#Groeifactor 4: Durf jij uit je comfortzone te stappen?

Groeifactor-1024x1024Tijd voor al weer de vierde opdracht van de #Groeifactor. Deze opdracht staat in het teken van je comfortzone. Of eigenlijk, wat daarbuiten ligt.

Je comfortzone is de plek waar jij je op je gemak voelt. Waar je weet wat je kunt verwachten. Niet echt spannend dus, maar wel veilig. De verleiding om in je comfortzone te blijven is vaak groot.
Maar ben je er wel eens uit gestapt? Buiten je comfortzone bevindt zich de magie. Het onverwachte. Het is niet altijd gemakkelijk buiten de comfortzone, maar wel leerzaam, en zeker de moeite waard.
Soms moet je het durven om een grens te overschrijden, iets te veranderen, je hart te volgen. Maar je krijgt er veel moois voor terug.

De opdracht voor deze week is dus, heel verrassend, om eens uit de comfortzone te stappen.
De eerste opdracht gaat over het herkennen en erkennen van angst. Daar ben ik niet zo goed in. Ik zeg wel eens voor de grap dat ik geen angst ken, maar dat is natuurlijk niet waar. Iedereen kent angst en enge dingen doe ik ook niet fluitend met twee vingers in mijn neus. Maar misschien zit het niet zo zeer in het herkennen, maar meer in het erkennen. Ik denk dat ik diep in mijn hart, als ik er goed over nadenk, best weet waar ik bang voor ben. Maar om dat hardop te zeggen of op te schrijven, dat maakt het echt, dan is het niet meer te ontkennen. Sterker nog, met een van mijn angsten (eigenlijk zeg ik liever onzekerheden, angsten klinkt zo heftig…) ben ik onlangs al hardhandig geconfronteerd door een andere blogster, die een stuk schreef wat ik zelf had kunnen schrijven.
De tweede opdracht gaat over het iedere dag nemen van een risico. Door iedere dag iets te doen wat buiten je comfortzone ligt rek je de grenzen een beetje op. Dat hoeft niet iets groots te zijn, met kleine stapjes kom je ook ver. Een vreemde aanspreken als je dat eng vindt bijvoorbeeld, of een nieuw recept uitproberen. De opdracht is om deze week iets te doen wat je nog nooit gedaan hebt.

Kom jij vaak buiten je comfortzone?

6 gedachtes over “#Groeifactor 4: Durf jij uit je comfortzone te stappen?

 1. Dat is best lastig, elke dag iets doen dat buiten je comfortzone ligt. Mijn emigratie was een megastap buiten mijn comfortzone, maar inmiddels zit ik er eigenlijk weer in haha. Door dit alles ben ik wat minder bang en nerveus geworden voor spannende dingen, dus heb ik ook minder moeite om dingen te doen die ik eigenlijk best wel eng vind. Ik ga er eens op letten en als ik iets spannend vind, gewoon doen!

  Like

 2. Zo nu en dan is het zeker goed om even uit je comfortzone te gaan. Ikzelf doe dat eigenlijk ook te weinig. Neem bijvoorbeeld risico’s nemen, meestal denk ik ergens heel lang over na, probeer op andere manieren de risico’s af te dekken zodat ik het alsnog op een zo veilig mogelijke manier kan doen haha. Dus nee, ik treedt niet zo vaak uit mijn comfortzone, maar soms is het onvermijdelijk šŸ™‚

  Like

 3. Ja, ik zou het zeker wel willen, maar dan vraag ik mij af waar die grens ligt van een comfortzone, angst heb je het over, en als ik al een angst heb, dan merk ik dat pas op het moment waar ik voor sta en niet alles waar ik bang voor ben, is het nodig om dat te overwinnen bijv. Ik bedoel, ik hoef niet te gaan bungee jumpen om die angst te voelen of te overwinnen, doen we dat dagelijks? hahaha ik denk even lekker hardop hoor.

  Comfortzone, als ik naar een stad of dorp ga waar ik nog nooit ben geweest? Nieuwe mensen ontmoeten? Recepten uit proberen doe ik met regelmaat waar en wanneer ik kan, heel vaak zelfs. Van de week nog gedaan, zoals je al hebt kunnen lezen, hahaha

  Het is een mooie uitdaging en ja, het kan heel klein zijn, en wat nog meer in mijn hoofd springt nu. Een slang vast houden bijv. Ik zou het graag eens doen, maar toch…. Ik noem dat niet echt een angst van mijzelf, eerder, is het nodig om dat te doen?

  En het enige wat wel terug lijkt te komen, maar dat is dan echt ook op het moment dat ik er al ben, is een soort van hoogtevrees, welke echt heel raar is en zich kan uiten. Meestal hoeft het namelijk niet in de hoogte te zitten maar in de ruimte waar ik ben. Een echte oude kasteel ronde trap bijv… als ik geen beneden en geen boven mij meer zie, kan ik dus een lichte paniek aanval krijgen uit het niets. De ene keer wel, de andere keer weer niet, wat moet ik daar dan mee. Bijvoorbeeld šŸ˜‰

  X

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.