Daarom dierproefvrij!

Bij Iris zag ik dit geweldige filmpje voorbij komen en ik kon het niet laten om hem ook met jullie te delen. Het filmpje laat acht konijnen zien, die gered zijn uit een laboratorium waar ze dierproeven uitvoeren voor cosmetica. Prachtig, ik hield het niet droog bij het zien van dit filmpje.

Ik zie het konijntje wat ik vroeger heb gehad, in precies dezelfde kleur. Ik zie onze eigen konijnen, nieuwsgierig, overal aan snuffelend, en overal hun terrein afbakenend door hun geurtjes achter te laten. Ik moet er niet aan denken dat iemand die in een laboratorium zou stoppen. Of er een angoratrui van zou maken, ook zoiets. Die filmpjes heb ik overigens niet gekeken, daar kan ik echt niet tegen.
Het filmpje raakt, want het komt dichtbij. Het gaat hier om huisdieren waar proeven op gedaan worden. Konijnen, katten, honden. En waarom? Voor onze schoonheid? Het is niet nodig, dat bewijzen de cosmeticamerken die wel dierproefvrij zijn wel. Er zijn alternatieven, mogelijkheden die waarschijnlijk niet eens zoveel hoeven te kosten want er zijn zelfs dierproefvrije budgetmerken.
Ik ben blij dat dierproeven bij de wet verboden zijn binnen de EU. Maar helaas mag het buiten de EU nog wel en zijn dierproeven in China zelfs verplicht voordat een product op de markt mag komen. Er kunnen dus ook in Nederland wel degelijk producten te koop zijn die wel op dieren getest zijn. Sophie houdt op haar blog een lijst bij van merken die dierproefvrij zijn en merken die dat niet zijn. Ik kan je zeker aanraden om daar een kijkje te nemen.
Zelf koop ik geen cosmetica meer die op dieren getest is. Nee, ik ben geen heilige. Als ik niet-dierproefvrije producten krijg dan gebruik ik ze ook gewoon. Ze weggooien stuit me helemaal tegen de borst, alsof dat het dierenleed nog extra zinloos maakt ofzo. En ja, ik eet ook vlees, al probeer ik daar wel bewust mee om te gaan. Maar alle kleine beetjes helpen.
De konijnen uit het filmpje zijn nu vrij en ze zijn opgevangen door een organisatie die zich inzet voor verwaarloosde dieren. Maar een groot deel van de proefdieren komt niet levend uit het laboratorium. Ik probeer hiermee ook niemand te overtuigen om over te stappen naar dierproefvrije cosmetica. Maar ik hoop wel dat je erover na zou willen denken wat je beautyproducten je waard zijn.

Gebruik jij dierproefvrije cosmetica?

11 gedachtes over “Daarom dierproefvrij!

 1. Een paar jaar geleden ben ik langzaam overgestapt op dierproefvrije cosmetica en veel spullen zijn zelfs vegan. Ik gebruikte al heel veel dierproefvrije spullen, zonder dat ik me daar bewust van was, maar bijvoorbeeld deodorant en conditioner moest ik wel opnieuw zoeken. Ook ben ik gestopt met roken (ook voor de tabaksindustrie worden dieren gebruikt helaas).
  In het begin had ik ook nog wel eens dat mensen mij een cadeautje gaven met niet dierproefvrije producten er in. Ik heb altijd heel eerlijk gezegd dat ik het niet gebruik en teruggegeven of weggegeven aan mensen die het kunnen gebruiken. Inmiddels weet iedereen het wel. šŸ˜›

  Like

 2. Goed artikel! Ben ik ook weer heel blij mee. Gisteren het filmpje bij Iris ook gezien. Op dit moment ben ik al mijn oude producten aan het opmaken en ik koop alleen nog maar dierproefvrij. Vanmiddag mijn eerste spulletjes van Catrice gekocht. Voelt toch een stuk beter!

  Like

 3. Als vegetariƫr probeer ik daar wel bewust op te letten. Ik probeer ook zo weinig mogelijk dierlijke producten te kopen: wol in truien vind ik een moeilijke, maar op angorawol, leer en andere let ik wel zoveel mogelijk.

  Ik probeer zoveel mogelijk make-up te kopen met een vegan label, daar zitten dan ook geen dierlijke producten in, lijkt mij zo fair als ik ook dierproefvrij koop.

  Like

 4. Ik ben al een tijdje bezig om met omschakelen / overschakelen naar natuurlijkere of/en proefdiervrije producten. Ik kan je zeggen dat het best lastig is en vind dan ook nog een goed product.
  Ik doe er niet alleen voor mezelf goed aan, maar ook voor de dieren. Proefdiervrij vind ik wel een must.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.