Internetfora

Toen ik in de brugklas zat hadden we buitenschoolse activiteiten. Iedere week, op vrijdag, kon je na schooltijd iets doen wat je leuk vond, bijvoorbeeld cabaret, pottenbakken of een internetcursus. Jawel, dat was in de tijd dat het internet nét een beetje begon te komen.


Wij hadden toen thuis nog geen internet, dus daar maakte ik goed gebruik van. Ik maakte als elfjarige kennis met e-mailen, chatten en ik bezocht mijn eerste internetforum.
Ik weet het nog precies, het was scholieren.com. Ik heb net even gekeken, het bestaat nog steeds, al is dat natuurlijk al lang niet meer in de vorm waarin ik het heb leren kennen.
Het begon eenvoudig, met een klaagmuur waar je, als je een account aanmaakte, alles kwijt kon over school. Maar al snel groeide het uit tot een forum waar scholieren elkaar konden helpen met diverse onderwerpen, of gewoon konden kletsen over allerlei dingen.
Ik vond het zo leuk, vanachter een beeldscherm ‘praten’ met mensen die ik niet kende. Na het scholierenforum, wat ik een beetje ontgroeid was toen ik een jaar of zestien was, heb ik het forummen eigenlijk nooit meer losgelaten.
Ik was actief op het forum van 538 (als ik het goed heb), toen ik een hamster kreeg ging ik op zoek naar een forum voor hamsterbaasjes, en ook bij de Yes en Neopets was ik behoorlijk actief op het forum.
Daarnaast had je in die tijd ook de Hyves-groepen, dat leek net een forum, dus daar was ik ook best fanatiek mee bezig. Ik had er zelf ook één, ‘Was ik maar een bloemetjesgordijn’. Het was begonnen als een grapje, maar er kwamen best wat leden bij.
Daarnaast begon ik met het opzetten en beheren van een forum voor onze school, zodat alle studenten met elkaar in contact zouden kunnen zijn. Dat is helaas doodgebloed, maar het was leuk om te doen.
Toen ik een paar jaar forumloos door het leven ging begon het op een gegeven moment toch weer te kriebelen. Ik ging op zoek naar een forum met verschillende onderwerpen en vond een plekje waar ik weer fijn kon forummen.
Op dat forum ben ik ook het langst gebleven. Ik had er leuke contacten, ben zelfs een tijdje moderator geweest. Het was echt mijn plekje. Maar helaas ontstonden er wat problemen, waar ik verder niet over ga uitweiden, maar ik ben er gestopt. Met een klein groepje hebben we nog geprobeerd om ons eigen forum van de grond te krijgen, maar ook dat bloedde helaas dood.
Inmiddels is het enige forum waar ik bij vlagen nog actief ben dat van Passion 2 Create. Verder ben ik al lang niet meer zo’n fanatieke forummer als vroeger.
Ik mis het ook niet meer. Ik ben sowieso minder tijd online gaan besteden. Maar ook de frustratie en de verveling als het eens rustig was op het forum zijn, gelukkig, weg. Ik heb genoeg andere manieren om me te vermaken, en dat was een paar jaar geleden wel anders.

Heb jij wel eens op een forum geschreven?

13 gedachtes over “Internetfora

 1. Oh wat leuk, dit herinnert me ook weer aan vroeger! Ik heb ook echt op zóó veel fora gezeten. En had heel veel “msn-vrienden”, die allemaal op mijn eigen forum kwamen. Dat was best gezellig uiteindelijk 🙂 Stiekem mis ik dat ook wel haha, alhoewel ik nu ook niet meer zo veel tijd heb om zoals vroeger écht actief te zijn op een forum.

  Like

 2. Ik heb nooit echt begrepen hoe nu precies fora werken (en hoe vind je nou dat ene topic terug?!). De tijd dat internet nog iets nieuws was kan ik me nog goed herinneren. Wij hadden thuis best lang geen internet en toen we het eindelijk kregen, was het hartstikke duur! Kun je nagaan hoe de tijden zijn veranderd..

  Like

 3. Ik heb in het verleden wel fora bezocht, en eentje was echt specifiek en bezocht ik alleen, die was open ook, ik hoefde er niet te reageren maar dat forum bestaan helaas niet meer, de ‘eigenaar’ is namelijk overleden, maar gelukkig is zijn vrouw en weduwe nog op Fb dus nu iets meer persoonlijk contact en anders, leuker eigenlijk.

  Wel heb ik op FB vele groepen geleid als moderator enzovoorts, ik weet dus wat het is en waar je het over hebt, ellende lijkt meestal een 100% uitkomst te zijn, pfffffffff en daarom, ben ik ermee gestopt, zit ik al lange tijd niet meer in groepen en pas sinds een paar weken, zit ik weer in een paar fotogroepen maar niet echt super actief.. zo nu en dan plaats ik een foto, verder niks eigenlijk.

  X

  Like

 4. Ik ben vroeger heel veel bezig geweest met fora. Eerst die van een festival waar ik heen ging, en van daaruit naar een forum die door een vriendin van me – die ik op dat eerste forum had leren kennen – was opgezet, en een internationaal metalforum. De eerste is al zeker zes jaar (zo niet langer) uit de lucht, de tweede bloedde dood, en de laatste ging eraan omdat de site gehackt werd door 4chan, en toen waren we het forum kwijt. Later hebben een paar mods dat forum wel weer opnieuw opgezet op een gratis forumsite, maar het is er eigenlijk nog steeds dood – al kom ik er nog wel zo af en toe uit nostalgie, en ik ben niet de enige. Het grappige is dat ik door dat forum een van de eerste facebook-gebruikers werd, omdat er veel Amerikaanse studenten daar zaten. Ik heb ook nog steeds mensen van dat forum tussen mijn fb-vrienden staan, en soms is het gewoon leuk om te zien waar zij zich mee bezighouden (zoals onze ‘online adoption-dad’, zoals we een van de moderators noemden haha. Die heb ik nog steeds op facebook, en hij is nog steeds een middelbare metalhead-biker die er heel eng uitziet maar eigenlijk erg lief is =P).

  Een paar weken terug heeft die ene vriendin trouwens weer een forum opgezet, zodat we als vriendengroep weer wat contact met elkaar kunnen houden vanuit alle uithoeken van het land. Ben benieuwd hoe dat zal gaan, lijkt me leuk als het weer actiever wordt.

  Like

 5. jaaaa forums….
  ik ondekte mijn eerste forum in 2001 toen ik net bevallen was…
  Uren, dagen heb ik er door gebracht.. Ik heb er zelfs een aantal hele goede vriendinnen aan overgehouden..
  Toen kwamen de creatieve forums, ook daar bracht ik uren door, en ook daar weer leuke vriendinnen en contacten aan overgehouden…
  Nu is het alweer een jaar of 4 geleden dat ik echt actief was op een forum

  Like

 6. Ik ben sinds november vorig jaar voor het eerst lid geworden van een Internet forum. Mede omdat ik voorheen dacht dat het niets voor mij is. Maar ik ben eigenlijk wel redelijk actief, de ene dag iets meer dan de andere.
  het is een forum/groep over hardlopen en we helpen elkaar enorm met motivatie en tips. Erg leuk ook.

  Like

 7. Jaa ik ben ook lang actief geweest op een forum (dreuzels.com), het bestaat nog steeds maar ik was door omstandigheden een tijdje niet online geweest en toen was het erg lastig om er weer in te komen…
  Verder ben ik ook nog moderator geweest op een forum dat door wat vrienden was opgericht maar dat was helaas geen succes… Ondanks onze pogingen om leden te werven bleef het maar inactief… Dus dat hebben we maar gelaten. :p

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.