Gelezen | Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen van Jessica Pan

Wat gebeurt er als een verlegen introvert een jaar lang gaat leven als een enthousiaste extravert? Jessica Pan gaat het onderzoeken. Toen Jessica werkeloos en zonder vrienden thuis op haar vaste plekje op de bank zat, vroeg ze zich af of haar leven er anders uit had gezien als ze wat meer open had gestaan voor nieuwe ervaringen. Als ze vaker nieuwe mensen had leren kennen, in plaats van dat ze altijd haar huis boven boven de pub had verkozen. Dus deed ze wat ieder weldenkend mens zou doen; ze dwong zichzelf om een jaar lang als een extravert te gaan leven. Dit stond er op haar lijst: optreden in een comedyclub, alleen op vakantie gaan, praten met vreemden in het ov… Ze had meteen spijt. Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen volgt het hilarische, ongemakkelijke en soms pijnlijke jaar van Jessica Pan, die verslag doet van de extraverte wereld aan alle introverten hier. Is het leven daadwerkelijk makkelijker voor extraverte mensen? Of is het de nachtmerrie die Jessica altijd dacht dat het zou zijn?

Op Facebook kwam ik een artikel tegen over dit boek, en als introvert die af en toe graag wat extraverter zou willen zijn voelde ik me er meteen door aangesproken. Dit boek moest ik lezen. Ik legde het boek wat ik eigenlijk aan het lezen was even aan de kant, activeerde mijn Kobo Plus abonnement en begon met lezen. In twee dagen had ik hem uit.
Het boek gaat over de schrijfster zelf, die als introvert een jaar lang extravert gaat leven als experiment. Ze probeert verschillende dingen. Vreemden aanspreken, vriendschapsdates, en haar ergste nachtmerrie, stand up comedy. Ik herkende me eigenlijk meteen in haar. Verlegen zou ik mezelf niet noemen, maar ik ben zeker introvert, en vreemden aanspreken, of mezelf vrijwillig begeven in mijn ergste nachtmerrie, waarom zou ik dat doen? Maar net als zij ben ik niet altijd onverdeeld gelukkig met die eigenschap.
Ik vond het erg leuk om meegenomen te worden in haar experiment. Het boek is vlot geschreven, en het is net of je er zelf bij bent, het is erg makkelijk om mee te leven. Van hardop lachen om een zwangere heester tot een traantje wegpinken als er iets heftigs met haar vader gebeurt, van samen door de grond gaan in een gênante situatie tot een kleine overwinning voelen als iets goed uit blijkt te pakken. Je wordt als lezer helemaal meegenomen in een jaar vol ups en downs.
Ik ben blij dat ik het artikel over dit boek tegenkwam. Ik heb ervan genoten, en er wijze lessen uit gehaald. En wie weet, heel misschien… is zo’n experiment ook wel wat voor mij?

De link in deze post is een affiliate link. Zie mijn disclaimer voor meer info.

Een gedachte over “Gelezen | Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen van Jessica Pan

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.