Even over dromen…

adsg

Nee, deze keer geen toekomstdromen, doelen of wensen. Vandaag gaat het over die dromen die je krijgt als je slaapt. Want iedereen droomt, en in je droom kan alles. Hoe bijzonder is dat?

Iedereen droomt wel een paar keer per nacht., maar zoals de meeste mensen onthoud ik mijn dromen niet altijd. Er zijn nachten waarvan ik me geen enkele droom kan herinneren, maar ook nachten waarvan ik meerdere dromen heb onthouden.
Met dromen schijn je dingen te verwerken die je hebt meegemaakt als je wakker bent, maar daar heb ik nooit iets van begrepen. Volgens mij ben ik de koningin van de bizarre dromen, al van kinds af aan.
Ik had als kind regelmatig nachtmerries, maar eigenlijk heb ik dat nooit als bedreigend ervaren. Dromen kwamen niet zozeer terug, maar nachtmerries begonnen in mijn kindertijd bijna altijd hetzelfde: ik stond op een plek waar ik verschillende hekjes binnen zou gaan. Ik weet nog dat het me deed denken aan het Super Mario spelletje op de inmiddels antieke Gameboy van mijn nichtje, waarbij je zelf kon kiezen welk level je ging spelen. Zo kon ik door het binnengaan van een van de hekjes zelf mijn nachtmerrie kiezen.
Achteraf klinkt het belachelijk bizar eigenlijk, zeker nu ik het zo lees. Maar in die tijd dacht ik dat het normaal was. Nachtmerries waren op het moment dat ze speelden wel eng, maar ik vond ze ook fascinerend. Ik wist namelijk dat ik mezelf ieder moment kon bevrijden. Als het te gek werd, of het monster stond op het punt om me te pakken te nemen, dan hoefde ik alleen maar mijn ogen open te doen en alles was verdwenen. Ik wist dat ik droomde, en ik kon mezelf wakker maken. Ook daarvan kwam ik er pas op latere leeftijd achter dat dat niet zo normaal was als ik dacht.
Toen ik ouder was verdwenen de nachtmerries over het algemeen, alleen als ik me niet lekker voelde bleef ik er wel vatbaar voor. Maar ik bleef me altijd bewust van het feit dat ik droomde, ook bij fijne dromen. Dat heb ik nog steeds trouwens. En ik kan bepaalde dromen ook oproepen. Als ik midden in een droom wakker word en ik wil weten hoe het afloopt, kan ik er in de meeste gevallen voor zorgen dat ik dezelfde droom opnieuw krijg.
Pas toen ik ouder was kwam ik erachter dat deze dingen eigenlijk helemaal niet zo normaal zijn en dat niet iedereen dat kan met dromen. Niet iedereen droomt lucide, want zo heet het schijnbaar als je je bewust bent van het feit dat je droomt.
Het schijnt dat je dat bewustzijn kunt aanleren, en mensen vragen wel eens of ik daarbij kan helpen. Maar ik kan het niet uitleggen, omdat ik niet beter weet. Ik heb geen technieken om het aan te leren, want het is er altijd geweest.
Maar ik snap wel dat mensen het graag willen leren. Als je je bewust bent van het feit dat je droomt dan kun je zelf de regie in handen nemen en is opeens alles mogelijk! Je wordt niet langer gestuurd door je droom, je kunt zelf je droom sturen. En zo kun je in je slaap de mooiste dingen beleven.Geweldig toch?

Ben jij je bewust van je dromen?

12 gedachtes over “Even over dromen…

 1. Haha ja heel apart dat dromen… mijn vriend heeft ook altijd van die gekke dromen die die echt in detail onthoudt. Ikzelf weet bijna nooit meer dat ik heb gedroomd. Een enkele keer weet ik nog waar het over ging. Gek is dan weer wel dat het ook een enkele keer voorkomt dat ik me bewust ben van het feit dat ik droom. En ook ik wil m dan afmaken als ik wakker word haha. Maar echt dat komt maar heel zelden voor, meestal weet ik er niks meer van…

  Like

 2. Ja, bij mij is het net zoals bij jou gegaan, al van jongs af aan, nachten gaan voorbij dat ik niets lijk te dromen en dan kan ik dromen en weet het ook, en die dromen die ik weet, mijzelf wakker heb gemaakt en ook weer ingeslapen ben om verder te dromen, soms ook heel anders dan weer, niet persƩ dezelfde droom, die onthoud ik ook altijd, tot in den treure zelfs weet ik nu, mijn dromen die ik had als kind die lucide zijn geweest weet ik nog na te vertellen vandaag.

  Overigens, als je meer wilt weten over de symboliek van jouw dromen, http://www.grotebeer.net en dan op droomsymbolen klikken. šŸ˜‰
  X

  Like

 3. Ik kan dat ook. Nooit geweten dat niet iedereen het kan. Leer het mijn dochter ook. Alleen weet ik dus niet of het werkt, ze zegt zelf dat ze haar dromen niet kan sturen… Misschien me er toch maar eens meer in verdiepen

  Like

 4. Wat bijzonder dat je zo eenvoudig lucide kan dromen! Met nachtmerries heb ik ook wel als kind regelmatig gehad dat ik ze heel bewust kon sturen, daar deed ik ook geen moeite voor. Maar het is niet helemaal zo eenvoudig bij mij als bij jou.
  Nachtmerries heb ik gelukkig zelden meer.

  Like

 5. Soms lukt het, soms ben ik gewoon te moe om me bezig te houden met mijn dromen ’s nachts. Gek eigenlijk, lig ik daar te slapen en draai ik de volumeknop van de droom als het ware zachter en dan slaap ik gewoon weer verder…

  Wel knap dat dit je zo natuurlijk overkwam zeg!

  Like

 6. Ik kan mijn dromen vaak verrassend goed onthouden (dat schijnt een eerste stap te zijn, heb ik wel eens gehoord), maar sturen lukt me niet helaas. Het lijkt me wel erg gaaf om te kunnen!

  Like

 7. ow ja ik weet zo goed als iedere ochtend nog wel wat ik gedroomd heb, ben ook dol op de site van droominfo, heerlijk pogen te snappen wat mijn dromen mij pogen te vertellen šŸ˜‰

  Like

 8. Een hoop van wat je schrijft herken ik wel, bijvoorbeeld dat terug gaan naar een droom wanneer je wakker bent geworden. Sommige dromen slaan helemaal nergens op en andere dromen lijken wel echt te maken te hebben met hoe ik me op dat moment voel of wat ik meemaak. Ik weet bijvoorbeeld nog heel goed dat ik droomde dat ik stiekem wat had met de beste vriend van mijn vriend. Ik vond het vreselijk dat ik zo droomde, want dat wilde ik helemaal niet. Een beetje zoeken naar de betekenis van die droom leerde mij dat het kwam omdat mijn vriend de laatste tijd zo ontzettend druk was geweest en we eigenlijk maar heel weinig tijd samen hadden gehad. Heel onschuldig eigenlijk.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.