Waarom ik ons containerbeleid stom vind

AfvalcontainersIk schrijf niet snel politiek getinte stukjes, maar dit wil ik toch graag even kwijt. En omdat het gaat over het beleid in de gemeente heeft het nou eenmaal een politiek tintje.
Wat er dan aan de hand is? Nou dit: sinds januari vorig jaar moeten wij betalen per keer dat we onze grijze container laten legen. Eerder was dat niet zo, dit zat gewoon bij de gemeentelijke belastingen inbegrepen.
Nou vind ik het niet zo erg om te betalen voor de troep die ik maak hoor, echt niet. En ik snap heus wel dat de regel is ingevoerd om het scheiden van afval te stimuleren. Waarom ik het dan toch stom vind? Het. Werkt. Niet. Beste gemeente, mensen gaan geen afval scheiden met deze nieuwe regel.
Maar wat er wel gebeurt:

* Er wordt afval bij anderen in de container gegooid.
* De eigenaars van bovenstaande containers halen de zakken die niet van henzelf zijn er keihard weer uit om ze maar op straat te gooien.
* Sommige mensen nemen zelfs niet meer de moeite om een zak in een container te stoppen, maar laten de zak op voorhand al achter op straat.

Oftewel: de wijk lijkt af en toe wel een vuilstortplaats. En reken er maar niet op dat de vuilnismannen de rondslingerende zakken meenemen. Nee, daar wordt niet voor betaald, dus meenemen mag niet. En dus blijft het maar slingeren. Soms waait het hard en is een zak niet goed afgesloten, met als gevolg dat de rommel overal naar toe vliegt. Geef mij het oude beleid maar terug. Ik ben best bereid wat meer te betalen, als het dan maar wel goed geregeld wordt. En dat is niet zoals nu.

13 gedachtes over “Waarom ik ons containerbeleid stom vind

 1. Ik schreef er een tijd terug ook al een stuk over. Bij ons gaan ze de grijze container in de toekomst helemaal laten verdwijnen. Wel krijgen we er dan een container voor plastic voor terug. En dat wat dan niet in plastic, papier of gft kan? Dat moeten we zelf maar gaan wegbrengen bij één van de ondergrondse containers in de buurt. In ben benieuwd of ze voor die containers dan ook een pasjes systeem o.i.d. gaan invoeren.

  Like

 2. Tja, overal verzint men weer iets anders. Wij hebben naast containers weer hele dure vuilniszakken, en alleen die mag je gebruiken. Resultaat, heel vele mensen dumpen hun afval in gemeentelijke afvalbakjes langs de straten. Die zitten dus echt proppevol, of het staat er naast, etc etc.. je snapt het wel…

  Like

 3. In België is dit al langer het geval. In sommige steden werken ze met containers en in andere met vuilniszakken. Je betaalt dus ofwel voor je container (per gewicht) of voor je vuilniszak (per zak).
  Op de recyclageparken is brandbaar afval trouwens sowieso betalend. Dat is een Vlaamse wet… Hoe dat laatste allemaal gaat aflopen moeten we nu ook nog wel zien, maar ik werk in de sector (afvalintercommunale) en voorlopig merken we wel dat het aantal bezoeken sterk daalt, maar op vlak van zwerfvuil is het er niet slechter op geworden…

  Ik denk dat het ook puur iets is wat ingeburgerd moet geraken hoor. Ik ben niet honderd procent tegen.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.