Sociaal buiten sporten voor dummies

TNRF2015-08

Hardlopen, wandelen, fietsen, je kunt het in een groep doen, maar het zijn toch een beetje solo-sporten. Maar ook als je alleen sport kun je sociaal zijn. Alleen helaas heeft niet iedereen dat al begrepen, dus geef ik graag wat tips om je iets socialer op te stellen tijdens het sporten.

Respecteer andere sporters
Klinkt best logisch toch? Jullie zijn allebei sporters, waarom zou jij je beter moeten voelen dan die ander? Iedereen is ooit begonnen, iedereen heeft ooit voor een eerste rondje de stoute schoenen aangetrokken, ja, jij ook.
Zelf heb ik gelukkig nooit iets naars meegemaakt, althans niet tijdens het sporten. Maar opmerkingen als “als je niet kan hardlopen moet je dat ook niet proberen” of  “als ik zo’n kont had liet ik me afschieten” kunnen écht niet. Net als intimiderend achter iemand aan blijven fietsen, al dan niet gecombineerd met seksistische opmerkingen. Gewoon niet doen.

Groet elkaar eens
Vaak zie ik hardlopers en wandelaars totaal afgesloten van de wereld lopen. Oordoppen in, strak vooruit kijkend. Geen probleem op zich natuurlijk, ik loop zelf ook wel eens met muziek. Maar vaak kan er nog geen lachje af. Hallo, sporten is leuk! Lach, geniet van de wereld om je heen. En zeg gewoon eens hallo tegen een mede-sporter. Of geef gewoon een vriendelijk compliment, moedig iemand aan. Waarschijnlijk weet jij als geen ander dat zoiets juist je rondje zoveel mooier kan maken.

Wees zichtbaar
Zo belangrijk in deze tijd van het jaar. Deze is niet zozeer sociaal voor andere sporters, maar wel voor de automobilisten, waar je zeker ook mee te maken hebt als je buiten sport.
Te vaak zie ik hardlopers en wandelaars, maar ook fietsers zonder enige vorm van verlichting. Of eigenlijk zie ik ze bijna niet.
Ik heb niet de behoefte om iemand dood te rijden, dus deze is voor iedereen die in het donker buiten is, of je nou gaat sporten, op de fiets naar je werk rijdt of gewoon de hond uitlaat, alsjeblieft, zorg ervoor dat je gezien wordt. Verlichting, reflecterende kleding, het maakt niet uit dat je eruit ziet als een wandelende kerstboom, daar zal heus niemand over vallen. Maar het kan wel je leven redden, of je op zijn minst een bezoekje aan de eerste hulp besparen. Want daar zit toch niemand op te wachten?

 

11 gedachtes over “Sociaal buiten sporten voor dummies

 1. Ik sport nooit buiten maar wat je zegt, die oortjes in, strak naar voren kijken, er kan geen lach vanaf, en ik maar lachen, glimlachen, en nee, echt niks! Laat mij maar lekker wandelen en genieten of rustig aan een toertje fietsen met camera 😉 Dan kom je ze wel tegen die socialen, hahaha

  En wat je zegt over verlichting, nu ben ik geen kerstboom, maar probeer altijd wel iets lichts aan te trekken, en anders dan pas ik zelf wel op, laat ik liever voorgaan dan…

  X

  Like

 2. Een glimlachje naar een andere loper kan veel doen, dat maakt me zelf altijd goedgezind 🙂
  Goed zichtbaar zijn in het donker is zo belangrijk! Ik heb er besloten binnenkort nog een blogpost aan te wijden, want ik zie zoveel sporters zonder reflecterende strips of iets dergelijks op straat.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.