Kilo’s Knallen: (di)eetboeken door de jaren heen

IMG_3274

Het heeft me heel wat jaren gekost om erachter te komen dat dieten niet werken om blijvend af te vallen. Ik heb wat gejojood in de loop der jaren. Ik heb verschillende dieetboeken versleten. Vandaag deel ik een overzichtje met de boeken die ik heb gebruikt.

 • Sonja Bakker – bereik je ideale gewicht. Eigenlijk had ik vanaf het begin niet echt vertrouwen in dit dieet. Te weinig eten en veel slechte verhalen gehoord. Maar ook positieve. Mijn moeder was degene die me overhaalde om het een kans te geven, ik kocht het oranje boek en volgde het een tijdje. Ik viel er wat mee af, maar kreeg er ook ontzettende honger van. Uiteindelijk ging ik steeds meer smokkelen, het was op de lange termijn niet vol te houden voor me. Logisch ook, ik deed op dat moment ook nog fysiek werk. Sonja heb ik nog een nieuwe kans gegeven, maar ze bleek hetzelfde met me te doen als de eerste keer. Het boek heb ik nog wel, voornamelijk omdat er wel lekkere recepten in staan.
 • Happy Weight – Zilveren kruis: Destijds kon ik via mijn verzekering dit boek bestellen, niet echt een dieetboek, maar houvast voor het veranderen van je levensstijl. Kort gezegd gezond eten en meer bewegen. Achteraf gezien de verstandigste keuze die ik had kunnen maken, maar ik denk dat ik er op dat moment nog niet helemaal klaar mee was. De klad kwam er in, na twee weken ben ik gestopt met het schrijven in het boek om mijn voortgang bij te houden. Het boek past wel bij mijn richtlijnen van de dietiste, dus ik heb hem er toevallig deze week weer bij gepakt om nog eens door te kijken.
 • Voel je goed met het nieuwe Atkins dieet: Na veel positieve verhalen en super ervaringen van een goede vriendin besloot ik dit dieet ook eens te proberen. Het leek niet moeilijk, veel dingen waar ik gek op ben mocht ik gewoon eten, maar er waren ook veel lekkere dingen verboden. Met dit dieet ben ik het meest afgevallen, ik had zelfs bijna een gezond gewicht. Maar langzaam maar zeker ben ik steeds meer gaan toevoegen en normaal gaan eten, en zo kropen de kilo’s weer terug. Dit is iets wat je levenslang zou moeten volhouden, en dat was het niet voor mij. Bovendien kreeg ik door nieuwe verhalen en informatie mijn twijfels over hoe gezond het nou eigenlijk was om zo af te vallen. Het boek heb ik verkocht, het was informatie over een methode die ik niet meer zou gaan gebruiken, dus ik had er niets meer aan.
 • Eet jezelf mooi in 28 dagen – Inge de Munnik: Dit boek mocht ik recenseren voor Smulweb. Het is niet echt een dieetboek, maar het boek gaat hoe voeding kan bijdragen aan je uiterlijk. Erg interessant, natuurlijk ook vanuit mijn opleiding.
 • Bodieboost – Charlotte Willems: Met deze methode ben ik vorig jaar gestart. Ook dit is eigenlijk geen dieet, maar houvast om een gezonde levensstijl aan te leren. Ik heb hier veel aan gehad en houd het nog altijd in mijn achterhoofd, maar ik ben onlangs toch overgestapt naar een dietiste, omdat ik simpelweg de professionele hulp nodig had. De boeken heb ik nog, het basisboek, het kookboek en het dagboek. Er staan heerlijke recepten in, en het blijft een fijne houvast.
 • De voedselzandloper – Kris Verburgh: een boek wat ik nog niet zo lang geleden van iemand overgenomen heb. Nu ik probeer om gezonder te leven ben ik ook erg geïnteresseerd in het waarom, en de achtergrond van voeding. Niet dat ik de behoefte heb om een expert te worden, maar interessant vind ik het zeker. Dit boek geeft veel informatie. Ik gebruik het niet als leidraad of dieet, maar het past wel bij gezond leven.
 • Eet jezelf mooi, slank en gelukkig – Amber Albarda: eigenlijk net zo’n boek als dat van Inge de Munnik, geen dieetboek gericht op afvallen, maar een boek gericht op het veranderen van je eetgewoonten, waardoor afvallen een gevolg kan zijn. Erg interessant ook, en er staan fijne recepten in.
 • Jij.valtaf.nl: deze was ik bijna vergeten. Ik kreeg hem toen ik een abonnement nam op de site http://www.valtaf.nl. Valtaf is een site waar je een profiel kan aanmaken en je voortgang bij kunt houden. Ook kun je op het forum kletsen met lotgenoten. Alle mogelijke dieten kun je combineren met je profiel op de site, dit boek was dan ook niet echt gericht op een specifiek dieet. Eigenlijk heb ik hier heel weinig mee gedaan, ik kan me ook niet zo goed herinneren wat er allemaal in stond. Het abonnement heb ik na één periode weer opgezegd, het voegde niet echt iets toe aan het gewone gratis profiel en een tijdje later stopte ik met de hele site omdat het veel te commercieel werd. Met mij stopten velen, dus het was ook meteen een stuk stiller.

Eigenlijk valt het nog best mee met de dieetboeken, maar ik heb ook dingen gedaan waar geen boek bij nodig was. Ik heb try-out pakketjes van shakes gehad. Voor maximaal een dag, shakes zijn vies! En bovendien ook niet geschikt om blijvend af te vallen. Ik heb dieten gevolgd die ik online tegenkwam, zelfs het ziekenhuisdieet heb ik een paar dagen gedaan. Niet aan beginnen, dat is echt een crashdieet en de naam is niet voor niets. Het ziekenhuisdieet is bedoeld voor mensen die om medische redenen snel kilo’s kwijt moeten raken. Maar in die tijd geloofde ik alles wat ik wilde geloven hoor. En zo zijn er meer dingen die ik heb gedaan, ik kan me alle namen niet eens meer herinneren.
Conclusie na al die jaren: dieten werken niet. Na Atkins ben ik ook niet meer aan een echt dieet begonnen. Je levensstijl omgooien, gezond eten en bewegen, dat gaat misschien niet zo snel als een crashdieet, maar het geeft als het goed is wel blijvend resultaat.

8 gedachtes over “Kilo’s Knallen: (di)eetboeken door de jaren heen

 1. Leuk onderwerp en herkenbaar al die dieetboeken. Sonja heb ik ook een paar keer gedaan en dat redelijk goed totdat ik weer normaal ging eten… En dat ziekenhuisdieet dat was echt niet te doen. Goed van je dat je nu bij een diëtist loopt. Ik probeer nu de bodieboost methode te volgen. Dat ging een tijdje goed maar op het moment kan ik de knop om niet meer vinden. Dus vandaag begin ik met een reset door een detox en dan back on track!

  Like

 2. Iedereen is anders er is een programma op tv geweest waar wetenschappers bij elkaar zijn gekomen en via bloed/dna en weet ik al niet wat, psyche van de hersens een heel nieuw dieet zijn gaan maken, de resultaten zijn zeer goed, omdat we allemaal anders zijn. Focus was dat, en dat zou ik weleens willen doen, mijzelf laten onderzoeken waar het mis gaat in de hersenpan met de seintjes en wat ik dan wel of niet zou moeten eten of moeten volgen.

  http://www.tvgids.nl/Wetenschappelijk_afvallen_met_een_dieet_op_maat/artikel/92856/?cookieoptin=true

  X

  Like

 3. Zoveel boeken en zoveel methodes om af te vallen. Best lastig lijkt me dat. Heb het voedselzandloperboek ook regelmatig in m’n handen gehad, maar ben nog niet op het punt gekomen om het aan te schaffen.

  Like

 4. zo herkenbaar dit. Hier ook meerdere malen een dieetboek geprobeerd. Nu doe ik het op zijn monica’s. Gewoon gezond eten, andere manier van denken. Begin is lastig, nu gaat het goed Hoewel.. ik sta stil Nog 5 kilo en ik zit op een gezond BMI. Pff dat wil ik, maar ik sta stil. Erg frustrerend. Ik kijk het nog even aan en anders misschien maar eens langs de dietist. Want dat gezonde bmi wil en zal ik gaan halen!

  Like

 5. Diëten zijn lastig… naar mijn mening werkt het ook niet. Op zich ook logisch. Een dieet is er om in redelijk snelle tijd af te vallen, maar op de lange termijn werkt het alleen als je er je levensstijl van maakt. Helaas lukt dat bijna niemand 😉

  Like

 6. Dit is een hele lijst. Diëten zijn lastig en eigenlijk nooit lang vol te houden. Tegenwoordig verwacht ik gewoon een tegenprestatie van mezelf, elke dag wat workouts en/hardlopen. Dit helpt.

  Like

 7. Zo herkenbaar. Ik heb er zoveel gedaan echt bizar haha. Ik heb ook ooit het ziekenhuisdieet gedaan. Je mocht amper wat eten en wie viel er niet van af, juist ik ja! haha Sonja bakker ben ik al een aantal keer mooi mee afgevallen. Ik vind inderdaad haar oranje boek wel het strengst die andere boeken zijn tikkeltje milder. Met maar een van de boeken viel ik trouwens af met de andere had ik geen resultaat. Bizar ook! Eeuwige strijd dat blijft het helaas

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.