Internet, hoe ouder, hoe wijzer?

Best een vreemd idee eigenlijk: aan het eind van mijn basisschooltijd, het begin van mijn middelbare schooltijd, begon het internet een beetje op te komen. Niet meer voor te stellen toch, nu we het zo veel gebruiken en er bijna afhankelijk van zijn. En toch is het nog geen twintig jaar geleden. Oke, ik voel me oud nu. Er is in de loop van de jaren wel veel veranderd. Het internet is gegroeid en niet meer weg te denken, en mijn eigen internetgebruik is natuurlijk ook veranderd. Ik werd ouder, en misschien ook wat wijzer. Want ja, ik heb vroeger ook dingen gedaan waar ik nu alleen maar vraagtekens bij kan plaatsen. Maar het is wel grappig om aan terug te denken.

E-mail
In de brugklas volgde ik als buitenschoolse activiteit een cursus internet. Thuis hadden we het niet, en zo kon ik toch het wereldwijde web ontdekken. Één van de opdrachten die we kregen in de cursus was het aanmaken van een e-mailadres. Ik was natuurlijk nog niet zo bekend met mailen en het internet dus voor de zekerheid besloot ik om anoniem te blijven. Ik weet het nog precies, mijn allereerste mailadres was… pussycat@freemail.nl. Mijn tweede, omdat ik freemail niet meer in kon was niet veel beter. Pussymiauw@hotmail.com, want pussycat was al bezet. Het leek me in mijn onschuld een logische keuze vanwege het anonieme en eh, tsja, omdat ik gek was op katten. Ik heb me nog lang afgevraagd waarom mijn puberende klasgenoten zo moesten lachen als ik mijn mailadres gaf. Later maakte ik mijn derde mailadres, met mijn naam. Lekker volwassen en ik gebruik hem nog steeds.

MSN
Wie heeft er geen gebruik gemaakt van MSN? Gezellig chatten met anderen, de meest foute Br33Z@h-namen gebruiken en alle plaatjes die je kon vinden opslaan als emoticon. Ja, ik deed dat ook. En hoewel ik over het algemeen netjes chatte met mensen die ik in het echt kende, was er een uitzondering. Een wat oudere jongen, die bevriend was met een vriendin van mij. Op een keer zaten we via haar account met hem te chatten. Na die avond voegde hij mij ook toe. Omdat mijn vriendin hem persoonlijk kende vond ik dat wel kunnen en zo kwam het dat wij ook gingen chatten. Het was heel gezellig, tot hij me vertelde dat hij me iets moest bekennen. Hij was verliefd op me geworden dankzij mijn foto… Daar zat ik niet op te wachten natuurlijk. We zijn vriendschappelijk ‘uit elkaar gegaan’ en hebben elkaar nooit meer gesproken. Daarna was ik wel klaar met het toevoegen van mensen die ik niet persoonlijk kende.

Hyves
Een paar jaar later kregen we Hyves. Dat was zo leuk, vrienden toevoegen, elkaars foto’s bekijken en op de hoogte blijven van elkaars leven, ook al sprak je elkaar dagelijks. Ik begon met drie vrienden, op het ‘hoogtepunt’ had ik er bijna vierhonderd. Ja, ik was een vriendjesverzamelaar, en iedere dag hield ik in de gaten of er geen vriendjes verdwenen en of een vriendin van me me niet inhaalde met haar aantal. Alle mensen kende ik persoonlijk, van heel goed tot supervaag. Op een gegeven moment had ik er zelfs een jongen van de basisschool in staan. Op de basisschool mochten we elkaar absoluut niet, en daarna hebben we elkaar nooit meer gezien. Of ik hem had geaccepteerd na een uitnodiging van hem of hem zelf had uitgenodigd wist ik niet eens meer, maar dat was het moment dat ik me realiseerde dat het tijd werd voor een opruiming.

Dat zijn denk ik wel de meest beschamende dingen die ik heb gedaan en meegemaakt op internet. Valt best mee toch? Wat hebben jullie vroeger uitgespookt op het internet?

13 gedachtes over “Internet, hoe ouder, hoe wijzer?

 1. Ik verbaas me er vaak over hoe internet onderdeel van het leven is geworden! Toen ik opgroeide bestond het niet eens. Ik heb het leren kennen toen ik eind twintig was geloof ik. En er ging echt een wereld voor me open.

  Like

 2. Oeeeh! Lekker nostalgisch haha 😉 Ik kan mij nog wel herinneren dat je moest inbellen voordat je op internet kon haha! En opeens had je e-mail inderdaad en kon je berichten heen en weer sturen. Wat ik dus raar vind is dat er tegenwoordig mensen worden geboren en denken dat internet altijd is geweest ofsow.. terwijl dat gewoon niet zo is.. Leuk artikel meis. X

  Like

 3. Nah ja, internet was er vroeger voor mij ook totaal niet, kwam er pas mee in aanraking toen ik al achter in de 20 was, dat het voor thuis normaal werd, nog met telefoontikken, en torenhoge rekeningen, pffffffffffff

  Ik ben nog begonnen met ICQ, ken je die nog? Cu2Tonight, eigen website daarna, ja ja, eigen domein had ik al snel, die is er dus niet meer, gelukkig niet 😉 En verder, msn ja heb ik zien komen en gaan dus, chatten via andere kanalen hoe heette dat ook alweer… Oh ja IRC chats, hahaha https://nl.wikipedia.org/wiki/Internet_Relay_Chat dus…

  maar wat ik erop deed ga ik hier niet vertellen, daar krijgt iedereen rode oortjes van 😛

  X

  Like

   1. IRC, was ook gewoon een programma om de IRC chats op te kunnen gaan, van hobby, tot leeftijd, van alles kon je opzoeken en zo kon je ook hoppen onder elkaar, je snapt wel dat 18+ bij de meesten favoriet was op die kanalen 😉

    Like

 4. Wat een heerlijk stuk! Ga dit maar eens aan je kinderen uitleggen, dat wij vroeger op de basischool nog helemaal geen internet hadden 🙂 Ik ging precies dezelfde fase door als jij denk ik. Hyves helemaal geweldig, msn-en tussen bepaalde tijden, die inbeltoon van internet en de frustratie die opkwam als het dan niet werkte, dat soort dingen. Zo apart dat dit nu niet meer weg te denken is. Sterker nog: als Internet op het werk het niet doet kunnen we bijna al niet eens meer werken hahaha

  Like

 5. Oh ja, ik heb hyves ook zien komen en gaan 😉 net als msn … al mocht ik daar eerst (ik was 16) niet op – we hadden nog een inbelverbinding, en dat zou dus veel teveel gaan kosten. Ik mocht zo af en toe mijn mail kijken, of iets opzoeken voor school, maar dat laatste deed ik liever op school in een tussenuur, want gratis en dan hoefde ik dus niet zo op de tijd te letten. Sites waren felle kleuren met dikke randen en blokken in contrastrerende kleuren en zo … Een jaar later werd in ons dorp adsl aangelegd, en toen hadden we ineens snel internet, veel sneller dan mijn klasgenoten haha – en dat was dan maar een vijfde of zo van de snelheid die we tegenwoordig meestal hebben

  Ik heb ook veel op fora gezeten, zo heb ik best veel mensen leren kennen uiteindelijk die nu irl nog mijn vrienden zijn. Een van hen was zelfs getuige toen ik trouwde, ik bedoel maar 😉

  Like

 6. Ik kan me idd niet meer voorstellen hoe we zonder internet werkten en deden…. Beter gezegd ik heb nog meegemaakt dat de meeste mensen nog geen computer hadden…. Een werkstuk schrijven en plaatjes kopiëren in de bibliotheek…. Echt bizar!

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.