9x Manieren om te vasten

eagdDe carnavalsvierders weten het vast, maar morgen is het Aswoensdag, het begin van de 40 Dagentijd. Deze periode wordt ook wel vastentijd genoemd, en dat is niet voor niets. Door veel Christenen, en tegenwoordig ook steeds meer niet-gelovigen, wordt deze tijd gebruikt om op één of andere manier te vasten.

De vastentijd begint op Aswoensdag en eindigt op de zaterdag voor Pasen. Het zijn eigenlijk 46 dagen, maar de zondagen tellen niet mee. Zondag is een feestdag, dan hoef je niet te vasten.
Van oorsprong is de vastentijd een tijd om God te zoeken, maar ook onder niet-gelovigen wordt steeds meer gevast in deze periode. Je zou het kunnen zien als een tijd van bezinning en bewustwording.
Vasten kan op verschillende manieren. De meeste mensen vasten door zichzelf iets te ontzeggen voor deze veertig dagen. Dat moet wel een beetje een uitdaging zijn, veertig dagen zonder alcohol voor een geheelonthouder, dat is niet vasten. Enkele manieren om te vasten zijn bijvoorbeeld:

♥ Sociale media
Veertig dagen zonder sociale media, voor veel mensen, inclusief mijzelf, zal het lastig zijn. Ik vind dat ik me aardig bewust ben van mijn social media gebruik, en ik laat het regelmatig bewust uit, maar veertig dagen helemaal zonder is lang. Je kunt ze natuurlijk ook verdelen, als je niet helemaal zonder wil. Bijvoorbeeld veertig dagen zonder Facebook, veertig dagen zonder Twitter of veertig dagen zonder Instagram.

♥ Alcohol
Veertig dagen zonder alcohol zou voor mij niet zo’n probleem zijn, ik ben geen grote drinker. Ik drink graag een wijntje, maar kan makkelijk zonder. Maar als je wel regelmatig drinkt kan het een uitdaging zijn.

♥ Vlees
Deze ben ik helemaal voor natuurlijk. Met een dag zonder vlees bespaar je al net zoveel water als met een maand niet douchen. Niet alleen goed voor jezelf dus, maar ook goed voor de rest van de wereld.

♥ Snoepen
Veertig dagen niet snoepen, dat is ook goed voor de bewustwording van wat je allemaal in je mond stopt. En voor sommige mensen is het echt een opgave om extraatjes te laten staan, dus deze kan zeker in het rijtje met manieren om te vasten.

♥ TV
Voor mijn gevoel kijken mensen steeds minder tv, maar als het moeilijk voor je is en je zou wat minder willen dan kan dit een goed begin zijn. Maar hier kan natuurlijk ook ‘Netflix’ staan.

Omgekeerd vasten
De meest bekende vorm van vasten is jezelf iets ontzeggen. Maar je kan ook omgekeerd vasten: iedere dag iets doen wat je normaal gesproken niet of weinig doet. Bijvoorbeeld:

♥ Iedere dag een compliment uitdelen
Ik vind dat er best meer complimenten uitgedeeld mogen worden. Daar wordt toch iedereen vrolijk van? Maar leer dan ook om te ontvangen: niet afzwakken of tegenspreken, gewoon met een glimlach bedanken voor het compliment.

♥ Iedere dag iets weg doen
Ontspullen en minimalisme zijn hot. En wat past er beter bij een periode van bezinning en bewustwording dan nagaan of je alles wat je hebt echt nodig hebt?

♥ Dagelijks bijbellezen
Voor de gelovigen onder ons, iedere dag een moment de tijd nemen om een stukje uit de bijbel te lezen, eventueel met een dagboek voor de verdieping. Een mooie manier om te vasten als dit er normaal gesproken vaak bij in schiet in je drukke leven.

Dagelijks een random act of kindness
Bij Northflix las ik over de RAOK challenge, en ik vond het toen al een mooi idee. Met de vastentijd op komst bedacht ik me dat dit ook een mooie manier van omgekeerd vasten is. Iedere dag iets aardigs doen voor een bekende of onbekende. Want het is toch heerlijk om iemand blij te maken?

Voor mij is het al een paar jaar geleden dat ik heb meegedaan. Eerder deed ik bijna ieder jaar wel iets, meestal ‘niet snoepen’, in de tijd dat dat me nog echt moeite kostte. Tegenwoordig is dat eigenlijk nauwelijks nog een uitdaging, dus zie ik het voor mijzelf niet meer als vasten.
En zo ben ik er ergens mee gestopt. Dat vind ik best jammer, want ik merkte toch dat ik me beter voelde na  zo’n periode. Het is altijd goed om je bewust te worden van je gewoontes en om minder goede gewoontes te doorbreken. Waar ik aan het begin van zo’n tijd nog dacht ‘op de zondagen ga ik los!’ had ik als het zo ver was die behoefte eigenlijk helemaal niet. Dus ik geloof zeker in het nut van vasten. Niet voor niets zijn detoxen ook zo populair.
Dit jaar wil ik dus wel weer iets gaan doen. Ik wil de komende tijd niet meer in de avond achter de laptop zitten, behalve om te bloggen of te schrijven. Geen nutteloze spelletjes, geen social media en geen doelloos geklik meer na het avondeten. In plaats daarvan lekker lezen, kleuren, puzzelen, of andere dingen zonder beeldscherm. En ik neem ook een omgekeerde, ik wil iedere dag een random act of kindness doen. En natuurlijk hou ik jullie op de hoogte.

Ga jij vasten, en zo ja, hoe dan?

2 gedachtes over “9x Manieren om te vasten

  1. Vasten is geen onderdeel van miijn achtergrond. Ik ben atheist en daarnaast hou niet zo van regeltjes die opgelegd worden. Ergens, in mijn hoofd, zou het me heel hypocriet voorkomen om 40 dagen iets op te geven wat ik lekker en stout tegelijk vind. Want als ik het meer stout vind, dan zou ik ernstig moeten overwegen om het hele jaar wat bewuster te zijn van foute gewoontes. En als ik het eigenlijk toch gewoon lekker vind, waarom zou ik mezelf dan straffen om het op te geven, ook al is het maar voor een korte periode?
    Maar zoals jij het uitlegt kan het een goede start zijn om wat vervelende gewoontes te doorbreken. Bijvoorbeeld als je 40 dagen echt stopt met roken, dan ben je er eigenlijk al bijna van af: dan kun je daarna makkelijker stoppen … voor altijd. Als je 40 dagen je ochtend-snack van een stuk koek kan swappen voor een wortel, gele paprika of komkommer, dan kun je daarna makkelijker je eetgewoontes aanpassen: je hebt misschien gemerkt dat elke dag koek misschien best vervangen kan worden.
    Zelf ga ik niet iets doen, zoals je al begrijpt. En Netflix is ook gewoon TV kijken… XD

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.