Body Positivity Tag – Over onzekerheden en zelfacceptatie

bopotagIk hoorde over de Body Positivity Tag en omdat ik die graag wilde invullen ben ik gaan zoeken. Hij is bedacht door Cassandra, omdat iedereen er mag zijn. Vandaag vul ik hem in, hier zijn mijn antwoorden.

Wat versta jij onder body positivity en wat betekent het voor jou?
Onder body positivity versta ik dat ieder lichaam mooi is op zijn eigen manier. Iedereen mag zich lekker voelen in zijn of haar eigen lichaam, wat de vorm of de maat ook is. Niemand zou zich ongelukkig moeten voelen door het schoonheidsideaal wat ons wordt opgelegd.
Voor mijzelf betekent het dat ik mag houden van mijn lijf. Ook al is het niet perfect, ook al ben ik niet slank, ook al heb ik littekens. Nou heb ik met de littekens nooit problemen gehad, maar met het niet-slank zijn des te meer. Het heeft tijd gekost om van mijn lichaam te houden, jaren van dieten, of juist alles eten wat los en vast zat. En misschien is het wel juist doordat ik geleerd heb om van mijn lichaam te houden ondanks die imperfecties, dat het me nu eindelijk wel lukt om richting een gezond lichaam te gaan.

Kijk eens naar een foto van jezelf, wat valt jou het eerste op? Hoe voel je je daarbij? 

foto van Jenniek van Benthem.

Ik zie hier een stralende vrouw die blij is met haar lichaam. Deze foto is gemaakt rond kerst, ik was op dat moment 9,5 kilo afgevallen en ik voelde me ook echt goed op deze foto. Volgens mij straalt de foto dat ook wel uit.
Inmiddels ben ik meer afgevallen, maar ik heb eigenlijk zelden full body foto’s van mezelf, behalve mijn progressiefoto’s maar daarop sta ik in mijn ondergoed, dus die deel ik hier niet.
Als ik dit vergelijk met foto’s van vijf jaar geleden dan zie ik veel verschil. Ik woog nog minstens tien kilo minder, maar ik straalde niet. Ik was niet tevreden, voelde me niet goed in mijn lijf. Dat is nu zo veel beter!

Noem nu twee mooie dingen aan je body waar je gelukkig mee bent
Mijn gezicht en mijn benen.

Zelfacceptatie in de zomer: bikini of badpak?
Bikini! Gek genoeg heb ik daar nooit problemen mee gehad. Hoe vreselijk ik mijn eigen lijf ook gevonden heb, ik vond dat in bikini niet erger dan in badpak. En als een ander er problemen mee heeft, dan kijken ze maar de andere kant op!

In deze outfit voel ik me mooi
In de outfit op bovenstaande foto sowieso. En in het jurkje wat ik droeg op de bruiloft van een vriendin. Ik heb er helaas geen duidelijke foto’s van, maar dat komt wel een keer.

Hoe denk jij dat anderen je zien? Hoe zie jij jezelf? Is dat in het verleden anders geweest? Zo ja, wat is hiervan de oorzaak?
Ken je de hashtag #theysaid op Twitter en Instagram? Een tijd geleden was dat een ding, en ik heb er zelf ook het nodige in gepost. Het ging over dingen die mensen over je zeggen. En als je iets maar vaak genoeg hoort, dan ga je dat vanzelf geloven. Ik ben als kind gepest, en daar heb ik lang last van gehad. Dat is zeker een oorzaak van hoe ik mezelf heb gezien.

Noem een overwinning van wat jouw lijf je heeft laten doen
Ik kan lopen, dat had heel anders kunnen zijn. En ik ben bijna dood geweest, dat vind ik ook een behoorlijke overwinning eigenlijk. Iets minder groots, maar mijn eerste hardloopevenement, en ook mijn eerste obstacle run zijn ook kleine overwinningen van mijn lijf.

Vind jij dat er meer size diversiteit in de media mag komen? (denk bijvoorbeeld aan curve model) en waarom?
Absoluut! Alles lijkt tegenwoordig te draaien om een perfect uiterlijk en een perfecte maat. Is dat echt wat we onze jonge meiden willen meegeven? Ieder lichaam is mooi, en dat mag best iets meer naar voren komen in de media.

Je favoriete body positivity Instagram account
Bodyposipanda natuurlijk, en Vera Camilla volg ik ook graag.

Je beste zelfacceptatie tip
Bedenk je eens wat je lichaam allemaal voor je doet. Hoe bijzonder is dat? Je hebt maar één lichaam en daar moet je het de rest van je leven mee doen. Wees er een beetje lief voor, geen lichaam verdient het om gehaat te worden.

 

10 gedachtes over “Body Positivity Tag – Over onzekerheden en zelfacceptatie

  1. Net nog een reactie op een ander blog gegeven dat ik zelf niet zo veel heb met de term ‘mooi’ met betrekking op mezelf. Er zijn andere dingen aan mij die ik belangrijker vind en waar ik graag aan werk. Ik denk dat het prima is als andere mensen wél iets hebben met zichzelf mooi vinden, daar niet van. Maar het idee dat met name vrouwen zichzelf vooral mooi moeten vinden en daar aan moeten werken, dat snap ik niet. Wat mijn lijf betreft is het inderdaad wel belangrijk dat het kan doen wat het moet doen. Ik merkte zelf dat vooral mijn spierkracht verdween, waarna ik daar aan ben gaan werken. Als bijkomstigheid ben ik nu ook slanker dan eerst. Maar ik was net zo gelukkig met mijn eerdere omvang.
    Dus ik denk dat ik op dat vlak op dezelfde golflengte zit: goed zijn voor je lichaam, er goed voor zorgen, is belangrijk. En daarnaast erkennen dat ieder persoon, en ieder lichaam, uniek is.

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.