Kikkervisjes!

Wat was het vandaag heerlijk weer zeg, hebben jullie ook zo genoten? Wij besloten om lekker te gaan zwemmen bij een plas in de buurt. Dat doen we vaker, het is wel een stukje lopen, maar heerlijk rustig ten opzichte van de bekende recreatieplassen.


Naast twee drukke kinderen en wat honden zwommen er ook kikkervisjes in het water. Sommige nog heel klein, andere al wat groter en sommige hadden zelfs al pootjes. Grappig om te zien, die onbeholpen beestjes die zich nog niet zo goed raad weten met hun nieuwe lichaam.
Het deed me denken aan vroeger, toen we het bos in gingen om een bak vol kikkerdril te ‘vangen’.  Ik vond dat fantastisch, die doorzichtige bolletjes met een klein stipje in het midden. Het stipje groeide uit tot een visje, en uiteindelijk verdween het bolletje en zag je de visjes door de bak zwemmen.
Dat was geloof ik het moment waarop mijn moeder het niet zo leuk meer vond en we ze moesten terugzetten.
Ik vond het geweldig, dat zo’n klein stipje uiteindelijk na een grote verandering een kikker kon worden. Bijzonder hoe de natuur dat gemaakt heeft.
Eigenlijk vond ik het nog steeds leuk om naar de kikkervisjes te staren. Om de wat grotere op mijn hand te laten lopen en er weer af te zien springen. Om het verschil te zien tussen de hele kleintjes en de visjes die al wat meer op een kikkertje begonnen te lijken.
En met mij ook de kinderen. Aan de kant van het water hoorde ik ze enthousiast roepen. “Oh, kikkervisjes!” “Deze heeft pootjes!” “Kom eens hier, er zijn er nog veel meer!”
Een bak kikkerdril mee naar huis nemen, dat zou ik niet zo snel meer doen. Mag ook niet meer zomaar denk ik. Maar leuke herinneringen maken zo’n mooie dag toch nog een beetje mooier.

Heb jij wel eens kikkerdril gevangen?

10 gedachtes over “Kikkervisjes!

 1. Dril niet, die lieten we altijd zitten, behalve toen mijn ouders hier in almere zelf een vijver hadden aangelegd, na een jaar, toen de vijver gezond genoeg was, hebben ze dril gehaald, want wat uitkomt in jouw vijver, daar komen de kikkers of padden weer in terug elk jaar om hun dril te leggen, en dat werd elke jaar meer, hahaha met een gezonde vrije leefklimaat.. maar zomaar voor thuis in een bak? nee…

  WEL, ging ik vroeger met mijn ooms vaak na het eten watervlooien vangen, voor de vissen thuis.. klein netje, vers slootwater in bak of pot en hop met mijn netje… geweldig vond ik dat!

  De natuur is zo machtig mooi!
  X

  Like

 2. Ik kan het me wel voorstellen, maar om het nou thuis in een bak neer te zetten. Bbrrr…
  Vind het wel snoezig dat onbeholpen gedrag van de kikkervisjes.

  Like

 3. Neen, nooit gedaan. Mijn moeder zei dat die kikkers liever in de natuur bleven zitten. En dat geloofde ik maar al te graag. Je kan ze altijd gaan bezoeken natuurlijk 😀

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.