Zip your Lip

Mijn jongste zus gaat meedoen met de actie Zip Your Lip. Voor wie het niet kent, Zip Your Lip is een actie van World Vision, waarbij je je laat sponsoren om op een vastgestelde dag (of een eigen gekozen dag als dat om wat voor reden dan ook beter uitkomt) vierentwintig uur niets te eten. Je mag alleen water en thee drinken, maar dan wel zonder suiker.
Toen ze liet weten dat ze mee ging doen moest ik even glimlachen. Een nostalgisch gevoel bekroop me. Ik heb zelf meerdere jaren meegedaan met deze actie toen ik jonger was. Want dat is het eigenlijk wel, het is een actie die voor mijn gevoel voornamelijk gericht is op jongeren. Ik zie mezelf op deze leeftijd niet meer langs familie en vreemden gaan met een knaloranje formulier, met de vraag of ze me willen sponsoren omdat ik een dag lang niks ga eten. Tot een zekere leeftijd kun je dat maken.
Ik geloof dat ik vijftien was toen ik voor het eerst mee ging doen. Via school kon je je opgeven als ik het me goed herinner, maar er werd niet echt iets georganiseerd. Ik was wel een van de eersten die me aan ging melden, ik had foto’s gezien van voorgaande jaren, en, toen was ik al nieuwsgierig, natuurlijk was ik al op zoek geweest naar wat de actie inhield. Het idee sprak me aan. Zelf ervaren hoe het is om ‘honger’ te hebben en zo mensen die echt honger hebben nog helpen ook. Uiteindelijk deed het grootste deel van de klas mee en haalden we het meeste sponsorgeld op bij elkaar omdat we allemaal elkaar sponsorden. Ondanks dat er niets georganiseerd werd zorgde het toch op de een of andere manier wel voor een soort groepsgevoel.
Het tweede jaar was ik zestien en kort voor de actie geopereerd aan mijn blinde darm. Van mijn ouders mocht ik niet meedoen door helemaal niets te eten, en op die leeftijd hebben ze daar natuurlijk nog wat over te zeggen. We waren ook op excursie die dag, en ik moest minstens drie crackers meenemen én opeten. Het idee van eten weggooien past natuurlijk helemaal niet bij de actie, dus heb ik braaf drie kale crackers naar binnen gewerkt. De crackers zijn kaal overigens niet te eten, dus het was evengoed afzien.
Het derde jaar dat ik meedeed gaf ik me ook op via school, maar omdat er verder nog steeds niet iets georganiseerd werd deed ik mee met een actie van de kerk. Om meer sponsorgeld op te halen gingen we met zo’n beetje alle jeugd acties organiseren. Een veiling, een verkoop en we gingen pannenkoeken bakken. Zo organiseerden we ons eigen pannenkoekenrestaurant in de benedenzaal van de kerk. De bedoeling was natuurlijk om na afloop van de actie, als iedereen weg was en de vierentwintig uur voorbij waren, met elkaar ook pannenkoeken te eten, maar van het bakken en de vierentwintig uur nuchtere maag was de trek ons wel vergaan. Meer dan een boterham kreeg ik neit weg.
Nostalgie, soms zou ik best weer met een groep zo’n actie willen opzetten. Vorig jaar hadden we met het werk natuurlijk de Run for KiKa. Daar is meer uit te halen qua groepsgevoel dan we eigenlijk gedaan hebben, en natuurlijk heb ik hem door omstandigheden ook niet uit kunnen lopen. Misschien toch eens bij mijn nieuwe werkgever een balletje opgooien. Je weet maar nooit.
Maar wat ik eigenlijk vooral wilde aangeven is dat ik wel respect heb voor zuslief. Met mijn eigen ervaringen weet ik dat het best zwaar kan zijn en dat de verleiding om toch te eten (je sponsors zullen het toch niet merken) groot kan zijn. Maar die verleiding is te weerstaan. Zet hem op meid, je kunt het!

Advertenties

10 gedachten over “Zip your Lip

Voeg uw reactie toe

 1. Goh, ik was even bang dat je 24 uur niets mocht zeggen! 🙂
  Ik heb dit wel eens in een minder strenge vorm gedaan (je mocht ook bouillon en een kiwi) en voor een dag was het wel te doen. Ik wens je zusje en de anderen die meedoen veel succes!

  Like

 2. Ik vind het beste een bijzondere actie eigenlijk. Had er nog nooit van gehoord maar samen met het formulier en het sponsoren lijkt het inderdaad ook wel iets wat je doet tot een bepaalde leeftijd. Wel bijzonder ook dat ze het doet, en dat jij het zo lang hebt gedaan 🙂

  Like

 3. Knap van je zusje. Heb je je al opgegeven voor de 4 daagse. Mijn wandelmaatjes en ik al wel. Dit jaar gaan we voor de 5de keer. Hoogst waarschijnlijk is het ook de laatste keer want we hebben ons voorgenomen om 5x Nijmegen te doen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: