#30DayBlogChallenge: hoe gastvrij ben ik?

imageEen vraag die ook voorbij kwam in de 30 Day Blog Challenge, hoe gastvrij ben jij? Ik vond het een leuke vraag om eens over na te denken, hoe gastvrij ben ik eigenlijk?

Ik vind mezelf best gastvrij. Mensen zijn eigenlijk altijd wel welkom, en ik ben niet iemand die je weer naar huis zal sturen als het etenstijd is, eet gerust een hapje mee. Er is altijd wel genoeg in huis en zo niet dan halen we wat, maar het komt eigenlijk nooit voor dat er te weinig eten in huis is.
Aan de andere kant koken we meestal wel gewoon voor ons tweeën en rekenen we niet op onverwachte eters. Iets waar ik namelijk wel een hekel aan heb is onverwacht bezoek. Laat gewoon even van tevoren weten dat je wil komen, wat dat betreft hou ik echt niet van verrassingen.
Maar is echt iedereen welkom? Bij onze deurbel zit een sticker, ‘geen verkoop aan de deur’. En ’s avonds als het donker is doe ik de voordeur niet meer open als er aangebeld wordt. Ongastvrij? Ja, dat klinkt eigenlijk best ongastvrij eigenlijk. Maar deur-aan-deur-verkopers vind ik zo ongeveer de meest irritante mensen die er zijn, net boven de telefonische verkopers en de mensen die je iets aan proberen te smeren als je lekker aan het winkelen bent. Ik heb daar geen behoefte aan. En dat ik de deur niet meer open doe, dat is ook heel bewust. Je hoort zo veel over overvallen tegenwoordig. Ook hier in de buurt, hemelsbreed op nog geen kilometer afstand. Dat geeft wel te denken vind ik.
We zijn ook, al een paar jaar geleden hoor, een keer bedreigd aan de voordeur. Oke, dat was een vage kennis en hij had te veel gedronken, en als het er op aan zou komen dan hadden we hem sowieso samen wel aangekund, maar het idee. Ik wil me veilig voelen in mijn huis, en daar hoort bij dat ik in de avond de deur niet meer open doe. Als je langs wil komen dan moet je gewoon even bellen van tevoren, natuurlijk doe ik open als ik weet wie er komt.
En stel dat het een buur is die hulp nodig heeft? Die vraag stelde iemand me ooit toen we het hier over hadden. En ik vind het een lastige vraag. Maar ik doe toch niet open. Onze buren hebben ons telefoonnummer, ook zij kunnen bellen als er iets is.
Misschien ben ik toch niet zo gastvrij als ik dacht.

Hoe gastvrij ben jij?

9974

7 gedachtes over “#30DayBlogChallenge: hoe gastvrij ben ik?

 1. Ik wil ook graag van te voren weten of ik visite krijg. Inderdaad, gewoon even een belletje: “Is het goed dat ik over 10 minuten bij je ben voor koffie?” Dan vind ik het helemaal prima, onverwachts aan de deur staan vind ik irritant.

  Like

 2. Ik ben ook niet zo gastvrij eigenlijk, vreselijk om toe te geven. Beetje hetzelfde verhaal als Sammie, wil een beetje weten waar ik aan toe ben. Heb sowieso vaak niets in huis voor onverwachte gasten.. Ontwikkelpuntje..

  Like

 3. Als ik gasten in huis heb wil ik dat ze zich thuis voelen. Maar onverwachts bezoek vind ik hinderlijk 😉 Een belletje vooraf, zoals Sammie zegt, vind ik dan ook prettig. Dit is iets wat ik ook zou doen, ik sta nooit onverwachts bij iemand voor de deur.

  Like

 4. Wat een interessante vraag. Ik vond mezelf eigenlijk ook gastvrij totdat ik je blog las. Zeker met betrekking tot het eten, je bent altijd welkom. Maar onverwacht bezoek hou ik niet van…Typisch Hollands misschien?

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.