Omgekeerd vasten

Vandaag begint de veertigdagentijd. Dit is de periode voor Pasen. Als je goed telt zie je dat het eigenlijk zesenveertig dagen zijn, maar de zondagen tellen niet mee, dus blijven er veertig over. De veertigdagentijd is voor veel mensen een tijd van bezinning en vasten.
Steeds meer mensen in mijn omgeving gingen op een bepaalde manier vasten. Veertig dagen niet snoepen, veertig dagen zonder Facebook, veertig dagen zonder alcohol of sigaretten, iedereen vast op zijn eigen manier. Maar voor de meesten die meedoen is de vastentijd een periode van onthouding.
Ik speelde al langer met het idee om er ook iets mee te gaan doen, maar wat dan? Veertig dagen niet snoepen? Dat vond ik niet direct nodig. Ik ben me heel erg bewust van mijn snoepgedrag, dat is ook wel nodig als je wil afvallen. Dat ene stukje chocola wat ik af en toe neem laten staan zou niet echt voelen als vasten. Veertig dagen zonder alcohol? Dat is ook niet echt vasten voor mij, ik drink nauwelijks. Roken doe ik ook niet, dus dat valt ook af, en Facebook heb ik al een keer een week niet gebruikt. Niet dat dit veertig dagen zijn, maar ik ben me daar wel veel bewuster van sindsdien, dus ook die viel voor mij eigenlijk af.
Ik ben er eens over na gaan denken, en opeens had ik het eigenlijk. In plaats van dingen níet te doen, waren er wat dingen die ik juist wél wilde doen. En zo kwam ik tot het besluit om eigenlijk ‘omgekeerd’ te gaan vasten. Wat ga ik doen in de veertigdagentijd?

1. Iedere dag een stukje lezen in de bijbel, eventueel met mijn dagboek erbij. Waarom? Omdat ik vind dat ik daar veel te weinig tijd voor neem. Lezen doe ik nog maar sporadisch, terwijl ik er zo van tot rust kan komen. De veertigdagentijd is van oorsprong een tijd om dichter bij je geloof te komen, en daar wil ik hem dan ook zeker voor gebruiken.

2. Iedere dag iets opruimen. Al is het maar een laatje of een plankje, of zelfs de schone was. Ik wil er een soort van routine van maken. Iedereen die mij kent kan beamen dat ik in huis een rommelkont ben en eigenlijk begin ik me daar zelf steeds meer aan te ergeren. Een goed moment om me bewust te worden van alles wat kan worden opgeruimd en dit ook aan te pakken.

3. Iedere dag iets aan beweging doen. Situps, een wandeling, even op de wii, alles telt, als ik maar iedere dag iets sportiefs doe.

Verder nog een ‘gewoon’ voornemen, die wel een beetje past bij het idee van onthouding: vaker de televisie en de computer uitzetten en iets anders gaan doen.

Advertenties

8 gedachten over “Omgekeerd vasten

Voeg uw reactie toe

 1. Ik vind het een goed idee van je.
  Zo heb ik ooit eens een lijst gemaakt van 101 doelen in 1001 dagen.
  Niet dat ik hem heb afgemaakt maar door doelen te stellen die realistisch zijn heb ik er gewoontes van gemaakt. Zo drink ik een liter water per dag (voorheen NOOOIT) loop ik op de zaak minstens één keer per dag met de trap en probeer zo min mogelijk sausjes bij mijn avond eten te eten. Door er een aantal dagen intensief mee bezig te zijn blijft het makkelijker en beter hangen.
  Succes met het omgekeerd vasten.

  Like

 2. Heel veel mensen vinden het ook grote onzin, maar ik probeer toch elk jaar weer mee te doen. Voor mij is het niet snoepen, niet uit eten gaan, geen toetje e.d. best een opgave, zeker als dat 6 weken duurt. Maar jouw versie spreekt me ook wel aan.

  Like

 3. Ik vind dat je goede doelen/voornemens voor je zelf hebt gesteld. Ik moet ook weer eens beginnen aan mijn sit ups bedenk ik me nu ik dit lees. Wat heb jij een leuke blog, ik ben je meteen gaan volgen met bloglovin. Hopelijk neem je ook eens een kijkje op mijn blog!
  Liefs

  Like

 4. Goede doelen hoor! Wij lezen ook iedere avond een stukje uit de bijbel en bidden daarna voor het slapen gaan 🙂 Ik vind dat zelf erg fijn om te doen. Succes ermee, ook met het bewegen, zou het top vinden als je erin slaagt 😀

  Like

 5. Ik ben zelf niet gelovig dus doe niet aan het vastentijd, nooit iets mee gedaan.
  Maar vind dit wel goed initiatief, ik ga sowieso 40 dagen geen alcohol drinken.. (wanneer was pasen ook alweer? haha) en mijn voornemen is om elke dag iig op t werk de trappen op en af te lopen in mn kleine pauzes en elke dag mn sit ups!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: