Uitgesurft

http://www.at-progress.nl

Vroeger was ik echt vergroeid met mijn laptop en mijn telefoon. Zodra ik in de ochtend uit bed kwam zette ik mijn laptop aan en vanuit mijn bed kon ik met gemak nog drie kwartier nutteloze dingen doen op mijn telefoon. Maar de laatste tijd heb ik dat eigenlijk steeds minder.

Facebook, spelletjes, clickbait, het kon me uren bezighouden. Dan ging ik op de bank zitten met het idee om even blogs te lezen en voordat ik het wist was ik twee uur verder zonder een blog te hebben gezien.
In de ochtend ging de laptop aan, zodra ik uit mijn werk kwam ging hij weer aan. Nog net nadat ik Lief een kus gaf, dat dan weer wel. Eten? Met dat ding op schoot. Avond aan avond verdeed ik mijn tijd op het internet. Tot ik me op een gegeven moment realiseerde dat ik me gewoon verveelde.
Ik had helemaal geen zin om te candycrushen, maar toch deed ik het, even die levens opmaken, kijken of ik nog een level verder kan komen. Welke schoenen mannen het liefst aan onze voeten zien interesseerde me geen fluit, maar toch las ik het. En als ik dan toch aan het lezen ben, laat ik dan ook maar doorklikken naar dat artikel over welk kapsel ze het mooist vinden. Zal me ook een rotzorg zijn, maar toch.
Toen ik me besefte dat ik me voornamelijk zat te vervelen online vond ik het tijd worden voor verandering. Zo ben ik vorig jaar eens begonnen met het niet aanzetten van de laptop voordat ik naar het werk ga. Wat een rust opeens in de ochtend, ik begin mijn dag nu veel lekkerder. Ik zet hem ook al een tijdje niet meer meteen aan als ik thuiskom.
Maar de laatste tijd merk ik dat ik daar niet genoeg aan heb. Het lijkt of mijn interesse in de online wereld een beetje weg zakt. Ik lees nog steeds de blogs die ik volg, en daar haal ik ook nog altijd veel plezier uit. En ook op mijn eigen blog ben ik nog lang niet uitgekeken.
Maar de rest? De laatste weken is het daarnaast eigenlijk alleen nog een rondje Facebook, blogs lezen, eventueel even een spelletje en mijn mail verwerken, en dan gaat hij weer uit. Ik pak liever een boek.
Dit jaar heb ik al bijna zes boeken uit. Allemaal in de tijd die ik eerst verspilde met nutteloze online dingen. En het bevalt me prima. In de avond even kijken, dan weer uit en de rest van de avond is van mij. Opeens heb ik zoveel meer tijd. Want ja, vroeger had ik geen tijd om te lezen. Althans, dat dacht ik toen, want inmiddels weet ik wel beter.  Ja, ondertussen kijk ik nog wel eens op mijn telefoon. Maar meer dan dat is het ook niet. Kijken, en weer weg, ik blijf niet meer hangen. En dat voelt heerlijk. Vrij.
Ik maak me niet meer druk als mijn telefoon leeg is. Dan maar niet bereikbaar, dan maar niet online. Ik voel me niet meer gefrustreerd als ik een dag niet achter de laptop heb gezeten. Klinkt erg, maar zo was het echt af en toe. Ik kon er echt van balen als ik geen tijd had om te internetten. Triest he? Maar heerlijk om dat niet meer te hebben. Sterker nog, ik heb er geen moeite meer mee om hem zelfs een hele dag niet aan te raken. Geen probleem, heerlijk juist, zulke dagen.
En ik kan eigenlijk maar één conclusie trekken: ik ben een beetje uitgesurft. Klaar met de online wereld, uitgekeken op al die onzin die verspreid wordt. En nee, ik ga niet stoppen met internet, ik kan en wil niet zonder Facebook en ik blijf het fijn vinden om op zijn tijd te ontspannen met een spel. Er zijn heus nog wel dagen waarop ik de hele avond achter de laptop doorbreng. Moet ook kunnen, maar alleen als ik daar echt zin in heb. Zodra ik merk dat ik me eigenlijk zit te vervelen en te ergeren gaat hij uit. De balans tussen online en offline is de laatste tijd veel beter.

Ben jij wel eens ‘uitgekeken’ op het internet?

12 gedachtes over “Uitgesurft

 1. Lekker luisteren naar dat gevoel en de juiste balans vinden. Die zal misschien over een half jaar gerust weer anders zijn, maar als het voor nu (of voor altijd) beter voelt, lekker doen! Omdat ik verder weinig kan, is en blijft internet wel mijn grootste dagbesteding. Gelukkig maar, anders zouden het hele lange dagen worden. Maar soms erger ik me ook wel aan de zinloze info die je maar blijft consumeren. Dan merk ik dat het ook echt een verademing is om een middagje gewoon niet naar een beeldscherm te kijken.

  Like

 2. Zelden vrees ik… spelletjes speel ik nooit behalve wat wordfeud met iemand. Facebook is ontzettend veel verminderd. Maar blogs lezen en chatten….

  Like

 3. haha wat grappig he. Dat we ons zelf dit steeds hebben aangedaan!!
  Fijn dat je nu de rust hebt ontdekt. Ik volg je voorbeeld. FB gaat mij steeds meer irriteren door al het simpele geklaag en negatieve gezemel. Heb hem puur nog voor mijn blog en af en toe een foto.
  Ik heb ontdekt dat ik zelfs in de ochtend tijd genoeg over hou om alvast wat in het huishouden te doen. Heerlijk als je thuis komt in een schoon huis en je direct in je leesboek verder kunt haha.

  Like

 4. Mooi dat je dat zo hebt gedaan en hebt gemerkt wat het met je doet. Ik gebruik Internet en dus ook social media met name voor mijn blog, maar echt doelloos surfen doe ik niet. Ik kijk ook vrijwel geen nieuws. Zou graag wel willen minderen, ook eens tijd over hebben voor een boek. Maar nu met al het werk gaat dat gewoon even niet.

  Like

 5. Ik zit eigenlijk alleen maar achter de laptop om te bloggen en om blogjes te lezen, verder doe ik niet veel achter de laptop. Ik ben niet zo’n surfer 🙂 Ik ben dan weer eerder een tv verslaafde, best lastig om dat wat minder te doen ook.

  Like

 6. Ik heb net mijn laptop pas aan gezet, eigenlijk omdat ik een rekening moest betalen. Toen zag ik de enorme rij blogs die ik nog niet gelezen had via Bloglovin’, dus ik zit er toch weer langer achter dan dat ik dacht. Maar ik heb zwangerschapsverlof en ik lees liever een boek, merk ik wel. Er zijn gewoon dagen dat ik niet meer achter de laptop kruip en dat is oké.

  Like

 7. Het draait voor mij allemaal om balans. Ik heb fases dat ik meer met mijn telefoon bezig ben (en dan inderdaad ook nutteloze dingen zoals Candy crush :’)), maar dat is oké. Ik weet van mezelf dat ik er inderdaad na een tijdje weer op uitgekeken raak. Achter mijn laptop buiten werk zit ik niet zo heel vaak, ik denk maximaal 2x per week.

  Like

 8. Groot gelijk. Ik probeer internet ook meer te laten voor wat het is. toch betrap ik me elke keer weer op het kijken of ik al een berichtje heb. Stom is dat.

  Geniet van het boeken lezen en de rust!

  Like

 9. Oh ja hoor, dat heb ik nu even met instagram geloof ik, hahaha Nee, zonder dollen, ik ben ooit verslaafd geweest aan het spel Cityville wat je via FB kon spelen en dan met heel veel buren en bla, later Chefville, en uren en uren, ik had hier een apart account voor zelfs en kwam dagen niet op mijn privé FB zelfs, ik werd wakker en hop meteen spel opstarten, buren bezoeken en tot in de middag, pas dan douchen of huishouden en verder niks, weer achte rde laptop en dan tot midden in de nacht omdat je met de hele wereld speelt, ik wist op den duur exact op welk deel van de wereld de zon opkwam, wij gingen slapen en anderen net de avond in gingen, hahahaha of thuis kwamen van hun werk en bla….

  Dit heb ik zeker 2 jaar gedaan pas toen… had ik zoiets…. ik ben verslaafd, want dat was ik… abnormaal zelfs!

  En dat is over, ik blog weer, en ik heb het nog inderdaad, maar goed dat was al toen ik weer begon met bloggen, toen was mijn internet gedrag al een stuk veranderd en soms moet ik even, ivm de schele koppijn zoals ik nu had, en dan ineens wil ik alles weer even bij lezen en dan is het weer goed, maar het is blogs en FB op dit moment, de rest… bijzaak en als ik eraan denk of zin of zelfs tijd voor heb.

  X

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.