Ons stroomverbruik

Al een tijd denken we over zonnepanelen. Nu kwamen wij in aanraking met een bedrijf hierin, en vanavond hadden we een afspraak om te bespreken wat de mogelijkheden waren.
De vertegenwoordiger keek onder andere naar ons energieverbruik en wat voor voordeel zonnepanelen ons zouden opleveren. Wat bleek nou? Wij gebruiken aanzienlijk veel meer stroom dan gemiddeld. Sterker nog, op ons dak zouden niet genoeg panelen kunnen komen om ons verbruik helemaal te dekken.
Ik schrok daar best van. Ik bedoel, ik wist wel dat we niet onder gemiddeld zouden zitten. Maar er ver boven? Nee, dat had ik ook niet verwacht.
Dus daar willen we wat aan doen. Minder stroomverbruik is tenslotte beter voor het milieu en, ook niet onbelangrijk, voor onze portemonnee. Naar beneden dus, dat verbruik.

Ik ben eens gaan nadenken wat daar de oorzaak van kan zijn, maar echt gekke dingen krijg ik er niet uit. Oke, er staat nog een oude vriezer aan, maar die zit ook vol. En we hebben buitenverlichting, maar dat is led en
bovendien gaat dat ’s nachts uit.
Maar wat is het dan wel? Ik ben tot de volgende punten gekomen om te besparen:
* zodra hij thuiskomt zet Lief meestal de tv aan. Al kijkt hij maar een paar minuten en gaat hij dan de kamer uit, hij blijft aan. Fout natuurlijk, uit dat ding! Ik zelf zet hem zelden aan, maar zet hem ook te weinig uit. Als hij al aan staat en ik ben in de kamer laat ik hem aan staan, ook al kijk ik niet. Vaker de tv uit dus.
* extra goed opletten of de lampen uit zijn in kamers waar niemand is. Doen we al, maar er blijft toch nog wel eens iets branden. Misschien dat het helpt om met de neus op de feiten gedrukt te worden.
* apparaten die niet gebruikt worden uit het stopcontact, zoals de waterkoker en de Senseo. Zelfde verhaal als de lampen
* minder achter de laptop ’s avonds, vaker een boek pakken. Dat wilde ik toch al, maar nu is er een extra reden om het ook echt te doen.
* niet alle was in de droger. De meeste dingen worden prima droog als je ze ophangt. Ik ben alleen wel erg grhecht aan de zachte handdoeken, dus die mogen nog.
* Lief: computers die je op dat moment niet gebruikt hoeven ook niet aan te staan. Het gaat echt niet kapot door het uit te zetten.
* wasmachine en vaatwasser moeten echt vol zijn voordat ze aan gaan. Maar dat doen we al wel.

Hebben jullie nog goede tips om ons stroomverbruik te verminderen? >

Advertenties

11 gedachten over “Ons stroomverbruik

Voeg uw reactie toe

 1. Ik denk dat de dingen die je zelf noemt, al een goed begin zijn. Wij hebben zoveel mogelijk ‘gewone’ lampen vervangen door led. Lang niet altijd even mooi, maar het scheelt enorm als er eens een lampje onnodig blijft branden. Wat ook kan schelen zijn de meterstanden bijhouden. Desnoods elke dag even kijken wat het verschil is ten opzichten van de dag daarvoor en misschien ontdek je zo wel wat er erg veel stroom verbruikt. Ik heb ook een tijd bijna dagelijks de meterstanden bijgehouden, maar dan voor het gas. Wij moesten opeens enorm veel bijbetalen en wat bleek: onze cv-ketel was na een storing in een continu de ketel verwarmen stand gegaan. Ja, dan gaat het gas hard.

  Like

 2. Had de vertegenwoordiger geen idee hoe het komt dat jullie verbruik zoveel hoger is dan gemiddeld?
  Zomaar wat dingen die me te binnen schieten om te bezuinigen:
  – De plaats van je koelkast; die moet genoeg ruimte hebben om zijn lucht kwijt te kunnen, anders verbruikt hij meer stroom.
  – Ontdooien van diepvriesproducten in de koelkast in plaats van op bijvoorbeeld een aanrecht of in de magnetron
  – Pluisjesding van de droger iedere keer schoon maken na gebruik
  – Wasmachine niet op onnodig hoge temperaturen laten draaien
  – Verwarming lager zetten als er niemand in huis is
  Als je echt wilt besparen kun je je bovendien afvragen of je uberhaupt wel een droger en vaatwasser nodig hebt…

  Like

  1. Nee die had daar verder niet zoveel ideeën over. Diepvriesdingen ontdooien we al op het aanrecht, de pluisjes halen we er standaard na gebruik uit en we wassen nooit op hoge temperaturen.
   En oke, vaatwasser en droger zijn natuurlijk luxe producten, maar die hoeven wat ons betreft de deur niet uit hoor, zo ‘extreem’ hoeft ook weer niet.

   Like

  2. Een vaatwasser schijnt trouwens qua water weer voordeliger te zijn dan met de hand, dus wat uiteindelijk nou het voordeligst is, ik weet het niet. Maar zover hoeft het ook niet te gaan dus, het was meer dat er nog wel het een en ander aan winst te behalen zou vallen door minder te verspillen 🙂 maar tnx voor de tips!

   Like

 3. Oef, dat is inderdaad best even schrikken. Ik heb laatst Kassa Groen gekeken en daar stonden ook wat tips tussen. Over ontdooien bijvoorbeeld: haal het op tijd uit de vriezer en laat het ontdooien in de koelkast: zo geef je de koelkast de kou terug (hoeft ie zelf minder te doen) en het is ook hygiënischer dan buiten de koelkast (bacteriën enzo). Apparaten die je niet gebruikt inderdaad uit het stopcontact: daar zit veel ‘sluipverbruik’ in. Als ik maar 1 kopje met de Senseo zet en hij is klaar met doorlopen, dan zet ik hem altijd gelijk uit met de knop en stekker eruit: anders warmt hij weer op voor het volgende kopje wat dus niet nodig is.

  Wij hebben geen vaatwasser en geen droger, dus dat scheelt sowieso. Met de hand afwassen is volgens mij toch beter dan een vaatwasser, maar daar kan ik naast zitten hoor. En inderdaad wasjes draaien op lagere temperaturen: 40 kan ook prima op 30 en het scheelt veel in gebruik. Oude vriezers en wasmachines vreten stroom. Wij hebben net een nieuwe wasmachine en ik meet elke maand ons verbruik en ik weet zeker dat ik dat verschil ga zien straks.

  Tipje: koop een ketel en gebruik die in plaats van de waterkoker. Met een waterkoker is het water sneller klaar, maar het is een enorme stroomvreter en gas is goedkoper dan elektriciteit.

  En laatste vraagje: hoe zit het met de isolatie van jullie huis? Als je een tochtig huis hebt ga je toch sneller en hoger stoken, terwijl dat echt veel geld kost. Kan je misschien (op de langere termijn) met een goede investering toch nog op besparen.

  Succes!

  Like

 4. ik was zo van de afrekennota geschrokken, was ik heel de koude winter vergeten…
  Wel met zoon besproken dat we best wat bewuster mochten zijn, en dat was in de eletra goed terug te zien, veel minder… Maar volgens mij kan het nog beter…
  Ik vind het best leuk om hier over te denken (bedenkt zich net dat haar laptop thuis nog aanstaat, hahaha)

  Like

  1. Het grappige is dat het niet eens de afrekennota was waar we van schrokken 😛 Die was voor ons gewoon normaal en ik had geen idee wat gemiddeld was… Maar ik vind het idd ook wel interessant om er over na te denken. Waarom zitten wij zover boven gemiddeld, dat is toch nergens voor nodig?

   Like

 5. Wij zitten altijd onder het gemiddelde van de rest van de buurt en wij doen niet veel dingen anders dan jullie. Wij hebben dan wel een gaskachel, maar qua stroom verbruiken wij ook niet zoveel. Ik zou niet zo direct weten waar jullie het laten liggen.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: