Tomaten met een kale kop

Op Facebook is mijn tijdlijn gevuld met kleurrijke lampions en foto’s van een mooie buit aan snoep. Oh ja, dat is waar ook, het is vandaag Sint Maarten.

Voorde mensen die het niet kennen, het lijkt een beetje op Halloween, alleen was het er in Nederland al veel eerder. En in plaats van verkleed langs de deuren te gaan om mensen te laten schrikken, lopen ze met een lampion en zingen ze een liedje.
Ik heb dat zelf gedaan tot ik twaalf was geloof ik. Soms met mijn zusjes, dan reed mijn vader mee, soms met een vriendinnetje.
We gingen dan het hele dorp door, bij iedereen die maar thuis was belden we aan. Ook de winkels waren open, in ruil voor een liedje kregen we een beker warme chocolademelk. We begonnen zodra het donker werd, en na een paar uur waren we klaar, met zo’n drie grote tassen snoep als buit. Die brachten we natuurlijk tussendoor even naar het huis van de vriendin of naar de auto.
De eerste jaren zongen we nog netjes de lange liedjes die we op school geleerd hadden, maar toen we wat ouder werden ging onze voorkeur uit naar verschillende varianten. Sintesintemaarten, daar lopen twee tomaten, de ene had een hoedje op, de ander had een kale kop. Goed verhaal, lekker kort. Want hoe korter het liedje, hoe sneller we naar de volgende deur konden en hoe meer deuren we dus af konden. We waren een stelletje hebberige varkens toen hoor.
We hielden er een jaarvoorraad snoep aan over, die natuurlijk al ruim binnen een jaar op was. We woonden in buitengebied, dus de enigen die bij ons aan de deur kwamen waren kleine neefjes en nichtjes. En wijzelf natuurlijk, het eerste liedje werd altijd thuis gezongen. Dan gingen alle lichten uit en stonden we daar in de huiskamer met onze lampions.
Inmiddels heb ik al jaren geen kinderen met lampions meer gezien, hier in de regio wordt het niet gevierd. Het is zelfs niet eens echt bekend hier. Toch streekgebonden misschien, hoewel het volgens mij door het hele land heen wel gevierd wordt.
Wel lekker goedkoop natuurlijk, maar ergens vind ik het wel jammer. Ik blijf Sint Maarten een fijn kinderfeest vinden.

20 gedachtes over “Tomaten met een kale kop

 1. Leuk om te lezen, ik wist niet dat her streekgebonden was…. Al zijn sommige straten of huizen bij ons wel meer trek dan anderen. Gisteren met mini-me langs de buren, oma en ooms en tante geweest en ze vond het geweldig! Leuk om het nu zo mee te maken.

  Like

 2. Het was wel streek gebonden Jenn, Noord Holland en Zuid Holland met name en dan in dorpen in grotere steden weer niet. Dat kun je ook op wikipedia vinden en het Sint Maarten was echt een persoon die iets goeds heeft gedaan met kinderen, hij is een beschermheilige van kinderen 😉

  Zelf heb ik maar een paar keer gelopen, pas toen ik hier kwam wonen, midden in Amsterdam was geen doen natuurlijk.

  X

  Like

  1. Ja, ik bedoelde ook meer dat er door het hele land wel streken zijn waar het gevierd wordt 😉 En dat het een echt persoon is geweest wist ik idd 🙂
   Ik woonde in Overijssel, bij ons leefde het wel heel erg, terwijl er op de middelbare school klasgenoten waren die er nog nooit van gehoord hadden, en dat verschil was maar een paar kilometer. En nu ook, hier nog nooit iemand aan de deur gehad, terwijl een kennis die zo’n 30 km verderop woont het hartstikke druk heeft gehad 😛

   Geliked door 1 persoon

   1. hahaha ja dat lees ik dus ook, nu zei mijn dochter gisteravond dat het hier ook vrij stil was, dat ze amper kinderen heeft gezien, zelf woon ik op een flat, hier is het half om half natuurlijk en dat slaan ze over, als ze gaan, dan eensgezinswoningen. 😉 Zo las ik ook, dat het in Friesland ook al gemixed is, net als andere zaken, kan zoiets doorzetten, er hoeft maar 1 ploeg te zijn die start en voila. 😉

    Like

 3. Bij ons waren er ook maar een paar, maar het was toen al aan het uitsterven. Jammer. Maar zoveel kregen wij niet hoor! Wel zaten er een paar huizen bij die boekjes of drinken uitdeelden! Net zo leuk!

  Like

 4. Ik heb het nooit gevierd en ook nooit geen kids aan de deur gehad die het vierde. Ik vind persoonlijk Halloween leuker en vind het jammer dat dat niet hier gevierd word zoals in Amerika. Zou er veel plezier aan hebben om de voordeur heel scary te decoreren en vervolgens snoep uit te delen 🙂

  Like

 5. Wat leuk geschreven! Ik heb nooit sint maarten gevierd, en er kwam ook niemand langs gisteren 😦 Toch jammer, want ik vind het wel heel gezellig!

  Like

 6. Hier in Almere hebben we helemaal niks van Sinte sinte maarten gemerkt.. in sommige straten was er wel wat gaande maar niet zoals ik me van vroeger kan herinneren in Amsterdam. Daar gaan ze helemaal los. :’)

  Like

 7. Ik denk dat het niet alleen per regio verschilt of het gevierd wordt, maar ook per buurt. Toen ik in Amsterdam West woonde, kwamen ze ieder jaar langs, de kindjes met de lampionnen. Nu ik in Oost woon zie ik ze ook niet meer.

  Like

 8. Wat leuk om te lezen hoe jij dit feest hebt ervaren toen je klein was. Hier in de buurt hoor ik er niks over. Heb het zelf ook nooit gevierd eigenlijk omdat het hier gewoon niet is ofzoiets! Het klinkt wel erg leuk voor kinderen. 🙂

  Like

 9. Ik had drie zakken mini’s gekocht, maar volgens mij zijn er maar 3 kinderen langsgeweest!
  5 jaar terug stond ik soms de hele avond bij de voordeur en kwamen er wel 40. Jammer!
  Ik vind het een toffe traditie.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.