Computerspelletjes van vroeger

In de kerstvakantie ontdekte ik twee sites waar ik werkende computerspellen van vroeger kon aanschaffen, met wintersale. Ik kocht een paar spellen die ik veel gespeeld heb, en dat bracht me op het idee voor dit artikel. Want vroeger, voor het internettijdperk, bracht ik veel tijd door met spellen. Dit waren een paar van mijn favorieten.

Rayman (1 t/m 3)
Then and Now: Rayman | DualShockers

Dit was één van de eerste spellen die ik op cdrom had. Als kind is het me nooit gelukt om hem uit te spelen voordat de Windowsversie waar de cdrom op draaide niet meer werkte. Dit is één van de spellen die ik aanschafte, en inmiddels ben ik iets verder dan ik vroeger kwam. Er zijn nog twee delen in de serie, ook die heb ik grijsgedraaid.

Redcat
Bijna iedereen kent volgens mij de leerzame spellen van Davilex wel, maar voordat die uitkwamen was Redcat een platformspelletje, met een pixelige rode kat met een pan op zijn hoofd, een knuppel of geweer en muizen die in prullenbakken leefden. Niet zo vriendelijk en een tikje bloederig, maar door het ouderwetse pixelbeeld hartstikke nep natuurlijk. Het spel is zo oud dat ik er niet eens een plaatje van kon vinden, we hadden twee delen op diskette.

Jazz Jackrabbit
Jazz Jackrabbit - Wikipedia

Een eenvoudig spel waarbij je als groen konijn de prinses moest redden van de schildpad die haar had ontvoerd. Ik heb hier heel wat uren aan besteed. Er schijnen verschillende versies van te zijn, wij hadden hem op cd-rom. Later kwam er een tweede deel van, die heb ik nooit uit kunnen spelen. Ze staan op mijn wensenlijstje voor de volgende sale.

Myst en Riven
MYST | Nintendo 3DS | Games | Nintendo

Puzzels en problemen oplossen, ik heb me vroeger lang kunnen vermaken met Myst en Riven. Deze twee kocht ik ook, maar het is er nog niet van gekomen om ze weer te spelen. Vroeger vond ik ze erg lastig, ik ben benieuwd of ik het nu beter snap.

Crystal Caves
Juego Crystal Caves - EllosNuncaLoHarian.com

Deze komt nog uit het tijdperk van de diskette. Hij was een tijd terug nog online te spelen. Blijft leuk vanwege de nostalgie, maar eigenlijk is hij best makkelijk uit te spelen. Na één avondje had ik alle levels weer uit en alle schatten gevonden, en dan is het wel weer even mooi geweest.

Wat speelde jij vroeger graag? En ken jij die hele oude variant van RedCat toevallig?

11 gedachtes over “Computerspelletjes van vroeger

 1. Ik had ook Raymann op cd-rom! Dat speelde ik graag. En toen ik nog jonger was had ik cd-roms met spelletjes van ‘Lekker weertje koekepeertje’. Dat vond ik echt te gaaf, haha. Als ik er zo aan terugdenk, komen er weer fijne herinneringen boven 🙂

  Liefs,
  Marloes

  Like

 2. Nostalgie!
  Uit dat lijstje speelden wij Jazz Jackrabbit ook regelmatig. Verder, net als hierboven ook al genoemd, ook Doom en, als een soort competitie met familieleden, Prince of Persia. Over competitie gesproken, wij speelden thuis ook heel fanatiek Supaplex. Dat is gelijk ook het enige spel waarvan ik jaren later nog een Windows-versie heb bemachtigd, maar toen had het toch niet meer dezelfde charme eigenlijk…

  Like

 3. Rayman ken ik wel, maar heb ik nooit gespeeld. Die andere spelletjes ken ik niet eens. Uit mijn kindertijd speelden we pacman. En ik was helemaal onder de indruk van Tomb Raider die toen uitkwam. Een stoere chick! Wow, wat een verademing.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.