NIW dag 5 en 6

Dag 5: energieJe bent aangekomen bij de vijfde dag van No Impact Week. Tot nu toe heb je veel dingen veranderd: je produceert minder of geen afval, je verplaatst jezelf op eigen kracht, je eet beter, en je consumeert minder. Leven zonder elektriciteit klinkt waarschijnlijk redelijk afschrikwekkend. En dat kan het ook wel zijn. Colin en Michelle misten hun wasmachine het ergst tijdens hun jaar. Maar ze kwamen er ook achter dat hun appartement vol had gestaan met energie-slurpende apparaten die ze geen seconde misten. Zonder TV, moesten ze elkaar vermaken. Ze verdiepten hun band en hadden betere gesprekken. Ze sliepen beter doordat ze de zon in haar cyclus volgden, en ontdekten bij gebrek aan een koelkast, traditionele methoden om eten te bewaren. Hoe ver kan jij gaan tot het einde van No Impact Week NL, in het beperken van je energiegebruik?

Een jaar zonder elektriciteit? Dat lijkt me onmogelijk. Maar verminderen wil ik wel proberen. Daar waren we toch al mee bezig. Ik ben best verwend. Ik hou van handdoeken die uit de droger komen, want als je ze uithangt worden ze zo ruw en hard. Maar de televisie kan best wat vaker uit. Hoe vaak staat hij niet aan op de achtergrond, terwijl er niemand kijkt? Als er niemand in de kamer is dan hoeft er ook geen licht te branden. En de vaatwasser hoeft helemaal niet aan als hij nog niet vol is, we hebben serviesgoed en bestek genoeg. En datzelfde geldt voor de droger en de wasmachine. Maar er zijn ook kleine dingen. Mijn telefoon laadt ik altijd ’s nachts op. Dat kan ik ook overdags doen, dan ligt hij niet de halve nacht aan de stroom terwijl hij al vol is. En de laptop kan ik ook wel wat vaker leeg laten lopen. Op energiegebied kunnen we vast nog wel veel winnen.

Dag 6: water
Na afval, vervoer, eten, consumeren en energie, is er nog één groot onderwerp waar we je aandacht voor vragen: water. Verminder je waterverbruik en verlaag je water- en energierekening! In deze economie telt elke keer doortrekken. Draai de kraan dicht. Geloof ons, je zult je een stuk beter voelen over jezelf.

Ik drink heel veel water. Ik moet natuurlijk veel praten op het werk, dus er staat standaard een flesje van een halve liter naast me, wat ook minstens eens per dag aangevuld wordt. Daarnaast drink ik nog een sloot thee en soms een kop koffie of soep. Maar alles wat je drinkt bevat wel water, en dan is puur water of thee volgens mij wel het gezondst. Op drinken valt niet echt te besparen denk ik. Maar misschien wel op douchen, ik vind het heerlijk om lang onder de douche te staan. Vooral met het koude weer van de laatste tijd heb ik er moeite mee om onder de warme straal vandaan te komen. Daar ga ik wel meer op letten. Ook voor vandaag worden er natuurlijk weer tips gegeven. Een daarvan is minder de wc doortrekken, maar daar ga ik niet aan beginnen. Water in een teiltje opvangen om door te trekken, misschien. Maar korter douchen ga ik zeker doen. En opletten dat ik echt die kraan uit doe als ik mijn tanden poets of mijn haar was. Dat doe ik eigenlijk al, maar ik vergeet het toch nog wel eens.

Advertenties

6 gedachten over “NIW dag 5 en 6

Voeg uw reactie toe

 1. Ik heb het ook gedaan! Zelf vond ik het een erg interessante week en ik heb er nog een leuke bidon aan overgehouden ^^ Ik vond het ook moeilijk om te minderen met water, is het gelukt om korter te douchen? 🙂

  Like

 2. Je bent echt goed bewust bezig zeg!! Mijn laptop heeft geen accu meer dus ik moet hem wel aan de stroom laten..
  Wij gebruiken de droger niet, ookal levert dit dus harde handdoeken op (grrr) maar scheelt wel veel!

  Like

  1. Besparen op energie lijkt me makkelijker dan op water inderdaad. Je kunt ook nog verlengsnoeren met schakelaars aanschaffen. Ik heb er s nacht mijn lader in om mijn telefoon op te laden en overdag staat de schakelaar uit.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: