Mijn maat is vol!

http://www.webewe.nl

Dit is het dan, ik ben helemaal klaar met mezelf. Toen ik deze week weer eens op de weegschaal keek kon ik wel janken. Wie hield ik hier nou voor de gek? Mijn gewicht staarde me met grote ogen aan. Ik was niet afgevallen. Ik was aangekomen. En eigenlijk wist ik dat wel hoor.


Nu kan ik heel hard gaan zeggen dat ik géén idee heb hoe dat komt, maar dan lieg ik. Er is er maar één schuldig aan en dat ben ik. De rem is eraf. Het gaat niet goed.
Het gaat al langer niet zo lekker hoor. Waar ik in januari begon met een wekelijkse update van het afvallen in mijn weekoverzicht stopte ik daar na een paar maand weer mee omdat ik vond dat ik er teveel mee bezig was. Het voelde niet goed. Ik begon met eens in de maand wegen, en daar ging het mis. Dat ik mezelf niet meer zo streng in de gaten hield leek een excuus om alle remmen los te gooien. Geleidelijk hoor, het heeft zich rustig opgebouwd, dat is juist het verraderlijke. Een feestje hier, een barbecue daar, voor één keer een zak chips omdat je ook wel een keer iets mag, en zo sluipt het er langzaam in.
En dat is niet in een paar weken gebeurd hoor, dan heb ik het wel over een paar maanden. Maar alles wat ik dit jaar was kwijtgeraakt zit er weer bij. Plus nog minstens een kilootje extra. Nou zeg je misschien, wat is nou een kilootje, maar geloof me. Als je ruim twintig kilo te zwaar bent is iedere kilo die erbij komt er één teveel. Misschien moet ik het ook gewoon eens uitspreken. Ik ben obese. There, I said it. Minimaal sinds afgelopen zomer. Toen ik er voor het eerst achterkwam schrok ik ontzettend en deed ik er alles aan om het er weer af te krijgen. Bijna zat ik weer onder die grens, en toen kwamen de feestdagen. Daarna begon ik weer fanatiek, en nu is de klad er weer in gekomen.
Ik heb de balen van mezelf, dit kan zo niet langer. Er zit diabetes in de directe familie, dat zou al stimulans genoeg moeten zijn. Ik wil dat niet. Mijn buik zit me lichamelijk en psychisch in de weg. Ik snurk. Bah.
Het is jaren geleden toen ik voor het eerst een afvalpoging deed. Op eigen houtje, ik stopte radicaal met snoepen. Het werkte wel, maar was natuurlijk niet vol te houden. In de jaren die volgden deed ik verschillende pogingen, de een wat succesvoller dan de ander.  Sonja Bakker, een diëtist, en de meest succesvolle, Atkins. Toen ik een paar jaar geleden zoveel afgevallen was met Atkins riep ik dat ik dat nooit meer terug zou laten komen. Ik zou blijven opletten en vooral geen jojo worden. En moet je nou eens kijken…
Inmiddels ben ik vooral kwaad en gefrustreerd. Kwaad op mezelf dat het me niet lukt. Het liefst zou ik zo’n programma gaan volgen wat je ook krijgt in combinatie met een operatie. Maar dan zonder de operatie, dat wil ik niet en daar kom ik sowieso niet voor in aanmerking. Maar de begeleiding die je daar krijgt, en echt een plan op maat, ik zou het graag willen. Helaas leven we hier in een land waar je pas hulp krijgt als het al te ver gekomen is. Met andere woorden, ik moet er eerst nog zo’n twintig kilo bij vreten en dan kan ik hulp krijgen.
En dan het sporten, dat was jullie misschien ook wel opgevallen in de overzichten, dat loopt ook niet lekker. Het skaten wel, maar dat is het dan ook. Verder heb ik niet veel gedaan. Trainen voor de Zevenheuvelennacht? Oeps! Ja, we lopen iedere week hard tijdens de warming up, maar daar blijft het bij. Af en toe een stukje zwemmen met het lekkere weer, of een rondje fietsen, maar dat zet ook niet echt zoden aan de dijk.

Maar goed, ik kan hier wel bij de pakken neer gaan zitten, maar dan gebeurt er natuurlijk helemaal niks. Een plan heb ik nodig. Voor degenen die dit met klapperende oren hebben gelezen en zich ernstige zorgen om me maken: dankjewel, maar nee, ik ga niet obsessief doorslaan. Hier moet echt iets gebeuren, maar wel op een gezonde manier. En als extra stok achter de deur zal ik hier waarschijnlijk regelmatiger dan eerst over gaan schrijven.

Wat gaat er gebeuren?
* Ik ga opnieuw op zoek naar een diëtist. Het is na al die jaren wel duidelijk dat het op eigen houtje gewoon niet lukt, en dit is de enige vorm van hulp waar ik wel aanspraak op kan maken. Mijn eigen risico is toch al opgegaan aan alle slaaptesten die ik gedaan heb, dus waarom niet? Ik hoop dat er wel het een en ander veranderd is, want de diëtist van een paar jaar geleden heeft me niet geholpen. Die gaf me dan ook een algemeen schema wat voor iedereen zou gelden. Waar ik op hoop is een persoonlijk plan van aanpak, qua voeding en beweging. Het liefst zou ik gaan voor een personal trainer, maar dat is niet voor mij weggelegd helaas. Ook hoop ik dat we BodieBoost in ons achterhoofd kunnen houden bij het opstellen van het plan, dat vind ik een prettige houvast voor gezond eten en het heeft me wel degelijk geholpen, als ik zelf maar doorzet. Natuurlijk zal ik jullie op de hoogte houden.

* Ik ga fanatiek trainen voor de Zevenheuvelennacht. Dat houdt op dit moment in dat ik ga opstaan als ik wakker ben, ook als ik er nog niet uit hoef. Dan kan ik in alle vroegte en koelte een rondje gaan rennen. Ik wil minstens twee keer in de week gaan rennen, en de derby-warming up telt daarbij niet mee. Natuurlijk schrijf ik over mijn voortgang in de serie ‘Running up the hills’.

* Ik ga in de sportschool eens een babbeltje maken met een instructeur voor wat advies. Naast het skaten heb ik vooral het gevoel dat ik maar wat doe, terwijl ik eigenlijk gericht zou willen sporten. Ik hoop dat ze die tijd voor me willen maken ondanks dat ik maar een prepaid kaartje heb.

* Ik ga mijn best doen om me over mijn woede heen te zetten en wat positiever naar mezelf te kijken. Op dit moment vind ik mezelf vooral een slappeling dat ik het al zo veel jaren probeer en dat het me gewoon niet lukt. Ik ben boos, en daar wil ik van af. Omdat ik er van overtuigd ben dat het helpt om positiever over mezelf te denken. Ik ben het waard!

Dus, ik hou jullie op de hoogte. Ik heb overwogen een speciale blog te starten hiervoor, maar ik heb besloten om dat niet te doen. Het hoort hier, op mijn persoonlijke blog. Het hoort bij mij, het is een belangrijk deel van mijn leven. Ik schreef tenslotte al vaker over mijn strijd tegen de kilo’s. Wees niet bang, dit gaat ook geen health blog worden ofzo. Er zullen de komende tijd misschien meer stukjes over verschijnen dan eerst, maar het blijft in balans met de andere artikelen.
Sorry voor mijn gefrustreerde, misschien wat onsamenhangende, zeikstukje.
Mijn doelen voor de komende maand zullen morgen online komen. Gisteren was Lief jarig en waren we de hele dag weg, en vandaag wilde ik dit vooral heel erg graag even kwijt. Bovendien is het wel een passende introductie voor de doelen, die voornamelijk hierover zullen gaan.

27 gedachtes over “Mijn maat is vol!

 1. Ik begrijp je, op 4 jaar tijd ben ik 17 kilo bijgekomen. Ik haat mezelf ervoor. En daar stopt het, ik val af, in gedachten, terwijl ik nog een Oreo in mijn mond steek. Ik zou mezelf willen straffen, maar ik moet gewoon vermageren. That’s it. Maar het is die start en het dan volhouden hé.
  You can do it !!

  Like

 2. Ik snap je volledig! Jarenlang hetzelfde patroon gehad. Nu op een hele andere manier bezig gegaan en dat werkt, voor mij althans. (Afgelopen zaterdag heb ik daar nog een blog over geschreven) Ik weet dat jij het ook kan, wat voor manier je ook gaat zoeken, je komt er wel!
  Wees niet boos op jezelf! Je mag er zijn, met of zonder overgewicht. Je bent echt goed zoals je nu bent! Ook al zie je dat niet meteen, ik zie dat wel! ♥♥♥

  Like

  1. Lieve reactie, dankje. En ik weet het ook hoor, ik zeg het zelf ook zo vaak tegen anderen dat ze gewoon goed zijn. Alleen het ligt nu even ergens heel diep in mijn achterhoofd verstopt.

   Geliked door 1 persoon

 3. Het is heel sterk van jezelf dat je zo een mooi plan hebt uitgedokterd. Ik ben er van overtuigd dat het wel goed komt. Wees dus niet boos op jezelf hoor.

  Like

 4. Goed dat je hulp gaat zoeken en er iets aan wilt gaan doen, goed naar jezelf kunnen kijken en durven om hulp te vragen is vast al de eerste stap! Ik weet van mijn moeder en mensen om mij heen dat een dieet vaak niet helpt omdat je daarna weer stopt met dat dieet, je levensstijl aanpassen en gezonder eten en bewegen is vaak de weg. Succes!!

  Like

 5. Ik ga duimen voor jou zoals ik voor Sammie ook al doe, dat jij een hele goede diëtiste of wat dan ook krijgt, die een plan maakt die alleen voor JOU werkt! Want elk lichaam is inderdaad anders.

  Ooit was ik zwaar obese, ben ik nog, maar goed, ik werd ook chronisch ziek. Vooral de sportschool is denk ik, de manier, want het bewegen, intensief, heeft mij ooit geholpen om die 40 kilo kwijt te raken die echt teveel waren en nog ben ik ook nog altijd obese, dus ik weet waar je het over hebt!

  Mocht je je willen uiten of eens willen kletsen, mag je mij altijd mailen voor een kletsgesprekje 😉

  X

  Like

 6. Ik lees dit artikel met ontzettend veel herkenning. Heel knap dat je het zo op kan schrijven zeg! Zoals je weet ben ik ook al een tijd in strijd met de kilo’s en eerlijk, ik ben 0 kilo afgevallen in totaal. Maar mijn lichaam is zeker wel veranderd, vraag ook dat eens in de sportschool. Misschien is de balans van je lichaam wel veranderd en is je vetpercentage nu lager. Verder denk ik dat het voor jou heel goed is om ook van je lichaam nu te kunnen houden, zodat je het goed kan verzorgen! Als je een maatje zoekt die een beetje in hetzelfde straatje zit als jij, ik meld me aan haha! Elkaar extra motiveren is nooit verkeerd. Stuur maar een mailtje als je interesse hebt en verder wens ik je heeeel veeeeel succes! Liefs

  Like

 7. Oh meis, ik ben al een tijdje niet komen snuffelen, maar ik heb zo met je te doen. Je was er zo klaar mee en je begon zo hard. Ik hoop heel erg dat je met die diëtiste een persoonlijk plan kunt maken. Daar mag je ook om vragen, het gaat om jou!

  En weet je, ik voel zo je frustratie als ik het lees. Op het einde zeg je dat je hoopt dat je het om kunt zetten naar positiviteit, maar misschien zit daar nog het stapje motivatie tussen. Nu ben je er zo te lezen echt helemaal klaar mee. Het moet er af en jij wilt weer gezond worden. Daar ga je voor en dat kun jij!

  -einde peptalk-

  Like

 8. Jeetje..
  Ik weet niet heel goed wat ik hier op moet zeggen want ik ken da afvalstrijd niet, maar ik hoop dat je je snel weer een stuk beter voelt en dat je de strijd tegen de kilo’s weer oppakt.
  Heel veel succes ermee en geloof in jezelf! You can do this!

  Like

 9. Kom op!! De knop moet om en ik weet zeker als je de eerste stappen hebt gezet jij er wel komt.

  Het is een strijd tegen jezelf en laat het niet je humeur verpesten. Het is herkenbaar ik heb ook een haat/liefde verhouding met eten.

  Like

 10. Ik herken je strijd en ook ik moet weer aan de slag om af te vallen. Goed dat je de daad bij het woord zet, ik ben nog niet zover maar het is echt nodig. Sterk artikel! You can do it!

  Like

 11. Wat een goede heldere doelen heb je voor jezelf neergezet. En ja, je kunt het.
  mocht je wat motivatie nodig hebben voor het hardlopen? probeer ik loop hard groep op Facebook eens. Wel een waarschuwing 😉 je tijdlijn zal de eerste weken wel een beetje je vrienden weg stoten, maar naar verloop van tijd zullen ze terug komen (of je zet direct de notificaties/meldingen uit en kijkt zo af en toe voor motivatie). Maar hier kun je elke vraag stellen (met ruim 5000 leden is er altijd wel iemand die een antwoord weet) hoe dom het misschien voor jou ook klinkt en er zullen altijd mensen bij zijn die graag meelezen en eigenlijk ook wachten op diezelfde antwoorden.
  En als bloggen over afvallen je helpt zeker blijven doen (gewoon een periodiek ding van maken) er zullen mensen zijn die hetzelfde ondergaan en je kunt elkaar ondersteunen. succes met de strijd!

  Like

   1. Kan zijn dat ik die van jou daar gevonden heb =) ik post m’n blog daar namelijk niet 😉
    Maar in mijn veronderstelling had ik je gevonden via Sanne van Laar (watdannogwel)… maar goed dat weet ik ook niet meer. Kan best via ILH zijn geweest =) geen nieuws dus onder de zon voor jou 😉

    Like

   2. Oh dat zou ook kunnen, ik heb mijn blog daar een keer gepost geloof ik, in het begin. Dan zal het wel via Sanne zijn idd 🙂

    Like

 12. Pingback: Gedachtenspinsels
 13. Ik hoop dat de frustratie inmiddels wat gezakt is. Het is ook echt niet nodig om boos op jezelf te zijn, sterker nog, ik denk dat het alleen maar een negatief effect heeft. Probeer de frustratie inderdaad op een positieve manier te gebruiken.
  Ik denk dat het een goed idee is om naar een diëtiste te gaan en dan een andere die je eerder had. Daarnaast zouden ze je op de sportschool ook moeten kunnen helpen. Ik ben zelf niet zo thuis in dit soort dingen, maar misschien is een soort van lifestyle-coach ook wel een idee. Dat is volgens mij waar het vaak fout gaat bij het afvallen, je moet niet alleen minder slechte dingen eten en meer bewegen, maar eigenlijk gewoon je hele levensstijl veranderen. Natuurlijk is dit heel algemeen en zal het per persoon verschillen wat het precies inhoudt. Ik wens je in ieder geval heel veel succes, geloof in jezelf, je kan het!

  Like

 14. Pfff, knap wat je allemaal opschrijft. Het is allemaal ook zo moeilijk. Ik merk het aan mezelf. Ik wil ook meer sporten en gezonder leven en hopelijk wat afvallen. Maar het is lastig. Zeker de laatste week met die hitte.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.