een keer een zomer stekjes knippen, oppassen en bij tuincentrum gewerkt als bijbaantje jaren lang…

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.