Oktober is Buy Nothing New maand

shop-less-live-moreHet initiatief voor de Buy Nothing New maand komt uit Australië en sinds 2012 is het initiatief ook officieel in Nederland. Het idee is om, logisch eigenlijk, de hele maand niets nieuws te kopen. We leven in een consumptiemaatschappij. Als we iets nodig (denken te) hebben dan vliegen we al naar de winkel om het te kopen. Ik betrap mezelf er ook wel eens op dat ik iets koop wat ik heel graag wil hebben, maar waar ik vervolgens nog maar weinig mee doe als ik het eenmaal heb. Het doel van de Buy Nothing New maand is dat je kunt ontdekken wat je al hebt, wat je daar mee kunt en wat je kunt bereiken door te ruilen, te lenen, te repareren of vermaken of tweedehands te kopen. Het enige wat je in deze maand nieuw mag kopen zijn eten, medicijnen en dingen als zeep en deodorant.
In eerste instantie wilde ik niet meedoen. Ik kocht de laatste maanden al vrijwel niets, noodgedwongen, de WW is geen vetpot. Wat zou zo’n challenge voor toegevoegde waarde hebben als je al een tijdje ‘standaard’ goed afgaat. Tot ik me realiseerde dat ik ongemerkt toch wel het één en ander gekocht had de laatste tijd. Een nieuwe winterjas, een mooie stand, spullen om de stand nog mooier te maken, een paar schoenen die ik te leuk vond om te laten staan, een nieuwe kast voor in de badkamer, hardloopschoenen. Niet allemaal in één maand tijd gekocht natuurlijk, maar toch, ik heb meer nieuwe dingen gekocht de laatste tijd dan ik had gedacht.
Dus ik ga toch meedoen. Ik ga een maand lang geen nieuwe dingen kopen, maar alleen dingen herontdekken die ik al heb. Past ook wel bij het opruimen van de afgelopen maand, je wil niet weten hoeveel ‘vergeten’ dingen ik ben tegengekomen. Ik maak voor mezelf wel een paar uitzonderingen:
* Ik heb nog een cadeaukaart die echt deze maand op moet. Deze mag ik uitgeven, ik probeer om niet meer dan het bedrag van de kaart uit te geven, maar gaat dat niet dan mag ik het benodigde bedrag bijbetalen.
* Mocht er komende maand een apparaat kapot gaan mag dit vervangen worden.
* Ik heb deze maand een paar schoenen gereserveerd. Ja, ik weet het. Maar ze zijn echt fantastisch, en aangezien ik ze al gereserveerd heb tel ik ze gewoon als aankoop van deze maand. Mochten die in oktober binnenkomen dan mag ik die dus meenemen.
* Ik heb een verjaardag, eventueel mag ik een nieuw cadeautje voor de jarige kopen.
Behalve deze maanden dus helemaal niets nieuws. Ik ben benieuwd hoe het gaat bevallen en of het me, behalve misschien een besparing, nog iets brengt.

Doen jullie ook mee? Aanmelden kan op http://www.buynothingnew.nl.

26 gedachtes over “Oktober is Buy Nothing New maand

  1. Ik denk dat het eerder gaat om dingen die je niet “opgebruikt”, zoals kleding/boeken/schoenen etc.
   Eten, medicijnen en benzine vallen er niet onder vind ik. Ze zeggen dat cosmetica er ook niet onder valt, dus shampoo etc kun je ook wel blijven kopen 😛 Maar dus niet meer nagellak kopen terwijl je nog een stapel hebt bijvoorbeeld.

   Like

   1. Ik gebruik mijn kleding echt totdat het op is hoor! Heb echt nieuwe jassen nodig en nieuwe broeken. Ik heb al 4 jaar geen nieuwe jas gekocht, mijn lerenjas zit nu onder de gaten en mijn jas van 8 jaar terug pas ik niet meer. Nu is het voor mij tijd om een nieuwe jas te kopen… En ik heb nog maar 1 passende broek, de rest bewaar ik voor als ik daar weer in pas of ik geef het aan een arm land zodat al mijn kleding opgebruikt wordt

    Like

 1. Wel een uitdaging ! Zoals je zegt, als werkloze geef je sowieso al veel minder uit maar ik had ook af en toe de behoefte om mezelf iets te kopen, meestal dan een kookboek. Dat kan zo leuk zijn hé, jezelf iets cadeau geven :-). Ik wil dat wel eens proberen maar ik heb nu eigenlijk nog wat truien nodig voor de herfst, dus ja ’t is al gedoemd nog voor ik begonnen ben ! Als ik het niet vergeet, waag ik een poging in november.

  Like

 2. Mooie challenge! Het lijkt me best goed om ook eens te proberen. Er zijn hier ook maanden dat ik amper wat nieuws koop. Maar met de meiden die nog wel wat nieuwe kleding nodig hebben, weet ik niet of me dit deze maand gaat lukken… Super stoer dat jij het wel gaat doen!

  Like

 3. Hmm dit lijkt me echt een hele moeilijke challenge! Ik heb in oktober vrij veel verjaardagen en een bruiloft, dus daar moet ik sowieso cadeaus voor kopen. Ik denk ook niet dat ik de challenge voor mezelf aandurf. Alhoewel ik wel aan het sparen ben voor een activitytracker of nikeschoenen, dus eer ik dat bij elkaar heb ben ik wel weer een maand verder 😛

  Like

 4. Leuk, heb ik afgelopen maand gedaan. Ik wilde wel in oktober meedoen, maar ik heb een weekend Londen in het vooruitzicht, dus dat leek me niet zo praktisch. Al met al is het me erg goed bevallen en voor herhaling vatbaar. Scheelt ook dat september een maand is waarin je niet echt perse nieuwe dingen nodig hebt qua kleding. Ik niet dan, anderen zullen daar anders over denken.

  Like

 5. Ik had me een aantal jaren geleden aangemeld en ik blijf de mailtjes elk jaar krijgen, altijd leuk 🙂 Qua cadeautjes geef ik toch vaak eten (speciale thee oid) en dat telt sowieso niet mee voor de buy-nothing-new maand 😛
  Deze maand ben ik ook jarig, dus wil ik ook veel opruimen natuurlijk.

  Like

   1. Haha, leuk idee, maar ik ben zo fanatiek aan het opruimen geweest dat er wat dat betreft weinig tot niks meer over is…

    Like

 6. Succes met je uitdaging! Ik heb het begin van het jaar een keertje gedaan en het viel eigenlijk best nog wel tegen omdat je zo gewend bent om inderdaad direct naar de winkel te rennen om iets te kopen of in een impulsieve bui toch dat truitje te kopen… Deze keer sla ik even over omdat ik in ieder geval wat dingen voor de herfst/winter nodig heb, zoals schoenen…

  Like

 7. Ik vind het vooral grappig om de reacties te lezen van de mensen die zeggen dat ze niet gaan meedoen en de excuses daarvoor. Wachten en geduld is soms heel moeilijk. Er is net een gat gevallen in een van mijn onderlakens. Ik wacht gewoon tot november voor ik het koop. En ondertussen ondervind ik ook of het gewoon echt nodig is dat ik dat zou vervangen… Soms heb je ook gewoon zoveel spullen dat vervangen niet nodig is!

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.