Dingen die nu wel weet, maar die ik graag vijftien jaar eerder had geweten

foto (2)* Populair wordt je niet door mooie spullen te hebben. En populariteit is zwaar overschat.
Ja, zo’n puber was ik. Net als veel meiden droomde ik van populariteit, aardig gevonden worden door iedereen, het middelpunt te zijn van leuke feestjes en gezien worden. De waarheid? Iedereen vond me wel aardig, maar niet interessant. Voor leuke feestjes werd ik niet uitgenodigd en gezien werd ik ook niet echt.
Omdat ik niet opviel met mijn persoonlijkheid ging ik mijn heil zoeken in spullen. Bijzonder kaftpapier, een mooie maar vreselijk onhandige map, opvallende kleding. En het werd gezien, ik kreeg complimentjes, zelfs de populaire meiden vonden mijn spullen mooi.
Inmiddels weet ik al lang dat die complimenten niet over mij gingen maar over mijn spullen. Het was maar tijdelijk, ik viel nog altijd niet op. En die populaire meiden? Die doen me al lang niks meer. En zo leuk waren ze eigenlijk helemaal niet, misschien waren ze daarom wel zo populair…

* Als je je best niet doet krijg je daar spijt van.
Ja, nog zo’n puberding, deels ook begonnen om erbij te horen, maar langzaam maar zeker een hardnekkige ‘gewoonte’ geworden. Ik was het zat om het ‘leerballetje’ te zijn, zoals ze degenen met goede cijfers in die tijd noemden. Dus ging ik minder doen en meer op het randje zitten, zoals iedereen. Maar het liep uit de hand, ik haalde het met de hakken over de sloot en een cijferlijst om verdrietig van te worden. Ik kon veel beter.
Natuurlijk ben ik gewaarschuwd dat ik er spijt van zou krijgen. Maar op dat moment vond ik ‘het halen’ genoeg en met die spijt zou het wel meevallen. Nou, echt niet. Tip voor iedereen die pubert: doe gewoon je best, want ik spreek uit ervaring, je krijgt er later spijt van als je het niet doet! En bovendien bereik je er niks mee.

* Accepteer eerst jezelf voordat je je best gaat doen door anderen te worden geaccepteerd.
Misschien wel de belangrijkste levensles van allemaal. Want als je jezelf al niet accepteert, waarom zou een ander je dan wel accepteren?

17 gedachtes over “Dingen die nu wel weet, maar die ik graag vijftien jaar eerder had geweten

 1. De laatste, die mag je zelfs nog veranderen in: Hou van jezelf! Dan houden anderen ook van jou.
  En houden van is meer dan slechts de liefde in een relatie. Accepteren en jezelf liefhebben, maar dat is natuurlijk erg moeilijk als je tiener bent en op weg bent om jouw plekje in de wereld te vinden.

  Zelfs ik was een zeer onzekere puber en gisteren toevallig? Nog met een oude schoolgenote voor het eerst een meet up gehad en hadden we het over onze tijd op school, tieners, dat ik vele mensen had die jaloers op mij zijn geweest, wat ik jaren later weer moest horen via mijn moeder die oude klasgenoten had gesproken bijv. Dat vond ik zo gek! Ik ben dus onwetend populair geweest schijnbaar, dat hoor ik nu dus vaker, samen met mijn vriendinnen met wie ik destijds optrok…

  Daar hebben we geen van allen ook maar ooit een idee van gehad.

  Like

 2. Dat van school herken ik wel, toen werd er tegen me gezegd dat ik beter m’n best moest doen en door moest studeren, ik had al een baan en dacht dat het allemaal wel mee zou vallen, had ik nou maar geluisterd..

  Like

 3. Die lessen zijn echt nutti gen waar voor iedereen. Je moet jezelf leren lief te hebben en altijd het beste eruit halen wat er in zit. Op zich maken we allemaal zo’n fase mee, dat moet wel anders leer je het nooit maar als je er maar een les uit haalt !

  Like

 4. Hou van jezelf, zorg voor jezelf, zo belangrijke lessen. Ik wou dat ik ze ook eerder had geleerd, of dat iemand die overtuiging in mijn hoofd had gedropt!

  De andere twee zijn ook heel herkenbaar, alleen kon ik nooit die toffe spullen kopen en sloeg ik de bal regelmatig mis met mijn kledingsstijl. Rond mijn zeventien ben ik begonnen met de term *No Style* te gebruiken. Ik volgde geen mode, geen grillen. Ik kocht gewoon wat ik mooi vond, en dat mocht volkomen No Style zijn, want zo was ik dus 😀 Ik denk nu nog regelmatig met een beetje heimwee aan mijn No Style periode terug. Nu heb ik toch een beetje stijl, hoop ik 😀

  Like

 5. Mooi artikel! Zo gek eh, dat je met de tijd toch zoveel leert over jezelf en over “het leven”. Klinkt heel zweverig, maar als ik nu terugkijk zijn er ook zo veel dingen die ik anders zou doen! Ach, we houden het er maar op dat we er van geleerd hebben 🙂

  Like

 6. het is best triest dat als je goede cijfers hebt je gelijk een nerd bent. alsof het negatief is. echt.. whut. die mensen komen juist het verst in het werkleven meestal 🙂 je moet er juist trots op zijn. mja, dat is voor vele achteraf ja 😛

  Like

 7. over de middelste heb ik onder tussen dagelijkse discussie’s met zoon…
  wij weten nu dat het wel belangrijk is om op te letten, en je best te doen..
  Maar ja zeiden onze ouders dat ook al niet…

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.