NIW dag 3 en 4

Vandaag een blogje over twee dagen, omdat ik niet veel tijd had om een blog te schrijven de afgelopen dagen. Morgen komen dag vijf en zes.

Dag 3: vervoer
Denk: minder uitstoot, meer lol, vrije tijd en geld. Laten we eens even brainstormen over hoe je jezelf zoveel mogelijk no impact kan verplaatsen. Onthoud daarbij: je probeert ook nog steeds niets nieuws te kopen en geen dingen weg te gooien. Toen Colin en zijn gezin twee maanden met hun experiment bezig waren, stopten ze met gebruik maken van alle vormen van gemechaniseerd vervoer: vliegtuigen, auto’s, taxi’s, de metro, zelfs de lift werd taboe. Ze fietsten, wandelden, stepten, en kwamen erachter dat dit niet alleen goed is voor de planeet, maar dat vervoer-op-eigen-kracht een stuk minder stress veroorzaakt. Geen files, geen kosten, broodnodige beweging en bergen pret. Nu is fietsen voor een Nederlander natuurlijk veel gewoner dan voor een Amerikaan. Maar toch, ook wij nemen vaak de auto terwijl het stukje best te fietsen is. Of de tram, terwijl we die twee haltes ook best kunnen lopen. Zo is het toch?

Ja, vervoer is lastig. Geen gebruik maken van gemechaniseerd vervoer is voor mij zo goed als onmogelijk. Oke, fietsen naar mijn werk kan wel, maar dan ben ik zo’n twee uur onderweg. Ik heb het wel eens gedaan hoor, een dag waarop ik ideale werktijden had. Maar het is niet echt praktisch als je om half negen moet beginnen. Op de fiets naar het werk is dus geen optie. Op de fiets of lopend boodschappen doen wel, als er niet veel is wat ik nodig heb tenminste. Dat lijkt me een goed alternatief.
Geen gebruik maken van de lift vind ik ook geen optie. Tien verdiepingen op met de trap is wat mij betreft geen doen. Wat ik wel probeer is een aantal verdiepingen met de trap te gaan, en de rest met de lift. En als ik maar twee verdiepingen omhoog moet voor de lunch dan neem ik ook de trap.

Dag 4: voedsel
Dat kan niet missen als je deze dag niet goed voorbereid hebt. We zullen het niet voor je proberen te verhullen, maar deze dag is pittig. Je hebt ‘Afval’ en ‘Vervoer’ succesvol volbracht,  geen kleine prestaties. Nu is het tijd om je  energie te richten op voedsel. Het goede nieuws is dat eters uit allerlei tradities over de hele wereld zichzelf aan het herontdekken zijn als ‘locavores’, biologische ‘foodies’ en ‘urban farmers’. En ze voelen zich er beter bij. Tijdens hun No Impact jaar, onderzochten Colin en zijn gezin hun eetgewoonten. Ze vonden nieuwe, duurzame manieren om te eten. Ze aten lokaal geproduceerd en seizoensgebonden voedsel. Voorverpakt en voorbewerkt voedsel verdween van hun boodschappenlijstje. Colin en zijn vrouw Michelle kwamen er snel achter dat deze manier van eten hun impact op het milieu niet alleen verminderde, maar dat ze er ook fitter, slanker en gezonder van werden. Omdat ze meer aandacht aan hun voedsel gingen besteden, kwamen er ook vaker momenten dat ze dat met anderen deelden: op de boerenmarkt of tijdens het gezamenlijk maken en genieten van maaltijden. We zijn benieuwd waar jij achter komt.

Ik ben gek op eten. Het liefst vers eten, dus dat koop ik al het meest, en zelf kweek ik ook het een en ander. Seizoensgebonden voedsel is ook iets waar ik al rekening mee hield. Niet zozeer omdat dit beter is voor de planeet, maar meer vanwege de kosten. Seizoensgebonden eten is nou eenmaal goedkoper dan niet-seizoensgebonden eten. Voorverpakt voedsel eten we ook maar af en toe, uit een potje of een blik. Niet vaak. Wat kan ik dan nog verbeteren?
Genoeg. Als tip voor deze dag werd onder andere meegegeven om eens een veganistische maaltijd te proberen. Dat wil ik best eens proberen. Of, als dat niet gaat lukken, op zijn minst een vegetarische maaltijd. Minder vlees eten is zeker iets wat ik nog zou kunnen doen qua voeding.

Advertenties

3 gedachten over “NIW dag 3 en 4

Voeg uw reactie toe

  1. Bij mij op kantoor zou ik 9 verdiepingen met de trap moeten en er is een half jaar geweest waarin we dat met een groepje deden. Het is alleen niet zo goed voor je knieën, toen zijn we maar gestopt.

    Like

  2. Vaker met de trap doe ik wel.. en als straks die vorst voorbij is en t nog langer licht is dan ga ik ook zeker op de fiets naar mn werk!!
    Qua eten ben ik idd er ook meer en meer mee bezig!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: