Oordelen

Als ik me verveel en ik kijk een beetje rond op nu.nl dan lees ik wel eens de reacties die door mensen geplaatst worden bij de nieuwsberichten. Ook op Facebook kijk ik regelmatig bij de reacties die onder een bericht verschijnen en dan vooral bij berichten die veel discussie oproepen.
Waarom ik dat doe? Geen idee eigenlijk, zo leuk zijn de reacties meestal niet. Regelmatig schrik ik ervan hoe hard mensen toch naar elkaar kunnen oordelen.
Ben je geen orgaandonor? Dan deug je niet, heb je niks over voor je medemens en ben je een grote egoïst.
Mensen met overgewicht? Dat zijn allemaal luie varkens die alleen maar zorgkosten maken waar de gezonde mensen met zijn allen voor op mogen draaien. Voer maar een vettax in.
Ben je tegen Zwarte Piet? Dan ben je waarschijnlijk een luie buitenlander die hier het handje ophoudt en ondankbaar overal tegenaan schopt.
Ben je vóór Zwarte Piet? Dan ben je een vuile racist.
Zomaar een greep uit de reacties van verschillende mensen, op nieuwsberichten en op social media. Keihard en oordelend, vaak op basis van een enkel zinnetje zonder iemands verhaal te kennen.
Waarom moet dat nu zo? Waarom hebben sommige mensen de behoefte om te oordelen over iemand zonder de ander te kennen? Een ander naar beneden halen maakt jou niet beter.
Ik probeer vaak de neiging te onderdrukken om reacties te gaan lezen. Het voegt niks toe aan mijn leven en het is steeds hetzelfde. Toch doe ik het vaak. Even kijken wat er op dat bericht gezegd wordt. Maar het verandert niet, het is iedere keer hetzelfde.
Zullen we gewoon met zijn allen eens proberen om te stoppen met oordelen en ons eerst eens proberen te verdiepen in de ander, voordat we een oordeel vellen?

Valt het jullie ook zo op, dat keiharde oordelen op social media?

22 gedachtes over “Oordelen

 1. Ik lees het nooit, omdat ik zo niet naar mensen wil kijken. Ik ken een heleboel mensen die wel met respect kijken naar anderen en niet gelijk oordelen. Daar focus ik me op! Maakt mijn leven een heel stuk leuker!

  Like

 2. Ja! Ik lees ze inderdaad ook regelmatig. Gewoon om te lachen om de domheid van een ander (zo ben ik dan ook wel weer). Ik wil er soms nog wel eens tegenin gaan, maar omdat ik best scherp kan zijn slaat zo een discussie ook direct dood. Ook jammer 🙂

  Zo had ik een tijdje geleden op een berichtje op FB gereageerd (van een bekende) die schreef dat Robin Williams er niet meer was. Ik vind dat soort dingen erg, dus ik schreef ook dat ik dat erg vond. De reactie die ik kreeg van een voor mij onbekende waarom dat nou erg was. Huh, seriously? Op dat soort reacties ga ik dus met veel genoegen op in. Nooit meer wat op gehoord van de betreffende persoon, wel veel likes gekregen op mijn bericht! Maar de zwarte pieten discussie laat ik graag aan mij voorbij gaan daar valt voor niemand eer aan te behalen of je nu voor of tegen bent. En zo kan ik er nog wel een paar noemen. Maak er weer een mooie dag van!

  Like

  1. Ik wil ook absoluut niet beweren dat ik een heilige ben hoor 🙂 Ik denk zeker dat iedereen wel eens (te) snel oordeelt, maar er is wel een verschil of je dat voor jezelf houdt of het keihard naar iemand toe slingert die je verder niet kent. Het laatste zou niet eens in me op komen 😉

   Liked by 1 persoon

 3. Mij valt het ook wel eens op, zit soms vol verbazing te lezen. Dit soort berichten vermijd ik tegenwoordig zo veel mogelijk, het kost me gewoon teveel energie.

  Ik denk dat veel mensen op social media aan de ene kant zich harder geraakt voelen door berichten dan je kunt zien, en daardoor eerder primair vanuit die negatieve emotie reageren. Aan de andere kant zien zij ook niet wat hun bericht bij een ander doet, waardoor er minder motivatie is om netjes te blijven. Een bericht wordt toch meer de ‘leegte’ in geslingerd. En dan komen er weer reacties waardoor mensen zich aangevallen voelen en die reageren dan weer primair, en … zo krijg je helaas een negatieve wisselwerking.

  Like

 4. Ik heb er heel veel moeite mee. Het is ook de reden dat ik ooit mijn hele fb acount heb verwijderd. Ik heb er nu weer eentje, maar ik ben heel selectief. Ik kijk ook geen nu.nl of dat soort dingen meer, want ik kan me er vreselijk over opwinden. Niet zozeer over de onderwerpen, maar dat mensen niet lijken te begrijpen dat een mening hebben niet hetzelfde is als een oordeel vellen. Ik heb moeite met die zwarte pieten discussie bijvoorbeeld. Ik ken iemand die zich ieder jaar weer heel rot voelt vanaf het moment dat de pepernoten in de winkel liggen. Aan de andere kant beseft zij ook heel goed dat wij hier de traditie willen behouden voor de kinderen. Ik zie beide kanten. Ik ben niet voor of tegen zwarte piet en ik oordeel al helemaal niet over diegenen die wel voor of tegen zijn. We mogen toch ook een andere mening hebben? Ik hou niet van hutspot, een ander niet van boerenkool. Dan gaan we toch lekker samen pizza eten. Snap je? Ja, jij snapt dat wel, dat weet ik en een heleboel mensen snappen dat. Het is een beetje zoals in het voetbal: een kleine groep verpest het voor de rest. Zoiets. Goed artikel! Goed dat je hier aandacht aan besteed.

  Like

 5. Nou inderdaad, die drang om overal je ongezouten mening op te geven. Ik kan me daar ook groen aan ergeren.
  Iedereen heeft z’n eigen mening en dat is prima. Maar er is niks mis met die mening respectvol te geven.
  Mooi geschreven!

  Like

 6. Goed geschreven!
  Ik denk dat ik me er zelf ook wel eens schuldig aan maak. Ik let er wel op, want ik wil geen mensen kwetsen. Ik denk dat juist via het web iemand pijn doen harder aankomt.
  Ik probeer tegenwoordig ook zo min mogelijk op facebook te zitten, kan ik me er ook niet aan ergeren.

  Like

 7. Ik herken beide: de neiging om te gaan lezen terwijl je toch weet dat het niets toevoegt en de keiharde reacties… Iedereen oordeelt wel eens, maar zijn gaan soms echt over een lijn die je trekt om menselijk te blijven reageren. Heel jammer eigenlijk.

  Like

 8. Goed geschreven. Ik kijk zelf nooit op Nu.nl, maar kom dit soort kort-door-de-bocht reacties zoals jij beschrijft ook op andere platformen regelmatig tegen. Zelf ben ik ook heel vaak het middelpunt geweest van ontzettend lullig reacties, dus zelf denk ik altijd minstens drie keer na voordat ik iets zeg wat mogelijk negatief kan zijn. De woorden zijn zo je mond uit, maar de gevolgen voor iemand kunnen nog heel lang na-echoen. Veel mensen denken daar niet bij na, geven hun mond een douw want dan zijn zij het kwijt. Dat ze dingen bagatelliseren of erg zwart-wit kijken, ach wat geeft het. Goed dus dat jij daar iets over schrijft!

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.