Gelezen: Judas van Astrid Holleeder

9200000068978371Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van rtl Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.
Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.

Judas speelt zich af tussen 2012 en nu, en regelmatig komen er flashbacks naar het verleden voorbij. Het is geschreven door de zus van Willem Holleeder, die in het boek ‘Wim’ wordt genoemd.
Wie een mooi maffiasprookje verwacht komt met dit boek bedrogen uit. Willem Holleeder heeft zijn familie geterroriseerd, bedreigt en afgeperst. Zelfs zijn moeder liet hij niet met rust.
In 2013 leggen de zussen Sonja en Astrid samen met de ex-vriendin van Willem, Sandra, belastende verklaringen over hem af, met gevaar voor eigen leven, en met maar één doel: zorgen dat hij levenslang krijgt.
In Judas vertelt Astrid over haar jeugd, haar gewelddadige vader en het leven met haar broer. Ze noemt het boek haar ‘testament’, omdat ze er van uit gaat dat haar broer haar zal laten ombrengen.
De schrijfstijl vond ik niet altijd even prettig, en de vele flashbacks vond ik af en toe wel verwarrend. Maar over de inhoud niets dan goeds. Wat een indrukwekkend verhaal, en wat een respect heb ik gekregen voor deze vrouwen.
Judas is wat mij betreft een boek wat je gelezen moet hebben. Het kruipt onder je huid en laat je niet los.

Dit is geen gesponsorde post, met het schrijven van dit artikel verdien ik niets. Mocht je het boek willen bestellen zou ik het wel erg waarderen als je dit zou willen doen via één van de links in het artikel. Op die manier verdien ik een klein bedrag aan je aankoop, zonder dat het jou extra geld kost.

 

7 gedachtes over “Gelezen: Judas van Astrid Holleeder

  1. Het lijkt me een bijzonder boek. Volgens mij heeft Holleeder alweer gezegd dat veel niet klopt, maar die uitspraak klopt vast ook niet. Ik kan me echt voorstellen dat het leven met hem niet makkelijk is/was. Misschien dat ik m ooit nog eens in handen krijg, dan ga ik m ook lezen!

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.