Voer de bij bij!

Het is geen nieuws dat de bijen het moeilijk hebben. En dat is ook voor ons een groot probleem, want meer dan 70% van ons voedsel is afhankelijk van de bestuiving door bijen en aanverwante insecten. Om de bij te helpen zijn er ieder jaar weer ‘voedselbanken voor de bijen’.

Foto door Egor Kamelev op Pexels.com

Op 22 april is het Nationale Zaaidag. In de aanloop daar naar toe zijn vanaf 1 april de voedselbanken voor de bijen geopend. Overal in het land kun je gratis een zakje zaad van inheemse bloemen ophalen bij één van de voedselbanken. Er zijn er maar liefst 1500 verspreid over het land.
Op 22 april gaan we vervolgens met z’n allen zaaien om de bij bij te voeren. Door te zorgen voor een groot aanbod van voedsel zijn de bijen beter in staat om te overleven, dus het zaaien van bloemen helpt echt.
Het bloemzaad is specifiek afgestemd op het Nederlandse landschap en komt van de Cruydt-Hoeck. Het bestaat uit: duizendblad, bolderik, valse kamille, gele kamille, gewoon barbarakruid, grijskruid, karwij, korenbloem, knoopkruid, wilde cichorei, wilde peen, grote kaardenbol, slangenkruid, gele ganzenbloem, sint-janskruid, gewoon biggenkruid, beemdkroon, vertakte leeuwentand, gewone margriet, vlasbekje, gewone rolklaver, grote kattenstaart, muskuskaasjeskruid, echte kamille, witte honingklaver, citroengele honingklaver, middelste teunisbloem, grote teunisbloem, wilde marjolein, grote klaproos, veldsalie, dagkoekoeksbloem, avondkoekoeksbloem, blaassilene, herik, rode klaver, reukeloze kamille, lange ereprijs, bonte wikke.
Ik ben al een paar jaar te laat met aanmelden, maar dit jaar was ik op tijd en heb ik me aangemeld als voedselbank voor de bijen. Wil je ook een zakje met bloemenzaad? Op http://www.voerdebijbij.nl kun je zien waar je in jouw buurt een zakje kunt ophalen. Klik op de voedselbank van jouw keuze voor instructies of om contact op te nemen via e-mail.
Twijfel je hoe je moet zaaien? Hier vindt je een uitgebreide instructie. Je hoeft geen grote tuin te hebben, zaaien kan natuurlijk ook in potten op het balkon.

Ga jij een zakje bloemzaad ophalen?

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.