#Groeifactor 3: Talent ontdekken en laten groeien

Groeifactor-1024x1024Tijd voor de derde opdracht van de #Groeifactor. Deze week staat in het teken van het ontdekken van je talenten en deze laten groeien. Iedereen heeft talenten, al zie je dat soms zelf niet. Het is makkelijk om talenten als vanzelfsprekend te beschouwen, maar je kunt er juist je kracht in vinden.

Terugblik week 2
Vorige week ging het over ‘van jezelf houden’. Ik had beloofd dat ik het resultaat van de opdrachten zou delen. De eerste opdracht was om iedere avond iets te noteren waar ik trots op ben. Ik vond het wel een lastige opdracht, iedere dag even bewust stilstaan bij iets wat me trots maakt. Maar het is wel gelukt. Ik was de afgelopen week onder andere trots omdat:
♥ ik extra vroeg ben opgestaan om te gaan hardlopen
♥ ik níet die extra pannenkoek nam omdat ik eigenlijk al wel vol zat
♥ ik iets op het werk goed opgelost heb.
Een extra opdracht die ik mezelf gegeven heb was iedere dag iets noteren wat ik wel mooi of goed vind aan mezelf. Ook dat vond ik erg lastig, maar ik heb het wel gedaan. Dingen die er onder andere uitgekomen zijn zijn:
♥ Ik ben blij met mijn benen. Niet zozeer met hoe ze er uit zien, maar wel met wat ze kunnen. Ik kan lopen, fietsen, skaten, terwijl bij mijn geboorte de kans heeft bestaan dat ik dat niet zou kunnen.
♥ Ik ben wel tevreden over mijn hoofd. Een mooie huid, mooie lach en vrolijke ogen, maar toch voelt het heel raar om dat over mezelf te zeggen. En er zijn ook dagen waarop ik alleen maar een dikke kop zie.
Deze opdracht vond ik best confronterend. Ik merkte dat ik het vooral aan het eind van de week heel lastig vond om iets te noemen wat ik nog niet genoemd had. Als ik beter in mijn vel zit heb ik daar toch een stuk minder moeite mee.

De nieuwe opdracht
De opdrachten van deze week staan dus in het teken van talent. De eerste gaat over bewustwording. Het is de bedoeling dat we gaan nadenken over deze vragen:
– Waar ben jij goed in? Waar beleef je plezier door?
– Welke complimenten krijg je vaak van je omgeving?
– Focus jij je in het dagelijkse op jouw talent of op wat jij minder goed kunt?
– Hoe vaak kan je jouw talent in het dagelijkse leven inzetten? Zou je dit vaker willen doen? Zo ja, waarom doe je dit (nog) niet?
– Als je bezig bent met het inzetten van jouw talent, wat voor gevoel krijg je dan?
– Wat heb je nodig om jouw talent te laten groeien (naar een nog hoger niveau)?
De tweede opdracht gaan om trots zijn op je talent. Het niet als vanzelfsprekend beschouwen en complimentjes dankbaar aannemen in plaats van ze weg te wuiven. Een lastige, maar wel goed om eens bij stil te staan.

Weet jij waar jouw talenten liggen?

Lees hier ook deel 1 en deel 2 van deze serie.

10 gedachtes over “#Groeifactor 3: Talent ontdekken en laten groeien

 1. Heel mooi weer! Vooral die complimentjes vind ik altijd moeilijk. Grappig ook dat je zelf in dit stukje je eigen compliment ook een soort van wegwuift (je hebt gewoon een mooi koppie haha 🙂 ). Doe ik helaas ook heel veel te vaak. Ik denk dat mijn talenten plannen en organiseren zijn. Iets waar ik gewoon heel goed in ben en ook leuk vind om te doen. Iets wat ik ook overal kan gebruiken, maar toch weet ik niet goed wat ik er mee moet. Zou er graag mijn werk van maken maar ook geen idee hoe ik dat zou moeten doen. Bovendien werkt dit ook regelmatig in het nadeel. Dus het zou ook best leuk zijn als ik nog een talent zou hebben, maar kan er echt even niet opkomen 🙂

  Like

 2. Heel mooi stuk weer! Leuk ook dat je aangeeft dat complimentjes aannemen zo belangrijk is en je tegelijkertijd je eigen positieve kijk op jezelf naar beneden haalt Hahaha. Je hebt gewoon een mooi hoofd! 😀 Ik denk dat mijn talenten plannen en organiseren zijn. Dingen die ik overal voor kan gebruiken maar waarvan ik nog steeds niet precies weet wat ik er nu echt mee moet doen. Ik vind het ook superleuk om te doen naar zou niet weten hoe ik daar mijn werk van moet maken. Een ander talent zou ook wel makelijk zijn. Alleen ook geen idee welke Haha 😉

  Like

 3. Ik weet wel waar m’n talenten liggen, in ieder geval, sommigen. Ik ben ook nog vaak onzeker over bepaalde dingen al zeggen anderen dat ik er net heel erg goed in ben, ik denk dat dat ook niet verkeerd is af en toe maar een beetje meer trots kan ook geen kwaad. 🙂

  Like

 4. Mooi stukje! Ik weet ook redelijk goed waar mijn talenten liggen, ik weet alleen niet goed wat ik er mee moet. Zou er best mijn werk van willen maken, maar dat is lastig. Ik vraag me af of het mogelijk zou zijn en nieuw talent te ontwikkelen…

  Like

 5. Ik weet zeker wel waar mijn talenten liggen, alleen wil niemand er iets mee? Hoe zeg ik dat nu, ik zou heel veel kunnen doen qua werk, maar wordt dus niet ingezet of krijg de kans niet… zo zonde eigenlijk in deze tijd. Maar zo is het nu eenmaal, dus ja ik zou er meerdere kunnen ontwikkelen naar nog hoger, maar krijg die kans niet en het kost wel geld helaas… wat er niet is…

  Mooie opdracht, en van de afgelopen week herken ik ook wel iets in, ik schrijf elke dag mijn blessings/dankbaarheid op, en ergens lijkt het lijstje hetzelfde te worden elke dag weer opnieuw, ook al mag dat ook zeer zeker, maar toch, ik zie van mijzelf dat er soms maar weinig afwisseling is in mijn leven, ook erg confronterend. En ergens ook een stagnatie voor mijzelf ondertussen omdat ik weet wat ik kan, zie eerste deel en jouw vraag en ik zou zo graag meer willen doen!

  X

  Like

 6. Wat een leuke post, lekker positief en vrolijk. Goed ook dat je kan zeggen dat je trots bent op je gezicht! Dat is een mooie uitspraak en dat hoef je zeker niet raar te vinden om te zeggen (al is dat wel een beetje vrouwen eigen om moeite te hebben met jezelf complimentjes geven). Goed ook dat de volgende opdracht ook in het teken staat van complimentjes. Neem ze aan en own ze, je heb ze verdiend. Succes 🙂

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.