Stemmen | 14x stemwijzers en kieshulpen

Op 15, 16 en 17 maart zijn er weer verkiezingen. Persoonlijk vind ik het erg belangrijk om mijn stem te laten horen, al ben ik er op dit moment nog niet helemaal uit waar mijn stem naartoe gaat. Zweef jij ook nog en kun je wel een beetje hulp gebruiken? Ik zet verschillende stemhulpen voor je op een rij.

Afbeeldingsresultaat voor stemmen

De Stemwijzer – De stemwijzer is één van de meest bekende hulpmiddelen, en hij werkt eenvoudig. Je krijgt 30 stellingen voorgeschoteld en je kunt aangeven of je het ermee eens of oneens bent, of geen van beide. Na afloop krijg je te zien met welke partijen jouw mening het best matcht. Zitten de bovenste partijen erg dicht bij elkaar? Dan kun je extra stellingen krijgen die specifiek zijn toegespitst op die partijen.

De Kieswijzer van het AD – Ook in deze kieswijzer krijg je 30 stellingen, maar je kan iets genuanceerder zijn. Per stelling kun je op een balk schuiven van eens naar oneens, Het is dus niet alleen eens, oneens of neutraal, je kunt ook aangeven hoe sterk je het ergens mee eens bent, of juist niet. De stellingen zijn ook voorgelegd aan de lijsttrekkers, en na afloop zie je welke lijsttrekker het dichtst bij jouw mening staat.

Kieskompas – Kieskompas werkt ook aan de hand van stellingen. Hier kun je kiezen voor ‘helemaal mee eens’, ‘mee eens’, ‘neutraal’, ‘mee oneens’, ‘helemaal mee oneens’ of ‘geen mening’. Naast het reguliere kieskompas kun je ook kiezen voor het woonkieskompas, het zorgkieskompas en het onderwijskieskompas. Heb je er moeite mee, dan kan de virtuele Steffie je helpen, bijvoorbeeld door de stelling voor te lezen of bepaalde woorden uit te leggen. Het nadeel is wel dat niet alle partijen zijn meegenomen. Het criterium voor Kieskompas is dat de partij minimaal een zetel moet hebben in meerdere peilingen.

De Jongerenkieswijzer – De naam zegt het al, de jongerenkieswijzer van de Nationale Jeugdraad is toegespitst op de onderwerpen die voor jongeren belangrijk zijn.

Kieswijs Ouders – Ook deze heeft een duidelijke naam. Deze kieswijzer is toegespitst op thema’s die belangrijk zijn voor ouders en gezinnen.

Young Voice – Deze eenvoudige kieswijzer is ook gericht op jongeren en hij lijkt een beetje op Tinder. Swipe naar links als je het oneens bent met de stelling of naar rechts als je het eens bent met de stelling. Meer opties zijn er niet. Van tevoren kun je aangeven op welke thema’s je je wil richten, je moet er minimaal vier kiezen.

Burgeragenda – Deze kieswijzer van De Goede Zaak is heel specifiek. Van tevoren kies je 3 thema’s die voor jou het belangrijkst zijn, vervolgens krijg je 16 vragen met vijf mogelijke oplossingen. Je kiest dus niet voor eens of oneens, maar voor de oplossing die het best bij je past.

Slimmer Kiezen – Op deze website kun je zelf voor of tegen moties stemmen die in het verleden zijn behandeld in de Tweede Kamer. Zo wordt jouw stemgedrag vergeleken met hoe de verschillende partijen voor de moties gestemd hebben. In deze stemwijzer zijn dus alleen de partijen opgenomen die nu in de Tweede Kamer zitten.

De Stemchecker van de Volkskrant – De stemchecker doet eigenlijk hetzelfde als Slimmer Kiezen, maar is iets eenvoudiger. Geen letterlijke moties maar een stelling waarbij je kunt kiezen voor eens of oneens. Ook hier wordt jouw stemgedrag vergeleken met het stemgedrag van de verschillende partijen. Ook in deze stemwijzer vindt je dus alleen partijen die al in de Tweede Kamer zitten.

Partijgedrag – Dit is een ontzettend uitgebreide website waar je per thema een kieswijzer kunt invullen. Je krijgt dan een aantal stellingen waar je voor of tegen kunt stemmen en zo je stemmen vergelijken met hoe de verschillende partijen gestemd hebben. Ook kun je partijen en hun stemgedrag met elkaar vergelijken, wat erg handig kan zijn als je twijfelt tussen twee partijen.

Studentikeus – Geen stemwijzer die je in kunt vullen, maar hier kun je de standpunten van verschillende partijen vergelijken. Zoals de naam al zegt is deze gericht op studenten.

Rainbowvote – Ook dit is geen stemwijzer die je zelf kunt invullen, maar hier kun je zien hoe de verschillende partijen denken over LHBTI-kwesties. Niet alle partijen hebben hun antwoorden op de vragen doorgegeven, dus je kunt hier niet van alle partijen de standpunten vinden.

Politieke sekswijzer – In deze stemwijzer krijg je 15 stellingen voorgelegd op het gebied van seksualiteit, waarbij je kan kiezen voor ‘eens’ of ‘oneens’. Na afloop zie je met welke partij(en) jouw mening het meest overeenkomt.

Boerderij Kieswijzer – De Boerderij Kieswijzer vergelijkt een aantal partijen aan de hand van stellingen die betrekking hebben op het beleid voor de land- en tuinbouw. Je kunt stellingen overslaan, en aan het eind kun je maximaal drie stellingen uitkiezen die je zwaarder wil laten wegen.

5 gedachtes over “Stemmen | 14x stemwijzers en kieshulpen

  1. Ik vind het echt moeilijk dit keer! Ik krijg uit de ‘reguliere’ kieshulpen een andere partij dan de partij die mijn voorkeur heeft als ik voor mij belangrijke standpunten op tv hoor… Komt met name omdat de dekking van duurzaamheid bij de kieshulpen erg onvolledig is (en sinds wanneer is kernenergie het belangrijkste onderwerp?!)

    Wat me ook niet zint is dat er geen enkele partij een visie heeft over onze toekomst met het coronavirus dat niet meer weggaat…

    Ik heb trouwens net de duurzame kieswijzer bekeken! Die staat nog niet in je lijstje (maar hielp ook niet in mijn geval…)

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.